Festivalul International al Filmului de Animatie - editia I

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

A venit momentul ca "desenele" sa se maturizeze sub o noua titulatura, sa nu mai reprezinte apanajul celor mici si foarte mici, inclusiv la noi. Daca se poate sa se faca si un eveniment ceva pentru bucuria publicului larg, mai mult sau mai putin cunoscator. Sa se faca si animatii pe la noi, sa fie prezentate, cunoscute si recunoscute sa mergem la festivaluri cu ele si de ce sa nu avem si un festival al nostru, la care sa se lupte creatorii straini sa vina.

La noi, activitatea in animatie nu este foarte cunoscuta. Poate doar un omulet, de la Gopo incoace. Si nici nu cu ce se petrece in lume nu ne putem lauda, caci nu prea stim care sunt "migratiile" artistice actuale (doar cei pasionati ma pot contrazice). Dar vrem sa aflam, pentru ca este un domeniu interesant, care captiveaza de la prima animatie bine facuta.  Asa ca ar fi cazul sa vina si la noi si sa se si lucreze la animatii noi. Asteptam cu bratele si ochii larg deschisi la anim'est.

Festivalul Anim'est incearca sa reinvigoreze dorinta pentru animatie a publicului autohton, care din pacate nu a avut parte de multe intereactiuni cu acest gen creativ in ultimi ani. Editia din acest, prima din ceea ce se vrea un lung sir, reuneste peste 200 de scurt-metraje si lung-metraje romanesti si straine, care au fost grupate pe mai multe sectiuni:

- zoom pe animatia ceha, cu programe care grupeaza peste 30 de scurt-metraje

- program de animatie britanica, prin bunavointa British Council

- program de animatie iraniana, oferit de catre Centrul de Cinema Documentar si Experimental (DEFC) din Tehran

- programe de scurt-metraje poloneze

- o retrospectiva de animatie romaneasca, prin 5 programe de scurt-metraje, oferite de Arhiva Nationala de Filme si 13 lung-metraje recente

Scopul acestei manifestari este acela de a oferi o privire de ansamblu a ultimelor tendite in materie de animatie la nivel international pentru a stimula creativii autohtoni si pentru a imbogatii cultura video a publicului initiat sau nu.  Punctul forte al acestui eveniment este prezentarea integrala a operelor lui John Dilworth.

Printre filmele prezentate exista cateva care au fost premiate la Goya (Tadeo Jones de Enrique Gato), BAFTA (Fallen Art de Tomek Baginski) si Cannes (Flatlife de Jonas Geinaert).

Festivalul se va desfasura in Bucuresti in salile cinematografelor Europa, Union si Corso, si la Cluj in sala Victoria, in perioada 22 septembrie – 1 octombrie. Iar filmele alese se adreseaza unui public larg, de la mic la mare. Copii vor fi captivati de actiune si personaje, in timp ce adultii vor putea admira diferitele tehnici folosite.

Sursa informatii: comunicatele de presa primite
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera