Film: Watchmen - Cei care vegheaza

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Despre romanul grafic Watchmen s-a zis ca este "unfilmable", in alte cuvinte este imposibil sa faci un film bazat pe el. Cred ca Zach Snyder (regizorul care a facut si 300) a demonstrat contrariul. Filmul Watchmen: Cei care vegheaza este o adaptare destul de fidela a romanului grafic, atat de fidela incat sunt sigura ca-i va surprinde pe multi si-i va lasa intrebandu-se: "De ce mi-au trebuit asa de multe flashback-uri?"

Filmul are aproape trei ore, iar in aceste trei ore in afara de povestea principala care se desfasoara candva intr-o versiune alternativa a anilor '80, trebuie sa ajungi sa cunosti si povestea fiecarui personaj.
watchmen

Pentru ca in spatele numelor pompoase (Nite Owl, Dr Manhattan, Ozymandias etc) se afla in egala masura dorinta de a face lumea un loc mai bun si ceva probleme psihologice care trebuie explorate. Nite Owl isi dezvolta un fetis pentru costumul si identitaea lui secreta, Dr. Manhattan are atata putere incat ii este greu sa-i mai pese de conditia umana, Roscharch este atat de devotat misiunii sale incat nu accepta nici un fel de compromis, nici chiar in fata propriei morti.

Toate aceste personaje traiesc intr-un univers alternativ in care America a castigat razboiul din Vietnam datorita interventiei lui Dr Manhattan, iar Nixon a ajuns la al cincilea mandat. Existenta lui Dr. Manhattan asigura suprematia Statelor Unite, dar si teama din partea restului lumii. De acceea cand Manhattan dispare subit, lumea descinde catre Al Treilea Razboi mondial si pare gata sa se auto-distruga intr-un Holocaust nuclear.

Dar frumusetea lui Watchmen este tocmai faptul ca pana sa ajungem in acest punct critic, totul incepe cu o crima. Uciderea unui fost supererou, The Comedian, De aici incepe sa se desire itele unei conspiratii mult mai complicate de cat isi poate imagina cineva care nu a citit romanul grafic.

Daca din punct de vedere narativ filmul este complex, din punct de vedere vizual este la fel de impresionant. Watchmen are propriul stil vizual, diferit de toate filmele cu supereroi de pana acum. Cred totusi ca Zach Snyder a exagerat cu efectele speciale, mai ales cu slow motion si gheiserele de sange, pentru ca te scot din povestea. Din cauza faptului ca filmul trebuie sa fie cat mai distractiv, se pierde mesajul principal al operei create de Alan Moore.

Sfarsitul este diferit fata de povestea originala, fiind simplificat ca sa fie mai usor de inteles. Dar povestea este astfel castrata, alegoria care dorea sa fie o critica asupra naturii umane se transforma in ultimul sfert de ora intr-un film de Hollywood cu sfarsit dulce-amarui, nu prea bine inchegat.

Asta si faptul ca jumatate din actorii principali au interpretari slabe (Malin Ackerman - Silk Specter II si Matthew Goode - Ozymandias sunt cele mai bune exemple) duc la un verdict final mai putin pozitiv decat ma asteptam. Watchmen este un film lung si complicat, o adaptare fidela care insa nu va avea acelasi impact pentru cultura populara pe care l-a avut romanul grafic.

7 comentarii

Film: Watchmen - Cei care vegheaza
Loast Moon
#1 -

Comentariu nou

Filmul este prea lung, se ia prea in serios si deloc amuzant. Sunt trei ore pe care le-as fi putut petrece mult mai bine altfel.

Film: Watchmen - Cei care vegheaza
zondron
#2 -

*

mie mi-a placut

ma intreb cand vom da si noi de acel dusman care ii va face pe oameni sa se uneasca

Film: Watchmen - Cei care vegheaza
omu' de la colt
#3 -

oare ?!

sunt curios daca domnisoara care a scris articolul a pus vreodata mana pe vreo 'banda desenata' ... si ma indoiesc crunt ca vreunul din caracterele prezente pe pagina asta a inteles macar varful a ceea ce reprezinta Watchmen .

Film: Watchmen - Cei care vegheaza
zondron
#4 -

*
cred ca a citit watchmen comics a spus asta: http://metropotam.ro/La-zi/2009/01/art8106416529-Top-cele-mai-asteptate-9-filme-din-2009/#comments care este acel varf despre care vorbesti?
Film: Watchmen - Cei care vegheaza
Diana
#5 -

Dragul meu om de la colt :)

Watchmen se intampla sa fie primul roman grafic pe care mi l-am cumparat vreodata. :)

Daca vrei sa vezi alte cateva benzi desenate pe care am pus manutele te invit la pagina mea de produse de pe coolio:

http://coolio.ro/user/Diana/products

Film: Watchmen - Cei care vegheaza
omu' de la colt
#6 -

Comentariu nou

esti probabil genul care citeste twilight ... asa ca ... nu se merita efortul .

Film: Watchmen - Cei care vegheaza
Alex
#7 -

Comentariu nou

oooomigod!! Watchmen is the most brilliant graphic novel of all time and the movie is just as good (or as good as it can possibly get!)!! I was so super mega excited to see it that I could barely contain myself. The opening credits are BRILLIANT! The Oscars should create a special category for opening credits just so Watchmen can win it. The actor playing Rorscharch was even better than in the book, they should just replace him, he was exactly the way I imagined him. The only weak link was Marlene sg or other who played Laurie, she was not up to the standards of the movie, also Laurie was much older in the novel and much more emotional and tough and the actress seemed to be included just for eye candy. Dr. Manhattan's voice was exactly the way it should have been: calm and soothing and disembodied and the special effects people managed to convey that glimmer of sadness in his eyes that is apparent in the novel. I can't wait until it comes out on DVD and then I can watch it frame by frame with the novel in my lap!!
I can also understand people who said it was a waste of time, because Watchmen is the kind of movie that requires you to understand the novel first. If you just randomly decided to go see it expecting some superhero movie, it wouldnt have made sense.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera