Film: Amintiri din epoca de aur. Tovarasi, viata e frumoasa!
Prima parte a seriei Amintiri din epoca de aur, Tovarasi viata e frumoasa! intra de astazi in cinematografe. Si este un film pe care nu trebuie sa il ratati, nu doar pentru ca il are ca scenarist pe Cristian Mungiu, ci pentru ca este un film reusit, o comedie cum rar mai vezi si cu care sa empatizezi la fel de bine.
Spoiler alert!
Pentru ca este vorba de Romania anilor '80 si pentru ca vorbeste despre miturile ce circulau in acea perioada, despre caznele prin care treceau oamenii la scoala, la munca sau acasa si despre umorul nascut din necaz. Filmul are patru, fiecare fiind responsabil pentru unul din cele 4 scurtmetraje ce alcatuiesc filmul. Astfel din echipa regizorala fac parte Hanno Hofer, Ioana Uricariu, Razvan Marculescu si Constantin Popescu, iar povestile din film sunt:
1. Legenda activistului in inspectie urmareste pregatirile dintr-o comuna pentru o vizita oficiala. De la partid trece in inspectie ca sa verifice ca totul este in regula un activist caruia nu ii plac copiii clapaugi si vacile, el vrea oi. Cei de la primarie pastreaza mereu legatura cu cei din satele vecini in speranta ca vor fi complet pregatiti pentru vizita si asa afla tot felul de sfaturi care mai de care mai absurde.
Nu lipsesc pancartele cu "Nu bombei cu neutroni", steagurile si poeziile patriotice. Iar momentul in care apare inspectorul in comuna este absolut genial, satenii alearga cu mic, cu mare spre masina, se flutura steaguri, se striga la sincron Ura!Ura!, se imbulzesc animale si oameni, totul spre a primi in final o veste proasta, coloana nu mai trece prin comuna lor. Dar petrecerea nu se termina, ci abia incepe, activistul ii cheama pe toti, dar toti, in carusel. Caruselul care nu se mai opreste...
2. Legenda fotografului oficial ne arata ca nimic nu era simplu in acele vremuri si ca totul era interpretabil. Responsabilitatea fotografilor oficiali era aceea de a corecta, mai ales inaltimea lui Ceausescu. Iar atunci cand apare in poze cu caciula in mana in fata presedintelui Giscard d'Estaing, Casa Scanteii intra in panica si partidul cere remedierea situatiei, urgent pentru ca dimineata, toti muncitorii sa aiba Scanteia in mana. Lucrurile se incurca, rotativa se opreste, militia recupereaza editiile trimise in provincie, dar de data aceasta Scanteia nu mai ajunge la timp.
3. Legenda politrucului zelos pleaca de la premiza: Comunismul nu se face in birouri, se face pe teren! Iar un tanar activist nu poate rata sansa de a face onoare partidului si de a indeplini sarcina imaginara de a reduce rata de analfabetism din comuna Adancatele. Pentru ca educatia te poate salva de pericolele de care n-ai aflat inca.
Zelul activistului este de invidiat, trece peste munti si vai de dragul educatiei egale si gratuite pentru toti cetatenii, improvizeaza o sala de curs la primarie si refuza sa accepte un refuz. Motiv pentru care va intra intr-un mic conflict cu ciobanul satului, care crede ca daca toti ar invata carte, cine ar mai avea grija de oi?
4. Legenda politistului lacom este povestea sarbatorilor de Craciun cand carnea de porc era un lux si galantarele erau goale. Copiii la scoala negociau in sandvisuri cu salam de sibiu, banane, carnati, soric, toba... pentru simpatii sau soptit la lucrarile scrise.
Un politist obisnuit sa fie ajutat de ceilalti decide sa se bucure singurel de porcul primit de Craciun, desi nu stie ce sa faca cu el asa viu cum l-a primit. Dar cum inventivitatea romanului nu da rateuri, nici politistul nostru nu se lasa mai prejos.
Rezultatul este o comedie savuroasa, fiecare legenda are farmecul ei si actorii joaca impecabil. Chiar daca este vorba tot despre comunism si vremurile grele, umorul primeaza si in hohote de ras totul are alt farmec. Poate unele scene par absurde, dar din amintiri, din auzite iti dai seama ca intamplarile din film sunt perfect plauzibile. Este un alt fel de a privi comunismul, mai optimist. Trecem dincolo de lipsuri, de gri-ul ce domnea in aceea perioada si vedem povestile cu haz.
La premiera ce a avut loc ieri seara au fost prezenti o parte dintre cei ce au lucrat la film si Cristian Mungiu a tinut un scurt discurs in care le-a multumit celor ce l-au ajutat sa faca acest film si care au lucrat alaturi de el mai bine de doi ani. A anuntat si data premierei partii a doua din serie, Dragoste in timp liber, 23 octombrie.
Comentariu nou
Recomand!
Subtitrari
La cinema filmul este subtitrat in engleza/franceza?
nu, nu are subtritare