Film: Monstruos (Cloverfield)

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Un amestec intre documentare home-made si filme bombardate cu efecte speciale care reuseste cumva sa iti castige simpatia. Monstruos este un film care abordeaza clasica poveste a monstrilor veniti de nu-stiu-exact-unde-dar-care-isi-vor-gasi-o-explicatie-tampita ca sa distruga orasul New York (monstrii sunt chititi sa take a bite out of the Big Apple) intr-un mod mai inedit si cu un efect (probabil) neasteptat asupra privitorului.

Spoiler alert!

Filmul este bun, mai ca foarte bun. Si reuseste sa te faca sa iti pui o groaza de intrebari in legatura cu monstruoasa si misterioasa creatura, despre care din pacate nu afli mare lucru. Totusi imaginile de inceput cu ecranul negru pe care scrie Multiple sightings of case designate "Cloverfield' camera retrieved at incident site U.S. 447 previously known as "Central Park" iti dau de inteles ca sfarsitul nu va fi deloc unul in roz.

cloverfield

Filmul incepe frumos cu doi indragostiti cocotati intr-un zgarie nori din Manhatan, Rob (Michael Stahl-David) si Beth (Odette Yustman). Personaje de tinut minte deoarece ei vor fi cei care vor garanta elementul siropos al fimului de la inceput pana la sfarsit. Apoi fast-forward la petrecerea de adio pe care Jonas (fratele lui Rob interperetat de Mike Vogel), prietena lui Lilly (Jessica Lucas) si Hud, cameramanul de ocazie (T.J. Miller) o organizeaza pentru Rob, pe care il asteapta un viitor luminos in Japonia pe post de vice-presedinte la o corporatie babana. Si ca seara sa devina de neuitat totul este inregistrat. Pe aceeasi caseta pe care Rob o folosise pentru a-si inregistra ziua romantica cu Beth.

Pe la jumatatea petrecerii are loc o pana de curent, moment din care toata povestea escaladeaza si prinde un ritm nebun. S-a intins cat de mult a putut pentru a face o imagine de ansamblu asupra povestii fiecarui personaj, pentru ca apoi totul sa fie o fuga nebuna dominata mai mult de emotii si mai putin de un instinct de supravietuire bine format.

Toti participantii la petrecere ies in strada unde se vor intalni cu alte cateva sute de alti new-yorkezi panicati care alearga pe strazi pentru ca ceva vine. Nici 30 de secunde mai tarziu, capul Statuii Libertatii cade in mijlocul strazii si apoi o cladire turn are o reprezentatie a la Twin Towers foarte reusita. In tot praful si haosul creat Rob, Jason, Lilly, Hud si Marlena (Lizzy Caplan) incearca sa fuga din Manhatan folosind cel mai apropiat pod.

cloverfield

De aici incolo incepem sa mai scapam de personaje si incepem sa ne facem si o idee despre ceea ce ar putea fi acel ceva care ataca orasul prin scurtele imagini captate de camera video. Dupa prabusirea podului Rob se hotaraste sa mearga in cautarea lui Beth prinsa in locuinta sa. Drmul pana acolo nu va fi unul lipsit de peripetii si de intalniri cu armata americana in plina actiune si cu toate tunurile atintite asupra unei chestii gigantice.

Inca nu stiu ce sa zic despre micile creaturi care cad de pe creatura gigantica. Hmm, chestia asta m-a debusolat complet deoarece ma gandeam doar la ciuperci gigantice care imprastie spori. Toata alergatura se termina in Central Park unde protagonistii ramasi in viata fac un ultim testimonial inainte sa aiba loc o explozie uriasa. Armata americana fiind decisiva sa termine povestea intr-un stil caracteristic, bombardand toata insula.

In ciuda miscarilor de camera care necesita oarece obisnuita, cat sa nu simti mereu ca esti in miscare si tu, spectatorul de pe scaun, filmul reuseste sa iti mentina atentia si sa te mentina in tensiune. Finalul este semi-siropos si lasa loc suficient pentru un sequel. Povestea beneficiaza de originalitatea unei marturii a participantilor direct implicati in eveniment. Per total, merita o vizita la cinematograf chit ca doar pentru a prinde toate efectele speciale.
1 comentariu

Film: Monstruos (Cloverfield)
bomber
#1 -

wow

cel mai bun film thriller/action/sf care l-am vazut in ultimi ani. nu mi-a mai batut atat de tare inima la un film de la blair witch :) neaparat trebuie vazut la cinema ! merita

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera