Film: Iron Man

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Heavy boots of lead
Fills his victims full of dread
Running as fast as they can
Iron man lives again!

Nemuritorul Ozzie graieste adevarul. Iron Man lives again. :) Primul film al sezonului de vara este plin de scene de actiune, glume si chiar si mesaje politice. Cu toate acestea, daca nu ar fi interpretarea lui Robert Downey Jr., ar fi un film esentialmente lipsit de suflet, comercial prin excelenta, bun sa te tina cu fundul pe scaun doua ore. Este un fel de Transformers mai simpatic.

Bine ca il are insa pe Downey, care este un monstru de actor si are mai mult suflet in ochisorii lui caprui decat 10 filme de calibrul "The Notebook". Prin prisma interpretarii sale, te imprietenesti cu Iron Man, astfel incat ajungi sa crezi ca ati putea iesi la o bere impreuna. Sau un hamburger de la Burger King.

Prima jumatate din Iron Man reprezinta cele mai bune 30 de minute dintr-un film bazat pe benzi desenate pe care le-am vazut vreodata, pentru ca imediat te atrage in poveste, fara insa a-ti vorbi de sus, fara a te considera un handicapat caruia trebuie sa-i explici totul cu incetinitorul ca sa inteleaga ce se intampla. Ritmul povestii este rapid, consistent, povestea nu incetineste decat in cateva scene mai lungi din care lipseste Robert Downey Jr, dar acestea sunt intr-adevar putine la numar.

Cea mai distractiva parte a filmului este cea de mijloc. Cand alte filme te plictisesc, Iron Man te distreaza, pentru ca atunci Tony Stark isi testeaza jucariile, sa vada ce poate folosi si ce nu. Bineinteles ca este un proces "trial and error" unde error rezulta de obicei in rasete din partea publicului si un rusinat "I meant to do that" din partea personajului.

Pana sa ajunga un cercetator pe jumatate nebun de dorinta de a face bine in lume, Tony Stark este un bogatas infumurat. Downey il interpreteaza mai mult ca un clovn decat ca un geniu in aceste momente de inceput, insa putin din talentul lui se vede in felul in care interactioneaza cu Pepper Pots, secretarea lui Stark, interpretata de Gwyneth Paltrow.

Din secunda in care Stark este rapit de teroristi si viata ii este pusa in pericol, Downey adauga un nou nivel interpretarii sale. Iese clovnul. Intra... ze action hero! Si cam asa ramane pana la sfarsitul filmului. Farmecul nu-l paraseste, dar in afara de acest farmec se manifesta o vointa ciudata. Vointa unui supererou. Cea mai tare inventie de la Forta lui George Lucas incoace.

Scenele de actiune nu sunt multe dar eficiente. Iron Man este un erou versatil, care se poate lupta corp la corp cu un terorist sau motor la motor cu un avion de reactie. Aceasta versatilitate duce la mai multe feluri de scene de actiune, dar se vede ca este un film produs de Marvel Studios (studio de film nou creat de editura omonima), iar nu de WB sau Sony pentru ca desi sunt bune aceste scene, nu au acea calitate de "OMFG!" pe care ai vazut-o in Spiderman 3, Transformers sau alte filme de gen.

Personajul negativ nu este pe masura eroului, fiind vorba de un alt tycoon care s-a nascut fara scrupule (precum Norman Osbourne in Spiderman, Victor Von Doom in Fantastic Four si altii). Femeia de la bratul lui Stark este un alt punct slab. Pur si simplu nu am putut sa o cred pe Paltrow intr-un rol in care trebuie sa fuga de un robot urias si sa arunce in aer cladiri. Helen Ripley she's not!

Iron Man ramane un film de vara simplu, care surprinde prin cat de mult iti place de eroul principal. Ma rog, surprinde pe unii... altii sunt de mult in tabara lui Robert Downey Jr si le place acolo. We got cookies! Dar sa nu subestimam faptul ca el interpreteaza un erou mandru, patriot, smecher, poate chiar putin macho si de aceea este exact ce ne trebuie pana la sosirea din iulie a Cavalerului Intunecat.


2 comentarii

Film: Iron Man
zondron
#1 -

*

foarte frumos filmul, mi-a placut, o sa apara 2 in 2010

Film: Iron Man
renee
#2 -

iron man

Mi-a placut filmul atat de mult incat l-am vazut de trei ori la distanta de o zi. Downey jr. face din Iron Man Iron Man. Favreau a fost mai mult decat inspirat sa-l aleaga. De vazut The Singing Detective unde Downey face un rol excelent....si Restoration...

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera