Film: Teroare in Paris (Taken)

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

I will look for you, I will find you and I will kill you.

Acesta fraza rezuma foarte bine tot filmul Teroare in Paris (Taken). Un tata fost agent secret pentru Dumnezeu stie ce agentie americana isi cauta fiica printr-un Paris deloc asa cum il stim noi, romantic sau boem, ci mai degraba decazut, corupt, terorizat de o grupare mafiota albaneza ce face comert cu carne vie.   

Si desi povestea nu pare foarte complexa si spectaculoasa, caci intr-adevar scenariul este slabut si destul de greu de inghitit, Teroare in Paris este un film care te tine conectat la ecran si la punga de pop-corn si care nu iti lasa prea multe pauze de respiratie odata ce s-a consumat intoducerea (scurta, de vreo 15 minute) in care ne familiarizam cu personajele si cu relatiile dintre acestea.

Teroare in Paris
Teroare in Paris (Taken)

De fapt, cele 15 minute destinate familiarizarii cu personajele par destul de lungi, avand in vedere ca tot filmul este un one man show, un one Liam Neeson show, de fapt, iar celelalte personaje sunt expediate rapid in cateva tuse trase pe fuga.

Atentie, spoilers!

Bryan (Liam Neeson) este un fost agent secret pensionat ce regreta perioada din viata pe care a petrecut-o in slujba tarii sale, lucru ce nu i-a permis sa fie alaturi de familia sa, mai ales alaturi de fiica sa Kim (Maggie Grace) in timp ce aceasta crestea. Din aceasta cauza Lenore (Famke Janssen), sotia sa, a si divortat de el, recasatorindu-se cu Stuart (Xander Berkeley), un om de afaceri foarte bogat.

Pe ultima suta de metri, Bryan incearca sa mai salveze ce se poate din viata sa si sa fie alaturi de fiica lui si sa o ajute cum poate. Aceasta are 17 ani si este la varsta la care isi doreste sa cunoasca pe cat se poate lumea in care traieste, iar cand prietena ei cea mai buna ii propune sa plece cu ea in Paris, Kim are nevoie de permisiunea tatalui ei. Acesta este reticent, deoarece el stie foarte bine in ce incurcaturi pot intra doua fete intr-un oras strain. Si, daca la inceput refuza sa isi dea acordul pentru aceasta excursie, mai tarziu accepta doar pentru a-i face pe plac fetei sale si pentru a nu parea un parinte fixist si restrictiv.

Cele doua nici nu aterizeaza bine in Paris, ca si intra in bucluc. Un tanar sarmant, Peter, le convinge sa accepte sa imparta un taxi pana la locul unde acestea vor locui. Un lucru deloc inteligent din partea lor, deoarece acesta se dovedeste a face parte dintr-o grupare mafiota ce rapeste tinere turiste pentru a le transforma in prostituate sau pentru a le vinde unor pesti si mai mari.

In timpul rapirii, Kim isi suna tatal, iar acesta afla toate datele care ii trebuie pentru a se lansa intr-o operatiune de salvare ce la inceput pare imposibila. Insa, asa cum ii spune Bryan la telefon unuia dintre rapitori, el are a very particular set of skills,  iar un prenume si un tatuaj ii sunt de ajuns pentru a afla cu cine are de-a face si pentru a-si incepe operatiunea de salvare ce trebuie sa se incadreze in 96 de ore, caci dupa acest interval urma fiicei sale se va pierde pentru totdeauna. Astfel, agentul secret american ajunge la Paris si fara practic nici un ajutor intoarce acest oras cu fundul in sus pentru a-si gasi fiica.      

Cred ca va puteti da seama si singuri ca in cele din urma acesta reuseste sa o salveze, distrugand de unul singur o intreaga retea de traficanti de carne vie dintre cei mai periculosi si in plus incercand sa scape si de politia franceza.

Da, Teroare in Paris face parte din acel gen de filme de actiune in care un singur om poate restabili pacea mondiala luptandu-se si distrugand o armata intreaga (vezi filmele de actiune ale lui Bruce Willis sau Stalone). Este tras de par, dar acest lucru chiar nu conteaza, din moment ce am luat cunostinta de aceasta conventie inca de cand am cumparat biletul. Tensiunea se construieste intr-un mod pervers, suntem absolut revoltati de gruparea mafiota albaneza ce distruge vietile multor fete rapindu-le, drogandu-le si prostituand-le, dar apoi apare Liam Neeson, justitiarul care ne ofera satisfactie absoluta atunci cand le rupe toate oasele membrilor acestei grupari, ii tortureaza batandu-le cuie in genunchi, electrocutandu-i sau pur si simplu ii executa tragandu-le un glont in cap.

Teroare in Paris ar fi putut fi un film mult mai bun daca ar fi avut un scenariu ceva mai complex si subtil, dar avand in vedere ca acesta este semnat de Luc Besson, iar regia ii apartine lui Pierre Morel (care a mai regizat Banlieue 13) nu este de mirare ca scenele de actiune, foarte bune, au primat in detrimentul povestii.

Un film ce merita vazut mai ales de cei pasionati de filmele de actiune, dar si pentru rolul excelent facut de Liam Neeson, pe care nu l-am mai vazut in scene atat de violente de la Star Wars, Gangs of New York sau mai vechiul Rob Roy incoace.

Trailer aici.
Nici un comentariu inca vrei sa comentezi?

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera