Film: Dosarele X - Vreau sa cred

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Spoiler alert!

Imi pare rau sa spun asta dar Evolution ramane pana  la urma cel mai bun film X-files. :) Aceasta ultima incercare din partea lui Chris Carter (omul din spatele fenomenului Dosarelor X) nu este decat un efort rece si neinspirat care nu reuseste decat sa-i aduca pe Mulder si pe Scully in sfarsit impreuna din toate punctele de vedere. Din pacate insa, drama personala care se desfasoara intre ei ajunge sa fie mai interesanta decat misterul de la baza filmului, mister care imi pare rau sa te anunt ca nu are nici o legatura cu extraterestri sau conspiratii secrete.

In general, legaturile cu un deceniu de X Files sunt foarte slabute, si oricine poate intelege actiunea, indiferent daca s-a uitat la serial sau nu. Insa, nu oricine poate sa aprecieze relatia dintre Mulder si Scully. Niciodata nu am fost un "shipper" al acestei relatii, dar mi-a parut bine sa-i vad pe copiii astia doi impreuna, in calitate de cuplu... A fost una dinrte putinele surse de placere pe care le-am avut in decursul vizionarii filmului.

La inceputul filmului, o agenta FBI este rapita. Imediat m-am gandit ca trebuie sa fie cineva mare si important daca rapeste o agenta FBI si astfel toata brigada de batausi cu acte in regula a lui J. Edgar Hoover sa vina pe capul lui. Un preot suna la FBI si spune ca a avut viziuni cu fata rapita, ceea ce-i inspira pe agenti sa-l cheme pe nimeni altul decat Fox Mulder ca sa determine el daca preotul e mediu pe bune sau nu.

Mulder nu face mare lucru ca sa confere credibilitate preotului si petrece o buna parte a filmului intr-un fel de indoiala cuvioasa, insotit de Scully. Ea insa are alte probleme la spitalul unde acum lucreaza de cand s-a lasat de meseria de agent FBI. Faptul ca Mulder lucreaza la acest nou caz ajunge sa o enerveze la un moment dat, pentru ca Scully nu mai vrea sa aiba de-a face cu "intunericul" asociat muncii lor de alta data.

Cea mai mare dezamagire pentru mine a fost elementul antitetic sau "the bad guys", care nu fac parte din nici o conspiratie guvernamentala. Sunt hoti de organe din Rusia. That is so 90's. Niciodata nu se explica cum au ajuns idiotii astia in Statele Unite ale Americii sau orice altceva relevant despre ei decat ca fura organe si sunt fani ai doctorului Frankenstein.

Acum nu vreau sa exagerez, X Files nu s-a referit doar la extraterestri ci la o mare varietate de evenimente care nu pot fi explicate. Insa povestea ultimului film are doar vagi tente supranaturale si in esenta ar fi putut fi povestea oricarui film SF mediocru, daca nu ii avea pe Scully si Mulder.

Actiune propriu-zisa in ideea de crash-boom-bang lipseste cu desarvarsire si avem in schimb cateva scene de urmarire cam obosite. Desi pacingul povestii te atrage in lumea rece si dezolata a filmului, punctul culminant lasa multe de dorit tocmai datorita lipsei de actiune mentionata. Nu exista nimic cu advevarat excitant in aceasta ora si jumatate decat obsesia cu care este pusa intrebarea: "Cred sau nu?". Nu ma refer aici la credinta in Dumnezeu, Steaua sau dreptul oricarui american de a avea TiVo.

Din cate mi-am dat eu seama, Mulder si Scully vor neaparat sa creada ca weird shit just happens... uneori. Doar daca iti pasa de personajele astea fictionale cu adevarat, atunci merita sa vezi filmul macar ca sa te reintalnesti cu ei si sa te asiguri ca nu au lasat intunericul sa-i inghita si au o viata decenta impreuna. Fara alieni si alti bazdabaci.
2 comentarii

Film: Dosarele X - Vreau sa cred
CAsToReL
#1 -

Comentariu nou

Interesant, m-ai facut sa nu ma duc la film! tocmai am castgat 1:30 h din viata mea!

Film: Dosarele X - Vreau sa cred
adina
#2 -

Comentariu nou

haha pai are dreptate, chiar e aiurea si lungit cu faze inutile :)

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera