Film: Mandrie si glorie (Pride and Glory)

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Daca va plac filmele cu politisti, Pride and Glory va va unge pe suflet - este unul dintre cele mai bune filme de acest gen din ultimii ani, alaturi de The Departed, iar acest lucru trebuie spus de la bun inceput. Imediat dupa faptul ca nu e un film facut dupa vreo carte de Jane Austen.

Daca titlul vi se pare cumva intimidant (sau sec), e vorba doar de o alegere... hm, oarecum neinspirata. Distributia este una pe masura ambitiilor din titlu, dar mult mai imbietoare decat acesta: Edward Norton (intr-unul dintre cele mai bune roluri ale sale de la Fight Club incoace), Colin Farrell (intr-un rol care i se potriveste ca o manusa) si Jon Voight (intr-un rol care se potriveste perfect cu varsta sa venerabila, 70 de ani).

Absolut totul, de la jocul actorilor (un rol foarte bun face si Noah Emmerich, un actor nu foarte cunoscut), regie, scenariu, pana la muzica si imagine (in nuante de negru si albastru), este foarte reusit, aproape ireprosabil.   

Mandrie si glorie

Povestea este destul de complicata, iar impresia ca nu ai priceput chiar tot te urmareste pana la sfarsit. La acest lucru contribuie si complexitatea personajelor, fiecare cu o poveste care in sine ar fi putut face subiectul unui film, dar si faptul ca regizorul Gavin O'Connor nu-si lasa personajele sa cada intr-o extrema sau in alta, ci le plaseaza in zona gri dintre bad guys si good guys.

Nucleul filmului este format din familia de politisti irlandezi Tierney. Edward Norton este detectivul Ray Tierney, care ajunge sa investigheze moartea a patru politisti; Noah Emmerich il interpreteaza pe Francis Tierney Jr., fratele lui Ray si comandantul celor patru politisti cazuti la datorie;

Colin Farrell il joaca pe Jimmy Egan, cumnatul celor doi Tiereny, de asemenea politist, dar unul corupt; si Jon Voight,  care il joaca pe Francis Tierney Sr., capul familiei, este el insusi un veteran al NYPD.

Toti membrii familiei au o legatura mai mare sau mai mica cu moartea celor patru politisti, iar pe parcurs ce Ray avanseaza in ancheta isi da seama ca la sfarsit va avea de facut o alegere foarte grea intre adevar, onoare, datorie si familie.

Pana la urma, mandria si gloria din titlu nu au nici o legatura cu ceea ce ne arata filmul, ci doar cu aparentele pe care Francis Tierney Sr. incearca sa le pastreze din toate puterile si in mirajul carora se pierde si el.

Pride and glory nu este un doar un film cu politisti, cu multe impuscaturi si urmariri de masini, ci este si o drama de familie, una dura si emotionanta. Daca v-au placut filme precum Training Day, The Departed sau American Gangster, nu ratati Pride and Glory, cu siguranta nu veti regreta cele doua ore petrecute in sala de cinema.    

Click aici daca vrei sa vezi unde ruleaza Mandrie si Glorie
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera