Film: Razboiul lui Charlie Wilson

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Americanii fac sa para cool absolut orice. Ei pot sa puna capat chiar si razboiului rece intr-un mod cool, la un pahar de whisky, cu putina mascara, un dans din buric, replici inteligente, tupeiste si arogante (ca sa parafrazez tag line-ul filmului). Si isi pot perpetua in anul 2008 personajele enervant de texane si anticomunismul sincer, cam prea sentimental, ca si credinta ca pot sa schimbe lumea pocnind din degete. 

Chiar si atunci cand petrec la greu in aburi de alcool, cu nasurile pudrate de cocaina si dame de companie in jacuzzi, congresmanii americanii se intereseaza de situatia tarilor slab dezvoltate cuprinse de razboaie si pot sa finanteze pe cine vor ei prin cateva telefoane. Cam tras de par, Razboiul lui Charlie Wilson se vrea un film bazat pe fapte reale si, daca asa o fi si se mai si mandresc cu chestia asta, noi nu putem decat sa ridicam o spranceana si sa spunem "WTF?" 

Charlie Wilson's War

Filmul asta nici nu putea sa apara intr-un moment mai bun, avand in vedere ca americanii isi poarta propriul "razboi sfant" impotriva teroristilor, oameni pe care, asa cum reiese din film, i-au antrenat si dotat cu arme chiar ei impotriva sovieticilor. Cam jenant.

Jenanta si pozitia si lumina in care ii prezinta pe sovieticii invadatori (sa fim seriosi, ce au facut sovieticii fac si americanii acum) si intr-un fel nici nu e de mirare ca filmul a fost interzis in Rusia pe motive ca difuzarea lui nu ar aduce profituri.

Dar sa revenim la film, asa ca: Atentie, spoilers! 

Charlie Wilson (Tom Hanks) este un congresman obscur din Texas, cam hedonist si afemeiat, care, intr-un moment fericit al vietii sale, privind stirile dintr-un jacuzzi plin de domnisoare in pielea goala, are o revelatie si se hotareste sa se implice in cursul istoriei, sa ajute mujahedinii in razboiul lor cu rusii. Impreuna cu Joanne Herring (Julia Roberts), anticomunista pana in adancul oaselor si o doamna cu multa influenta, si cu agentul CIA Gust Avrakotos (Philip Seymour Hoffman), Charlie porneste un razboi personal.

Cei trei calatoresc prin toata lumea pentru reusi sa puna pe picioare o alianta ce parea imposibila intre israelieni, pakistanezi si egipteni. Si reusesc. Chiar in ciuda gafelor politice - fiindca scenaristii nu se sfiesc sa-l arate pe Charlie drept un individ cu cunostinte limitate, cam self-sufficient si cam natang, care cere senin un pahar de whiskey in timpul vizitei pe care o face musulmanilor.

Pentru ca razboinicii afgani sa reuseasca sa castige batalie dupa batalie si in cele din urma razboiul, cel mai important lucru era ca ei sa poata dobora elicopterele sovietice MI-21 cu arme sovietice, pentru ca rusii sa nu-si dea seama de ajutorul american. Acest lucru este dificil si costisitor, foarte costisitor. Insa pana la urma echipa lu Charlie reuseste sa obtina de la congres fonduri suficiente pentru acest lucru - 1 miliard de $. 

Obtinerea fondurilor pentru acest scop este cam ilegala si te cam pune pe ganduri cand ea are loc in spatele usilor congresului american. Asta inseamna ca orice congresmen american  poate oricand sa isi inceapa propriul razboi. Nu e nevoie decat de cateva telefoane si conversatii amiabile cu oameni bine-plasati. Fie plot-ul filmului e slabut, fie lumea e condusa in mod haotic, in functie de idiosincraziile si amicitiile unora. Alegeti voi.

Sfarsitul este predictibil - rebelii obtin armele sofisticate prin care sa poata raspune atacurilor rusesti. Iar retragerea trupelor rusesti din Afganistan a insemnat si destramarea Uniunii Sovietice, dar si incetarea interesului american pentru acea zona din lume. Dupa ce le-au dat arme puteau sa le ofere si un ajutor social minim...

Tom Hanks face ca de obicei un rol magistral, la fel si Julia Roberts, insa pana la urma vedeta acestui film este Hoffman - rol pentru care a fost nominalizat si la Oscar. 
2 comentarii

Film: Razboiul lui Charlie Wilson
Ana
#1 -

Comentariu nou

Normal ca sfarsitul este previzil din moment ce a asa s-au desfasurat evenimentele ;)
Propun celui care face cronica de film sa mai citeasca putina istorie a Razboiului Rece

Film: Razboiul lui Charlie Wilson
ice(c)
#2 -

Comentariu nou

este un film cum sa zic.....genial? nuu e prea...cum sa zic bate la ochi; e un film de vazut la cinema! go see it yourself!

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera