Film: Nu exista tara pentru batrani

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Pe cartea de vizita a fratilor Coen sunt trecute, printre altele, The Big Lebowski, Fargo, O Brother, Wher Art Thou? sau The Ladykillers. Mai au nevoie de o alta prezentare? Probabil ca nu, insa in nici un caz nu trebuie uitat ultimul film al acestora: Nu exista tara pentru batrani  (No country for old men), o adaptare dupa romanul lui Cormac McCarthy aparut in 2005.

In legatura cu acest film parerile sunt impartite. Exista voci care spun ca filmul este neterminat, ca este plictisitor, ca atentia care i se da se datoreaza doar faptului ca e vorba de fratii Coen si ca nu merita cele 4 Oscaruri pe care le-a castigat etc. Altii spun ca este cel mai bun film al anului, genial, regizat si jucat exceptional, un exemplu al talentului fratilor Coen in forma maxima etc etc.  

Nu exista tara pentru batrani este o combinatie intre un western modern violent, comedie neagra, thriller; un film care curge incet, dar este vorba de o lentoare placuta, cu personaje cu miscari greoaie si putine cuvinte, singurele personaje locvace sunt batranul serif care ajunge intotdeauna prea tarziu la locul faptei, Ed Tom Bell (Tommy Lee Jones), si recuperatorul, Carson Wells (Woody Harrelson), care incearca sa-l convinga prin vorbe pe Llewelyn Moss (Josh Brolin) sa-i returneze banii.

No Country for Old Men

Atentie spoilers!

Pe scurt: intr-o zona rurala din Texas vanatorul Llewelyn Moss descopera masinile si cadavrele a unor traficanti de droguri ce s-au eliminat unii pe altii in timpul unei tranzactii, intr-una dintre masini descopera un om pe jumatate mort care ii cere apa, ceva mai departe Moss gaseste o servieta cu doua milioane de $ pe care si-o insuseste.

Noaptea are remuscari si decide sa se intoarca si sa il ajute pe supravietuitorul deshidratat, insa asa cum spune si el, este o idee foarte proasta fiindca din acest moment se trezeste cu un ucigas psihopat pe urmele lui, Anton Chigurh (Javier Bardem), care omoara prin metode ingenioase tot ce intalneste in cale (pe angajatorii sai, rivali, trecatori, politisti etc).

In timp ce Moss incearca in mod disperat sa scape de urmaritor, Chigurh lasa in urma lui un numar impresionant de cadavre care atrag atentia serifului Ed Tom Bell care este depasit de situatie si surprins de felul in care au fost omorati acei oameni.

Anton Chigurh este intruchiparea raului, in mod clar psihopat, lipsit de orice urma de umanitate, cu miscari aproape robotice si un sange mai rece decat zero absolut (un Terminator cu o tunsoare de geek, ce poate fi mai scarry? pe bune...). Este intr-adevar infricosator sa vezi in actiune un astfel de personaj obsedat, care pare invincibil in misiunea sa de raspandi moarte in jurul lui, precum ciuma bubonica cu care este comparat de catre Carson Wells.

Desi nu a obtinut nici un Oscar Josh Brolin joaca excelent, ii da viata unui personaj cu care empatizezi si de care te atasezi. Insa, daca n-ar fi fost Bardem probabil ca presa ar fi vorbit mai mult de Brolin..

Personajul lui Tommy Lee Jones este folosit pentru a crea efectul/senzatia unei voci din off, al unui povestitor. El este batranul pentru care "nu mai exista nici o tara", dezgustat de lumea in care traieste si pe care nu o intelege. Probabil ca "pe vremea lui" oamenii erau omorati cu gloante, nu cu un tub de oxigen.

Asteptam un film la fel de inteligent si de bine jucat pentru acea perioada.

3 comentarii

Film: Nu exista tara pentru batrani
Patrick Bateman
#1 -

Comentariu nou

"ca atentia care i se da se datoreaza doar faptului ca e vorba de fratii Coen" - ca si cum fratii Coen ar fi niste superstaruri...:)

Film: Nu exista tara pentru batrani
hell's angel
#2 -

Comentariu nou

bai, sunt, sa stii...

Film: Nu exista tara pentru batrani
Dana
#3 -

Comentariu nou

Eu doar ce l-am vazut aseara si am cautat special sa vad recenzii. Parerile sunt impartite, intr-adevar, eu fac parte din cei carora nu le-a placut filmul. Si nu pentru ca e un film prost, ci pentru ca nu este un film de Oscar. Pacat de ideea din titlu care nu a fost exploatata cum trebuie. Nu am inteles de ce a fost premiat 'cel mai bun film', atata vreme cat nu-ti scoate nimic la suprafata: nici in tine ca spectator, nici in film... am tresarit doar la accidentul de la sfarsit, dar asta nu-l face nici macar un thriller bun:)

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera