Film: Fast Food Nation

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Richard Linklater este unul dintre regizorii mei preferati si acesta este principalul motiv pentru care m-am dus la Fast Food Nation. imi place de Linklater pentru ca in filmele sale personajele par capabile sa poarte conversatii normale, ca oamenii, nici prea stupide, nici prea intelectuale. Asta le confera un aer realist, care nu lipseste nici din Fast Food Nation.

Problema principala a filmului este ca in esenta este o predica de doua ore adresata in principal industriei alimentare americane, fara sa aiba o poveste propriu-zisa. Pe scurt, este depistata o problema. Hamburgerii produsi de o anumita companie fast-food care poate fi absolut orice companie de fast-food americana, au un mare continut de materie fecala.

Asta este problema prezentata la inceputul filmului dar sa nu te astepti sa ajungi la vreo solutie pana la sfarsit. In schimb, ajungi sa intelegi cauza acestei probleme. Cat despre rezolvarea ei... vezi tu, pe oficialii companiei nu ii prea intereseaza. Daca hamburgerii sunt gatiti, zic ei, atunci materia fecala este neutralizata si consumatorul nu are ce pati.

Dar nici nu vor ca publicul sa ajunga sa stie. Directorul de marketing trimis acolo ca sa cerceteze situatia la inceput este socat de ce afla, dar in cele din urma musamalizeaza totul de frica sa nu-si piarda propria slujba.

Aceasta este povestea principala dar in paralel cu ea se mai desfasoara povestile a altor personaje secundare, fiecare dintre ele avand o legatura cu industria alimentara: de la imigrantii din Mexic care se angajeaza la fabrica de ambalat carne la lucratorii din restaurantele de fast-food. Povestea se desfasoara pe mai multe planuri si are aerul unui documentar. Nu este deloc subtila maniera in care incearca sa te convinga sa devii vegetarian.

Insa nu reuseste decat sa te scarbeasca spre sfarsit si ajungi sa te rogi sa se termine filmul mai repede. In ciuda acestui fapt, sfarsitul tot reuseste sa te ia prin surprindere datorita lipsei unei concluzii. In afara de concluzia logica, esti ceea ce mananci.

In ciuda tonului sumbru, mi-a placut paralela care s-a realizat intre interesele in valoare de miliarde de dolari ale unei corporatii-gigant si interesele unor saraci imigranti care se bucura cand vad ca au 80 de dolari in maini. Nu puteai sa gasesti doua entitati mai diferite si cu destinele legate. Fast Food Nation nu este atat de incisiv sau inchegat pe cat ar fi putut sa fie, dar totusi sub influenta imediata a vizionarii sale, vei evita sa intri intr-un MacDonald's o vreme.

Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera