Film: Gran Torino

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Nu exista barbat mai dur pe planeta asta decat Clint Eastwood. E ceva in privirea lui care pur si simplu te paralizeaza, iar cand din coltul gurii mai scoate si o expresie de genul "Do you feel lucky, punk?", toata barbatia ti se scurge in picioare si nu stii in ce directie s-o apuci.

Si la 78 de ani lui Clint Eastwood ii reusesc rolurile de badass cu care nu te pui sau cu care trebuie sa fii nebun ca sa te pui. Dovada sta rolul pe care il face in Gran Torino si despre care spune ca ar fi ultimul din cariera sa. Aici il joaca pe Walt Kowalski, un veteran de razboi cu porniri rasiste, ramas vaduv, plin de amaraciune si ura fata de aproape tot ce-l inconjuara si gata sa-si foloseasca armele pe oricine indrazneste sa-i calce proprietatea.
 
Walt Kowalski este intruchiparea tuturor durilor pe care i-a jucat vreodata Eastwood, doar ca acum sunt iesiti la pensie. Si intocmai ca toate personajele pe care le-a intruchipat, Walt este o forta a naturii: la 78 de ani e inca bine infipt pe picioare, le tine piept gastilor din cartier, bea vreo 8-9 beri si inca cateva pahare de tarie fara sa i se intunece privirea, poate cara un frigider de vreo suta de kilograme pe treptele pivnitei si comunica printr-un marait ce care scade cu cateva grade temperatura dintr-o camera. 

Walt este omul pe care toti il respecta si de care toti se tem, o adevarata legenda a cartierului. "Ever notice how you come across somebody once in a while that you shouldn't have messed with? That's me."

Grand Torino

Spoiler Alert

Ramas de curand vaduv, Walt incepe sa traga cu ochiul la vecinii sai imigranti din Asia si, chiar daca la inceput nu-i suporta, incetul cu incetul incepe sa se imprieteneasca cu Sue (Ahney Her) si Thao (Bee Vang), doi adolescenti care au probleme cu gastile din cartier.

E usor sa-ti dai seama ca sub infatisarea si sub comportamentul de badass al lui Walt se ascunde un om cu o inima de aur - e o regula a tuturor personajelor interpretate de Eastwood care se aplica si aici. Sue si Thao ajung sa descopere aceasta latura a lui Walt, iar cei trei devin aproape o familie. 

Iar daca la inceput Walt parea la inceput un om bantuit si chiar posedat de demoni, de crimele pe care le facuse in razboiul din Coreea, sansa pentru a se "mantui" sau a se rascumpara vine atunci cand noii lui prieteni sunt pusi in pericol. 

Gran Torino nu este un film de actiune, dimpotriva, are un foarte mare potential de a-i plictisi pe multi, insa este un tribut adus lui Eastwood care ii va multumi cu siguranta pe fanii actorului. De asemenea, povestea este emotionanta, frumos construita, o lectie de cum sa fii dur si corect - desi pe alocuri un pic cam neslefuita, lasand sa se vada (cred ca neintentionat) ca Eastwood se chinuie sa duca pana la sfarsit rolul de "baiat rau".
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera