Film: Kabluey (Oaia albastra a familiei)

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
In primele 10 minute de film banuiam o comedie a la Home Alone sau Mr. Nanny, in care adultul si-o ia pe coaja de la copilul diabolic. Si perspectiva nu ma incanta, pentru ca pustii din Kabluey ar trebui sa primeasca un premiu pentru prestatia lor artistica. Foarte veridica. Dureros de autentica.

Din fericire focusul se muta de la odraslele iadului inapoi la ovina de Prendergast, care joaca dupa cum isi canta singur, fiind si regizor, si actor principal. Lisa Kudrow, care sustine rolul feminin, nu se dezminte de stilul ei absurd si abrupt, asociat mimicii de o placiditate incantatoare.

Kabluey are o poveste care poate fi rezumata in doua randuri, dar care nu prea conteaza. E doar un pretext pentru a face o comedie destul de reusita, cel putin pana la un punct, cu ceva umor slapstick, cu putin umor sec si cu un pic de caricatura.

kabluey

Ultima parte, adica cea caricaturala, i-a reusit lui Prendergast foarte bine. Personajul sau, atat in propria sa piele, cat si in cea a lui Kabluey, e simplificat de detalii, desenatorul ingrosandu-i cateva trasaturi esentiale pentru rol [atentie, urmeaza spoilere moderate]: somer, sarac cu duhul, "bun la suflet".[/spoiler], ingredientele tipice pentru comedia dezastru in care toate relele se sparg in capul mare si albastru al lui Kabluey. Noroc ca nu-l doare, nici la propriu, nici la figurat.

Atuul acestui film sunt momentele in care toata lumea tace. Mai precis, cele in care nu mai e nimeni in cadru cu exceptia mascotei albastre. Intentionat sau nu, omuletul cu capatana supradimensionata aminteste prin tristetea lui tacuta de Marvin, "the paranoid android" din Ghidul autostopistului galactic, si de toate celelalte aratari ale marelui ecran care se trezesc parasutate intr-o lume care nu ii intelege, care ii plictiseste si ii nedumereste prin ostilitatea ei, pentru care sunt ca o oaie neagra. Ma rog, albastra.

Nu e un film activ, nu se intampla lucruri, nu razi in hohote, dar e un film confortabil si usor. Nici n-ai zice ca e atat de relaxant sa privesti un om mare si albastru uitat in drum.

Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera