Film: Public Enemies

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Daca va plac filmele cu gangsteri, mergeti neaparat sa vedeti Public Enemies. De fapt, mergeti sa vedeti Public Enemies chiar daca nu va plac filmele cu gangsteri, nu o sa plecati dezamagiti.

Ultimul film al lui Michael Mann (cine alticineva putea sa regizeze un astfel de film, Mann avand un CV impresionant in ceea ce priveste filmele cu "inamici publici": Heat, Collateral, Manhunter, Miami Vice etc.) are tot ce-i trebuie pentru a deveni un film clasic: o poveste de dragoste frumos schitata, actiune sustinuta la greu de tommy-guns si urmariri de masini, o poveste care se leaga foarte bine si al carei final desi il stii tot te tine in suspans si, bineinteles, un full format din unii dintre cei mai buni actori ai momentului: Johnny Depp, Christian Bale si Marion Cotillard

Public Enemies este, de fapt, povestea adevarata a celebrului spargator de banci John Dillinger. Johnny Depp intra foarte bine in pielea legendarului personaj declarat "inamicul public numarul 1", dar iubit de oameni, pentru ca jefuia bancile responsabile pentru Marea Depresiune.

E adevarat, intreaga poveste este romantata, este mult inflorita si acest lucru se simte, insa nu suparator, asta si pentru ca Johnny este foarte convingator atunci cand incearca sa scoata in evidenta partile pozitive ale lui Dillinger, tarnsformandu-l mai mult intr-un Robin Hood decat intr-un spargator de banci cu sange rece.   

Chiar daca la un moment dat Dillinger spune vrand sa para increzator in el:

"They ain't tough enough, smart enough or fast enough. I can hit any bank I want, any time. They got to be at every bank, all the time"

el stie ca din "job-ul" de spargator te pensionezi cu picioarele inainte, simte FBI-ul proaspat format suflandu-i in ceafa si isi da seama ca va muri tanar (la 31 de ani).

Johnny Depp reuseste sa redea acel amestec de siguranta, confuzie, tristete si nerabdare tipice omului care stie ca nu are destul timp (Billie Frechette: What do you want? John Dillinger: Everything. Right now), iar Mann ia replica lui Clark Gable din ultimul film pe care Dillinger il vede, "Die like you live: all of a sudden", si o transforma in piatra de temelie a filmului sau.     

Public Enemies

In afara de rolul fermecator pe care Johnny Depp il face (merita sa vedeti filmul doar si pentru acesta), il mai avem si pe Christian Bale in rolul omului care-l vaneaza pe Dillinger, agentul Melvin Purvis. Bale face si el un rol bun, curat, ca la carte, asemanator cumva cu cel din 3:10 to Yuma.

In rolul femeii "fatale" (vorba vine, tipa e de fapt foarte naturala), Billie Frechette, care-l cucereste pe Dillinger de la prima vedere, o avem pe Marion Cotillard, o alegere cum nu se putea mai potrivita, atat pentru rolul excelent, dar si pentru ca a existat un click vizibil si placut intre Johnny Depp si Marion.

De altfel si personajele din rolurile secundare sunt foarte bine alese si nu dezamagesc.

Filmul este de-a dreptul spectaculos: spargeri de banci, urmariri de masini, evadari imposibile din puscarii, schimburi de foc o data la cinci minute, si totusi cu o poveste complexa si dialogurile foarte reusite, asa cum ii place lui Mann un film de actiune cu "inamici publici". 

Nu-l ratati! Iar daca povestea lui Dillinger va face curiosi, aruncati un ochi si pe romanul Femeia in rosu, scris la trei maini de trei autori romani, in anii 80.

Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera