Film: Supravietuitorul

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Spoiler

Nu puteam rata reintalnirea cu Comisarul Moldovan... Supravietuitorul este a blast from the past, in toate sensurile cuvantului. Povestea, dialogurile, muzica... ii dau un aer de film de actiune al anilor '70, indiferent daca senzatia aceasta este intentionata sau nu. Subiectul este unul tras de par dar macar dezvoltarea sa nu este evidenta de la inceput. Trebuie sa astepti sa se desfasoare. Sunt destule lucruri care te fac sa-ti dai ochii peste cap, dar nu stiu daca se putea evita asta.

Supravietuitorul este intoarcerea lui Nicolaescu la fel cum Rocky Balboa era intoarcerea lui Stallone. In ambele cazuri insa trebuie sa ma intreb... Era nevoie de un al saselea film dupa atata amar de vreme? probabil ca nu, dar cu ii mai pasa de ce are sau nu nevoie publicul. Mai ales un public roman infometat de filme romanesti in care poate-poate mai exista si o scena de actiune, o urmarire de masini, nu numai umor negru cu privire la anii comunismului.

Din fericire, Supravietuitorul are destule impuscaturi ca sa fie un film de actiune respectabil, destule momente tensionate ca sa fie o drama respectabila si destul farmec, asemanator cu al unui bunic excentric. O capodopera... sigur nu este.

Sufletul filmului este reprezentat de ruleta ruseasca. Cat timp a stat in inchisoarea politica, Moldovan a fost pus sa joace ruleta ruseasca. Cand a iesit afara... tot asta facea. Un mos hardcore care se pricepe sa fenteze gloantele mai ceva ca Neo. :)

Actiunea are loc in anul 1978 intr-un oras din centrul Europei (sunt folosite multe locatii bucurestene familiare precum teatrul Odeon sau Hotelul Mariott), unde ajunge Moldovan dupa ce este chemat la Olimpiada Ruletei rusesti sau ceva cam pe acolo. Aici Moldovan se intalneste cu cateva personaje in trecutul sau si prin intermediul flashback-ului... ne arata un episod ceva mai dramatic din viata lui, care a ramas ca un fel de rana deschisa care in sfarsit ar putea sa se inchida.

Ruleta ruseasca defineste Supravietuitorul din mai multe feluri, deoarece in privinta mai multor aspecte ale scenariului si castingului... pare-se ca au mers la noroc. Scenele de actiune au mers pentru ca hai sa fim seriosi, nu ne asteptam oricum la mare lucru. Scenele mai romantice nu au mers din cauza unor dialoguri care si acum 30 de ani ar fi fost rasuflate. Scenele in care personajul negativ principal, Goldberg, si Moldovan, poarta discutii interminabile... in mare parte au mers doar pentru ca voiai sa-l auzit pe Nicolaescu zicand ceva. Orice.

Lucian Viziru putea lipsi cu desavarsire din film. George Mihaita mai treaca mearga, iar Petr Falc (comisarul Moldovan tanar) se descurca bine mimand cuvinte in romana, el fiind un actor ceh peste vocea caruia s-a suprapus vocea lui Sergiu Nicolaescu. Totusi... situatia este putin cam ridicola, pentru cineva atat de obisnuit cu imaginea comisarului Moldovan din filmele sale vechi.

Sergiu Nicolaescu insa ramane cel care da viata filmului. Daca pe el te duci sa-l vezi, atunci categoric nu vei fi dezamagit desi eu personal am suportat cu greu scenele in care actori mai tineri precum Cristi Iacob incercau sa-i vorbeasca de sus. Numai lui Jean Constantin ii sta bine langa Sergiu Nicolaescu pentru ca sunt o pereche atat de stranie.

In general flashback-urile si povestea s-au potrivit, desi tranzitia dintre cele doua nu a fost intotdeauna o operatie subtila, ci destul de abrupta. In plus, flashback-urile sunt prezentate in sepia ceea ce nu cred ca era nevoie. Povestea, per total, nu este una dintre cele mai fascinante si cateva roluri sunt foarte foarte prost jucate daaar... La doua ore, nu m-am simtit niciodata plictisita.

Nici un fan al comisarului Moldovan nu ar trebui sa piarda Supravietuitorul. Un efort sincer al cinematografiei romanesti sa faca si altceva decat drame si dramedii. La mai mare desi va rog din suflet, dati-le actorilor niste cursuri de engleza. Toate dialogurile in engleza (si sunt destule) din Supravietuitorul sunt penibile. de ce s-ar vorbi engleza si nu rusa care ar trebui sa fie mult mai cunoscuta in centrul Europei anilor '70 nu se explica niciodata.1 comentariu

Film: Supravietuitorul
Fan Sergiu Nicolaescu
#1 -

the idea

Sant in Italia,pe 26 vin o saptamana la Romanika si nu am sa pierd acest film.Mergeam 7 zile din 7 sa vad "Cu mainile curate" in fostul cinematograf Floreasca.Aveam 11 ani.Sper sa nu deranjez cu asta.Ma gandeam daca ar fi fost o idee pentru a evita diferenta evidenta dintre Falc si Sergiu o introducere gen "Revansa".Adica Moldovan,batut pana la desfigurare,torturat in puscaria sovietica si silit sa-si faca operatie estetica.Deja imi inchipui rasetele voastre.E prea ani '90 veti spune.Dar cred ca ar fi atenuat acesta discrepanta,probabil deranjanta.Sa auzim de bine...

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera