Festivalul National de Teatru: Purificare, regia Alex Mazgareanu

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Din multitudinea de spectacole de teatru prezentate in cadrul Festivalului National de Teatru 2011, o noua productie a Teatrului National Bucuresti ne-a atras atentia in mod special. Este vorba despre "Purificare" in regia lui Alexandru Mazgareanu, o adaptare dupa piesa cu acelasi nume a dramaturgului si regizorului ceh Petr Zelenka, care si-a avut premiera pe data de 16 octombrie a acestui an.

Cel mai tanar regizor din cadrul Teatrului National Bucuresti, Alex Mazgareanu, pune in scena salii Atelier o piesa dinamica si plina de incarcatura emotionala, in care actori de calitate precum Adrian Titieni, Vitalie Bichir, Ilinca Goia, Lamia Beligan si multi altii se pun in pielea unor personaje complexe, conturate fiecare in jurul propriilor drame, in centrul carora se afla  povestea  lui Jacek, un barbat care a violat un copil de 11 ani.

Festivalul National de Teatru: Purificare, regia Alex Mazgareanu Festivalul National de Teatru: Purificare, regia Alex Mazgareanu

Un subiect delicat, care ridica probleme grave de moralitate si care va chinui faptasul pe tot parcursul vietii sale ne este prezentat pe fundalul planului artificial al televiziunii si al lacomiei acestei lumi, al dezinteresului fata de emotiile umane care sunt folosite doar pentru a distra audientele. Fragilitatea caracterului uman si usurinta cu care acesta isi poate pierde stabilitatea sunt principalele idei care se ridica in piesa lui Petr Zelenka, expuse prin intermediul dialogului dintre personaje.

Povara unei fapte nesabuite cantareste enorm pe constiinta lui Jacek, iar balansul piesei sta tocmai in faptul ca acesta nu reuseste sa isi marturiseasca greseala, circumstantele actionand mereu in favoarea lui, fara sa ii lase pe cei apropiati sa afle adevarul. Planul secund al televiziunii este cel care ii ofera purificarea aparenta lui Jacek, in doua instante pe parcursul piesei, dandu-i impresia eliberarii de povara dar readucandu-i-o la suprafata dupa scurt timp. Acest lucru se intampla mai intai in cadrul emisiunii cu acelasi titlu, "Purificare", unde personajul isi ia inima in dinti si marturiseste ce a facut cerandu-si iertare tuturor in fata camerei de luat vederi, dar fara rost, pentru ca emisiunea nu va fi difuzata niciodata, si apoi in postura de producator TV de succes al unei alte emisiuni cu caracter moral josnic, care ii ofera veniturile pe care meseria de scriitor nu i le putuse oferi niciodata, dar care nu il poate face sa uite fapta pe care a comis-o.

Festivalul National de Teatru: Purificare, regia Alex Mazgareanu Festivalul National de Teatru: Purificare, regia Alex Mazgareanu

 Drama personajului principal este dublata de planurile secundare ale fiecaruia dintre celelalte personaje, care interactioneaza pe rand cu el. Avem astfel trei planuri conjugale controversate, dintre care unul se destrama, iar celelalte sunt puse in pericol, avem personaje feminine puternice si bine conturate, care se desfasoara treptat pe parcursul piesei, si avem personajul copilului Mikulas, o aparitie angelica si inocenta, al carui par blond si cantec de pian ofera o aura usor onirica scenelor in care este prezent. Fiecare dintre personaje influenteaza drama lui Jacek, acesta simtindu-se vinovat in mod diferit fata de ele, interactionand intr-un mod dinamic si cu variate trepte de ascesiune si coborare care mentin un ritm alert al piesei.

Festivalul National de Teatru: Purificare, regia Alex Mazgareanu Festivalul National de Teatru: Purificare, regia Alex Mazgareanu

Momentele in care teatrul se transforma in televiziune, iar spectatorii iau parte la showuri de divertisment TV, sunt redate in mod realist si ironic, avand chiar publicul lor propriu, cu prezentatoare si realizatori, sefa de productie  si machieuza care se comporta dupa stereotipuri de persoane care ne sunt cunoscute tuturor. Lumea acestor personaje este una stearpa si avida dupa bani, o lume in care sentimentele si trairile umane nu inseamna altceva decat o sursa de audienta. Astfel, cei care sunt potritiviti pentru o asemenea lume raman in interiorul ei, iar cei diferiti nu o mai suporta si sunt exclusi din ea.

Regia si scenografia au meritul de a nu oferi nici un moment de plictiseala spectatorilor, antrenand niste actori complecsi intr-un joc care se desfasoara pe doua scene, cea a vietii personajelor, care e prezenta in mijlocul spectatorilor, si cea a emisiunii TV, care se afla intr-un plan indepartat, in spatele scenei principale. Costumele si felul in care se prezinta fiecare personaj dau dovada de rafinament si bun gust, muzica cantata live de asemenea ofera un plus atmosferei, cu accentul cazand pe pianul care in finalul piesei va canta singur.

Festivalul National de Teatru: Purificare, regia Alex Mazgareanu Festivalul National de Teatru: Purificare, regia Alex Mazgareanu

Alex Mazgareanu face o treaba  foarte buna cu spectacolul "Purificare", ajutat de o echipa valoroasa de actori si de o drama bine scrisa, oferind inca o reprezentatie de valoare Teatrului National Bucuresti, asa ca nu mai stati pe ganduri si mergeti sa o vedeti la Sala Atelier, urmatoarea reprezentatie avand loc chiar pe 9 noiembrie.

Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera