Film: Citeste si arde (Burn After Reading)

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Jesus, what a cluster fuck! - este una dintre ultimele replici din film spusa de J.K. Simmons (in rolul unuia dintre mai marii CIA-ului) atunci cand i se da raportul in legatura cu toata povestea din Citeste si arde, si pare sa fie cea mai sincera reactie pe care o poate avea oricine vede filmul.    

Dupa Nu exista tara pentru batrani, cred ca fratilor Coen li s-a facut dor sa mai faca o comedie cu incurcaturi, urmariri si multa prostie umana. Insa este foarte probabil sa nu radeti prea mult la aceasta comedie. Personajele interpretate de McDormand si Clooney sunt mai mult triste decat amuzante.

McDormand este Linda Litzke, o femeie de varsta mijlocie, care foloseste un serviciu de online dating pentru a face sex, este nemultumita de felul in care arata si, desi lucreaza la o sala de fitness, viseaza la cateva operatii de liposuctie si marire a sanilor pentru a o face mai atractiva; pe langa toate acestea, nici capul nu o duce prea mult. Iar Clooney joaca rolul unui obsedat sexual paranoic, cu o inteligenta la fel de scazuta.        

Citeste si arde
Sursa foto

Nici personajele inteligente nu o duc mai bine. Osbourne Cox (John Malkovich), un functionar al CIA care tocmai a fost concediat pentru ca ar fi avut o problema cu bautura, se apuca sa isi scrie memoriile. Acestea sunt arse pe un CD de catre sotia sa, a cold bitch, (Tilda Swinton) pentru a putea fi folosite ca dovada in procesul de divort cu care aceasta planuieste sa-i dea lovitura de gratie. Insa CD-ul ajunge pe mainile lui Chad (Brad Pitt), angajat la aceeasi sala de fitness ca si Linda si chiar mai batut in cap decat aceasta. Astfel ca brusc visele Lindei se pot implini printr-o simpla recompensa pentru un bun samaritean, adica printr-un santaj. Personajul lui Pitt este cel mai amuzant, naivitatea si relaxarea lui totala aduncandu-mi un pic aminte de The Big Lebowski. 

Planul de santaj al celor doi se transforma intr-o incurcatura de toata frumusetea, cu impuscaturi, cadavre si pierderea mintilor, dar nu foarte amuzanta, ci mai degraba sinistra si careia nici macar CIA-ul nu-i poate da de cap. Tot ce pot face mai marii agentiei este sa excalme: Jesus, what a cluster fuck!  Nu degeaba se zice ca ce face un prost nici 10 destepti nu pot descurca sau ca Intelligence is relative.

Nu e cel mai bun film al fratilor Coen si in nici un caz o comedie spumoasa, dar merita vazut pentru colectia impresionanta de actori mari si care joaca excelent.    
5 comentarii

Film: Citeste si arde (Burn After Reading)
osiris
#1 -

gruia rulezz!

Gruia, am fost si am vazut si eu filmul, merita, cum zici si tu, mai mult pentru actori. Asteptam alte recomandari, tine-o tot asa!

Film: Citeste si arde (Burn After Reading)
Rin Tin Tin
#2 -

Comentariu nou

In primul rand, nu exista "cel mai bun film" al fratilor Coen. Exista some letdowns (Ladykillers, pentru mine, e unul dintre ele), insa toate filmele lor au terrific scripts, toate pastrate la un anume standard, opera lor e coerenta, unitara si consistenta. Inca nu am vazut Burn after reading, dar ma asteptam la o cronica mai insightful.

Film: Citeste si arde (Burn After Reading)
Diana
#3 -

Rin Tin Tin

in romanian, te rug─âm!

Film: Citeste si arde (Burn After Reading)
Cristina
#4 -

Comentariu nou
Mie mi-a placut filmul, care dupa parerea mea e un misto foarte bine adus din condei la urmatoarele:
1. peste ce poate trece o femeie middle-aged pentru frumusete
2. pana unde merge paranoia
3. the jock-type, tragatorul de fiare (nu credeam ca Pitt are in el atata simt al parodierii)
4. serviciile secrete, care apar chiar intr-o lumina buna. Se uita de sus si rad.

Cam cum fac si zee Coens.

Si FFS, cronica de film nu inseamna povestit
Film: Citeste si arde (Burn After Reading)
Kat
#5 -

cluster reviews

"Citeste si arde" nu este o comedie spumoasa? Da-mi voie sa te contrazic si sa o faca si altii :
http://agenda.liternet.ro/articol/7943/Alex-Leo-Serban/ChirurCIA-Burn-After-Reading.html
http://www.catavencu.ro/citeste_si_tai_o_la_film-4037.html
http://www.newsweek.com/id/157551

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera