Film: Sherlock Holmes

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Noul film al lui Guy Ritchie este un film de actiune, nu unul cu detectivi cum i-ar fi zis numele. Cu batai, alergaturi si explozii. Sherlock Holmes nu mai este deloc calm, precaut, un om al logicii, ci mai degraba un daredevil in cautarea urmatoarei doze de adrenalina.

Spoiler alert!

Si Watson (Jude Law) este un suparacios caruia i s-a umplut paharul si pare mai prins in relatia de dragoste-ura cu Holmes, decat in cea de dragoste cu Mary Morstan. E ciudat ca dupa cateva pelicule in care Sherlock Holmes aparea mereu serios si ganditor, atent la cele mai mici detalii, inalt si suplu, sa dai peste iron man Robert Downey Jr. la bustul gol, cu o privire piezisa, scund, musculos si atent si el la cele mai mici detalii. Asta cand nu pare un om obosit in pragul senilitatii ce se zbate cu paranoia si incearca sa-si rezolve psihozele in pauzele de la parkour-ul printre trasuri.

holmes
holmes

Si mai ciudat e sa-l vezi mereu pregatit de atac, cu un picior pe geam gata sa se arunce si aparent haotic in miscari. Noroc cu Watson care mai tempereaza povestea cu ceva observatii si activitati lumesti, menite sa indulceasca filmul. Si macar de-ar fi si relatia lui Holmes cu Irene Adler prezentata la fel de lumesc, nu ca si cum ar desprinsa dintr-un spin-off de la Bond.

Pe scurt, Holmes si Watson trebuie sa il infrunte pe maleficul lor Blackwood, aparent mare vrajitor mare cu puteri supranaturale, practician al magiei negre, membru al unui cult semi-masonic si cu mari aspiratii de conducator al lumii, dupa ce decide sa se reintoarca dintre cei morti. Dar cum nici dracul nu-i atat de negru, nici Blackwood nu reuseste sa-si puna planurile in aplicare gratie pumnilor lui Holmes.

Dar macar filmul te mai amuza, te tine infipt in scaun o buna parte din timp si are cateva scene care sa iti pice bine la corason. Dar nu prea multe si se lungeste inutil de multe ori, mai ales la final cand sanse sunt sa numeri secundele pana cand se aprinde lumina si sa nu fi foarte atent la ultimele povete.

Timp de mai bine de doua ore ai ocazia sa vezi tot felul secvente slow-motion amestecate cu unele pe speed-up, apoi iar ceva slow-motion, sa observi cat de sarcastici pot fi oamenii si cat de mult adora sa se ia peste picior. Sherlock Holmes este un film care arata bine, care este visul implinit al oricarui amator de filme de actiune, cu actori buni, dar care nu are nimic de-a face cu sarmul victorian al detectivului londonez creat de Arthur Conan Doyle.

Vezi unde ruleaza filmul saptamana aceasta
Click aici ca sa castigi o invitatie dubla la film

3 comentarii

Film: Sherlock Holmes
DragosI
#1 -

Foarte tare

L-am vazut si eu si e super tare, si mie mi-a palcut la nebunie. http://blog.dragosiordache.ro/2010/01/06/sherlock-holmes/

Film: Sherlock Holmes
Alex
#2 -

Comentariu nou

"dar care nu are nimic de-a face cu sarmul victorian al detectivului londonez creat de Arthur Conan Doyle"

Si totusi ,daca te documentezi atent, se poate observa ca portretizarea asta a lui Sherlock este cea mai apropiata de "adevar". Putin nebun, dependent de "stimulente" si luptator desavarsit. Cum de altfel si Law e mai aproape de Watson-ul gandit de Doyle decat Nigel Bruce.

Film: Sherlock Holmes
Dany
#3 -

Holmes aristocratul sau excentricul dornic de adrenalina ?

Foarte bun filmul, iar atmosfera Londrei acelor timpuri este redata extrem de bine dupa parerea mea.

In sprijinul comentariului de mai sus, doresc sa precizez ca pentru cineva care a citit in copilarie sau in alta perioada nuvelele lui Sir Arthur Conan Doyle, devine evident faptul ca imaginea prezentata de Guy Ritchie este cea mai apropiata de viziunea autorului.

Holmes NU este Hercule Poirot, si cu atat mai putin un aristocrat boem caruia ii place sa-si petreaca timpul liber dezlegand enigme, iar Watson NU este "catelul" acestuia, fara personalitate, usor stupid si stand tot timpul in umbra lui Holmes cum ne este prezentat in multe filme si seriale.

Holmes ESTE excentric, usor nebun - doar geniul nu e o stare de echilibru, nu ? - expert in box, scrima si lupta cu bastonul, destul de inconstient incat sa faca experimente pe el insusi, arogant si deseori incalcand legea daca situatia o cere, dependent de stimulente etc. Deci exact cum ne este prezentat si in film. Iar pentru cine are dubii, va rog cititi macar cateva nuvele.
Multumesc

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera