Film: Un cantec strabate lumea (Across the universe)

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Nu sunt un MARE fan al Beatles, dar sunt un fan URIAS al musicalurilor. Across the universe mi-a confirmat o mai veche teorie a mea. Un musical bun trebuie sa aiba o tema buna, si muzica sa porneasca de la acea tema. In Across the universe, muzica este deja scrisa, compusa si celebra (adica discografia lui Beatles), iar Julie Taymor (regizoarea si cea care a gandit povestea trebuie sa gaseasca situatii care sa se potriveasca melodiilor. Ce rezulta nu este un musical si o insiruire de momente muzicale foarte bune... legate intre ele de o poveste slabuta rau.

Filmul insa este un tribut de cel mai inalt nivel pentru Beatles. Atata vrea sa fie. Atata reuseste sa fie si in ordinea asta de idei am putea sa-l consideram un succes. Pana si personajele au nume care provin din cantece Beatles. Jude este un baiat din Liverpool care ajunge in SUA sa-si cunoasca tatal. Aici se imprieteneste cu Max si sora lui Lucy, cu care ajunge sa locuiasca intr-un apartament derapanat in New York.

Bineinteles ca Jude si Lucy se indragostesc. In cladire cu ei mai stau Sadie, clona Janis Joplin, Jojo, clona Jimi Hendrix. Nu ma intelegeti gresit. Sunt clone FOARTE bune. :) Mai e si topaita Prudence care este lesbiana (shhhh, nu spuneti la nimeni). Jude incearca sa-si scoata un ban din desene, Max este inrolat in armata si trebuie sa mearga in razboiul din Vietnam iar Lucy ajunge sa protesteze impotriva razboiului si astfel se indeparteaza de Jude.

Dialogurile si situatiile prezentate nu reprezinta absolut nimic nou, dar muzica este superba. Pe de alta parte as fi vrut ca perioada ilustrata, anii '60 sa fie mai vie, mai colorata, chiar si atunci cand nu avem imagini psihedelice. Actorii astia parca sunt la nivelul unui comentator MTV atunci cand NU canta sau nu sunt implicati in vreun moment muzical. In Dreamgirls toata lumea era, manca si respira anii '60. Daca inlocuiesti razboiul din Vietnam cu SIDA atunci din Across the Universe obtii Rent!

Sa va povestesc despre muzica. Sunt peste 30 de melodii Beatles in film, unele cantate mai pe larg, altele numai cateva masuri. Nu lipsesc imaginile suprarealiste, animatiile bizare, sentimentul ca taota lumea a luat-o razna si se agata de un firicel de muzica. Exemple perfecte sunt mini-recitalul lui Bono care canta I am the Walrus in fata unui public high de la muzica sau de la droguri (nu sunt sigura), Max tinand pe umeri o statuie a Libertatii in timp ce canta "I want you (She's so heavy}" si bineinteles ca nu puteam sa-l uit pe Eddie Izzard cu al lui Mr Kite. Fantastic moment. In film mai apar tot in roluri de cameo Joe Cocker si Salma Hayek.Jude este interpretat de Jim Sturgess care este un fel de combinatie intre Paul McCartney si John Lennon. Dragutel si voce buna. Aproape ca i-a luat fata Joe Anderson, care-l interpreteaza pe Max si are momente muzicale mai bune dupa parerea mea. Cel putin atunci cand canta Happiness is a warm gun si este legat de pat asteptand morfina... mi se face pielea de gaina. Evan Rachel Wood este frumusica dar nu m-a impresionat cu vocea ei. Voci mult mai impresionante au TV Carpio (Prudence) si Dana Fuchs (Sadie).

Cred ca adevaratii fani Beatles vor iubi si vor uri acest film pentru ca nu toate melodiile sunt interpretate la aceeasi calitate. Plus ca fiecare avem o melodie preferata si vrem ca ea sa fie reprezentata cel mai bine. In pura traditie de musicaluri, Across the Universe trebuia sa se termine cu un super-mega-mondo-cool moment muzical, completat cu orgii pe strazi si jocuri de artificii. Dar nu are asa ceva. Momentul muzical de la final este linistit, calm, dezamagitor! Ca sa nu mai spun ca pentru toate subiectele serioase care sunt aruncate in film, sfarsitul este unul prea fericit si de basm pentru a fi luat in serios. But then again, it is a musical

In concluzie, Across the Universe se prezinta ca Beatles pentru copiii care nu i-au prins. Pentru copiii crescuti cu televizorul care au nevoie sa li se explice versurile, sa li se arate imagini frumoase. La doua ore si ceva este destul de lung, dar nu mi-e rusine sa spun ca mi-a placut. As fi vrut insa sa fie putin mai inchegat, dar pe de alta parte cine are nevoie de inchegare. All you need is love!

PS: Daca nu eram inainte, acum in mod categoric sunt fan Beatles.

Sursa foto3 comentarii

Film: Un cantec strabate lumea (Across the universe)
mihai
#1 -

analfabetism

invata sa scrii: "psihadelice" nu exista, "clone" nu e un cuvant romanesc, asa cum multe folosite sunt imprumuturile jenante ale unui semidoct. Metropotam sufera de "intelectualismul" fals al unor sarlatani ai culturii, si articolul de mai sus este ilustrativ. Vai de voi, dar mai ales vai de noi care va permitem sa existati.

Film: Un cantec strabate lumea (Across the universe)
Diana
#2 -

Down boy, down...

Intr-adevar nu exista cuvantul "psihadelic" ci "psihedelic", motiv pentru care am si corectat dar sunt destul de sigura ca avem cuvantul "clone" in limba romana, cel putin de cand a aparut Dolly. :)

Film: Un cantec strabate lumea (Across the universe)
Faust
#3 -

deci, da

curat analfabetism domnule! Curat analfabetism!

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera