Film: Gangster american

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Gangster american se incadreaza in acel gen de filme care transforma viata unui mafiot intr-o legenda si pe acesta intr-un superstar. Din acest motiv, chiar daca este regizat bine (Ridley Scott), scris bine (Steven Zaillian), filmat bine si jucat excelent (Denzel, Crowe), filmul nu prea aduce nimic nou, nimic prin care sa surprinda. Este un alt "episod" din serialul "Most Wanted" cu primele "episoade" care au facut istorie: The Godfather, Scarface, Goodfellas, Casino, Once Upon a Time in America etc. Din ultimele "episoade" putem sa mentionam: Blow, City of God, The Departed, Traning Day. Putem foarte usor sa plasam Gangster american intre Scarface si Blow, iar pe Frank Lucas intre Tony Montana (pentru violenta si cruzime) si George Jung (pentru importul masiv de droguri in state si pentru metodele ingenioase folosite) .  

Totusi, exista o diferenta. Spre deosebire de Scarface (de exemplu), in Gangster american se mizeaza foarte mult si pe personajul pozitiv, detectivul Richie Roberts.    

Spoiler alert!

Intreaga poveste, care are loc in anii '70, cand razboiul din Vietnam se apropia de sfarsit, este incredibila. Avem pe de-o parte un mafiot de culoare, Frank Lucas (Denzel) a carui ascensiune in ierarhia criminalitatii se bazeaza pe importul masiv, de ordinul tonelor, de heroina in State; un tip foarte inteligent, cu sange rece si "cinstit" (cinstit pentru ca el vede traficul de droguri ca pe o afacere - Blue magic is a brand name, like Pepsi -, iar in aceasta afacere el ofera clientilor cel mai bun produs, Blue Magic, cu cea mai mare puritate 10%; cinstit si pentru ca imparte oamenilor saraci mancare si haine).

De celalta parte il avem pe det. Richie Roberts (Crowe), si el o legenda deoarece, intr-o perioada cand nimeni nu avea incredere in politie, el gaseste un milion de $ in portbagajul unei masini si ii declara. El este opusul lui Frank, de la culoarea pielii pana la principii (lucru sugerat si de afisul filmului care se joaca cu opozitia alb-negru si aduce aminte si de cel al filmului Scarface).

Filmul prezinta in paralel evolutia celor doua personaje antitetice si, cum intotdeauna exista un magnetism intre extreme, nu este greu de anticipat ca la un moment dat drumurile celor doi se vor intersecta, iar cand acest lucru se va intampla, putem fi siguri ca vor iesi scantei si ca in societatea americana lucrurile se vor schimba radical. Ambele personaje au un traseu interesant. Frank Lucas porneste de jos, de pe pozitia de sofer si hitman pentru un mafiot de culoare din Harlem care moare, si astfel Lucas se trezeste "liber de contract". Avand relatii in armata americana si ceva bani pusi deoaprte, in scurt timp incepe sa importeze heroina din Vietnam, pentru care exista o cerere foarte mare in America, avand in vedere ca multi soldati care luptasera in Vietnam se intorceau acasa dependenti de opiu. 

Richie este un detectiv cu probleme: violent, divortat, are prieteni in mafie, un partener junkie, insa cea mai mare problema a lui este ca este cinstit (fara ghilimele). Cand returneaza milionul de dolari gasit in portbagajul unei masini, este vazut imediat ca un pericol pentru politistii corupti. Toti colegii il privesc cu dispret si nimeni nu vrea sa mai fie asociat cu el. Richie devine seful nou infiintatei brigazi antidrog si isi formeaza o echipa din prieteni "incoruptibili". Acesta este momentul cand Frank Lucas intra in vizorul lui si "vanatoarea" incepe. Ca in toate filmele de acest gen, sfarsitul este previzibil, baiatul rau este prins de cel bun, insa ce ne tine pana la sfarsit cu sufletul la gura este felul in care se intampla acest lucru.  

Filmul nu abunda in scene de actiune, mizand mai mult pe felul in care Richie incearca sa il prinda pe Lucas cu "mata in sac" si pe felul cum Lucas incearca sa keep a low profile. Totusi nu te plictisesti deloc, sunt momente in care ai impresia ca nu te uiti la un film cu gangsteri, ci la un thriller.

Crowe si Denzel joaca excelent si toata lumea vorbeste despre posibilitatea ca unul dintre ei sa castige Oscarul - ramane de vazut care; in orice caz, de un lucru putem fi siguri: Gangster american o sa ia cateva statui de aur. Povestea lui Frank Lucas, stiuta de foarte putini, este uimitoare, la fel si cea a det. Richie Roberts, insa, asa cum se intampla intotdeauna, imaginea lui Lucas o sa fie preluata si perpetuata de majoritatea hip-hopperilor (s-a intamplat deja), care o sa empatizeze si identifice cu acesta, pe cand the good guy o sa fie uitat de toata lumea.   

Nu ratati Gangster american - un film care in cativa ani va deveni un film clasic. 
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera