Film: Politist, Adjectiv

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Cred ca de la bun inceput trebuie sa marturisesc faptul ca nu sunt un fan al cinematografiei romanesti. Griul, drama, "Hai sa mai gasim un motiv sa fim tristi" nu prea imi mai inspira vreo emotie demna de luat in considerare. Dar incerc sa vad cat mai multe filme romanesti, de parca ar si fi o gramada, cu intentia de a gasi ceva nou, ceva mai altfel.

pa1

Cu aceasta intentie am fost sa vad Politist, Adjectiv, in regia lui Cornel Porumboiu. Si spun clar si raspicat ca acest film este reprezentativ pentru cinematograful romanesc. In sensul ca nu spune nimic, nu se intampla nimic, si pare foarte, foarte, FOARTE lung cu cele aproape doua ore ale sale. Aceasta este parerea generala. Nu ca ar fi numai a mea. Cred ca am auzit multe persoane sforaind cand am vazut filmul.

Si cu toate astea, nu este un film prost, daca e sa il iei pe bucati. Beneficiaza de cativa actori foarte buni, Dragos Bucur, Vlad Ivanov si Irina Saulescu, care trateaza rolurile foarte serios si se completeaza reciproc foarte bine in secventele jucate impreuna. Imaginea lui Marius Panduru este ingrijita si corecta, desi sfatul meu pentru directorii nostri de imagine e sa foloseasca si ei odata alte filtre si alte incadraturi. Iar conceptul scenaristului Porumboiu este bine realizat de regizorul Porumboiu. Probabil au avut mult timp sa discute subiectul. :)

Actiunea filmului este de-a dreptul banala. Camera il urmareste pe Cristi (Dragos Bucur) in absolut tot ceea ce face. Reality show, cineva?!? Cam asta e atmosfera. Din pacate, Cristi nu e vreun personaj de benzi desenate, cu o viata dubla de supererou. E un tip normal, care face lucruri normale... Mi-am imaginat cam cum e sa urmaresti pe cineva toata ziua, doar pentru a te plictisi. Si am ajuns la concluzia ca asa i-a venit ideea lui Porumboiu.

pa2

Sa faca un film despre ceva banal, total normal, un politist din Vaslui care urmareste niste copii intr-un caz legat de droguri. Un film presarat cu momente de liniste, sparte doar de replici de un umor subtil, poate prea subtil pentru spectatorul adormit de momentele de pauza. Porumboiu se razboieste cu cineva aici. Cu cei care au impresia ca pot schimba limba abstract de la an la an, cu cei care coboara deosebitul la rangul de normal. Iar prin banalul lui, acest regizor reuseste sa patrunda in psihicul romanului modern si sa il faca sa se uite intr-o oglinda. Asta esti tu, bah! Iti place? Accepti?

Vreti sfatul meu sincer, in incheiere? Daca vreti sa va distrati si sa va relaxati la film, alegeti altceva. Un feel-good movie, un popcorn flick. Dar pentru o bucata de romanism, de critica sociala subtila facuta in liniste, alegeti Politist, Adjectiv.Vezi unde ruleaza filmul saptamana aceasta
5 comentarii vrei sa comentezi?

Film: Politist, Adjectiv
Dragos
#1 -

Subtil

"desi sfatul meu pentru directorii nostri de imagine e sa foloseasca si ei odata alte filtre si alte incadraturi"
-- buna asta, fina asha.

Film: Politist, Adjectiv
mirela
#2 -

o parere buna

Da, mi-a placut filmul!Si altora din sala de cinema! N-am auzit pe nimeni sa sforaie, dimpotriva, s-a ras mult si cu pofta.Pentru ca filmul are umor, un umor specific lui Porumboiu dar si noua, romanilor!Umor hatru.

Film: Politist, Adjectiv
goe
#3 -

Jalnic !

Parca am asistat la genul acela de film romanesc cenusiu specific anilor 90 . O fi avut adjectiv , dar subiectul si predicatul au fost sublime,dar au lipsit cu desavarsire in (re)creatia lui Porumboiu. Am revazut intr-o seara a n oara RECONSTITUIREA lui Pintilie , si vad ca actualii cineasti nici nu au ajuns inca la acel nivel ,daramite sa-l mai si depaseasca .Am iesit indispus de la film si dezamagit ! N-avem domne scoala de film ,sorry !

Film: Politist, Adjectiv
aehetj
#4 -

organ

filmele astea-s directe: intri in conventiile lor, au ba. Cine n-a reusit sa le recepteze, spune despre ele ca-s plictisitoare, teziste, slabutze etc. Probabil juriile-alea internationale au fost cumparate, va spui io, romaneshte...

Film: Politist, Adjectiv
cdnews
#5 -

Comentariu nou

Apropo de replici, mai precis de lipsa lor, momente de minute intregi in care un om soarbe o cioba, se chinuie sa inghita un taitel, asculta de 4 ori aceeasi melodie care trezeste mortii, asteapta, ascultand dactilografiierea secretarei, asteapta in timpul supravegherii… si deja s-au dus ¾ din film.
http://www.cdnews.ro/comentarii-analize/prostpolitist-adjectiv.html

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera