Festivalul Europavox - Renasterea muzicala

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
An eye-opener. Cred ca asa s-ar exprima un american in situatia mea in legatura cu festivalul Europavox (6-8 iunie). Sau poate an ear-opener. Pentru ca urechile mele au avut o vacanta foarte frantuzeasca, foarte distractiva. M-am trezit la realitatea muzicala a Europei. Exista niste formatii foarte bune ascuse in crapaturile leaganului civlizatiei si ma simt foarte norocoasa ca in sfarsit am luat legatura cu ele, eu... copilul generatiei MTV.

Timp de trei zile, artisti si formatii europene  care canta rock, electro, urban si muzica buna care nu se poate categorisi s-au perindat pe scenele festivalului Europavox, organizat in orasul Clermont-Ferrand, din regiunea Auvergne. Desi vremea nu prea a tinut cu noi (trei zile de ploaie neintrerupta) acest lucru nu a impiedicat cele doua locatii principale (La Coupee - capacitate cam 1000 de oameni si Magic Mirrors - cam 500) sa fie in fiecare seara pline cu melomani francezi si de alte nationalitati.

Iar cand nu erai la concert, puteai sa treci pe la Professional Village, un fiecare tara avea un stand unde trebuiau sa se afle profesionisti din industria muzicala din tara respectiva. In caz te intrebi, raspunsul este "nu, la standul Romaniei nu era nimeni". Dar lasa ca e bine, pentru ca standul nostru trebuia sa-l impartim cu Olanda si din cauza Euro 2008... puteam sa asistam la nasterea unui conflict international de proportii microscopice.

Si asa cand am ajuns la controlul de pasapoarte din Franta, unul dintre reprezentantii Romaniei la festival a fost atentionat de vames ca Franta o sa ne bata cu 2-0 luni seara. Indiferent care a fost scorul meciului, tot romanii au deschis festivalul Europavox, mai precis The Amsterdams.

Ei au fost primii care au avut concert in seara dedicata muzicii cu influente Liverpool-ice. Din pacate statutul de prim venit vine cu unele efecte secundare nefericite, cum ar fi faptul ca instrumentele nu erau perfect acordate si sunetul nu era inca la calitatea optima. Cu toate acestea, baietii au cantat bine si cu sarg. In aceeasi seara, pe aceeasi scena i-am mai remarcat pe Slimmy si Cocoon.

Europavox

Europavox

Slimmy sunt o formatie de baieti anorexici din Marea Britanie, care in ciuda faptului ca trebui sa mai treaca pe la McDonald's, au o prezenta scenica foarte puternica. Cocoon sunt un cuplu de belgieni. El, amuzant si spiritual. Ea, draguta si sensibila. Vocile li se potrivesc perfect si muzica lor este de o simplitate cuceritoare.

Europavox

Europavox

Vineri, distractia s-a prelungit pana la orele diminetii, fiind seara dedicata muzicii folk. Legendary Tiger Man si Alina Orlova au incantat pe oamenii care au rezistat sa-i vada (avand concert pe la orele 2-3).

Inainte de asta insa i-am ascultat pe Dan Le Sac si Scroobius Pip. Muzica dance excelenta combinata cu niste versuri extrem de acide si bine puse la punct. Asa combinatie vezi mai rar, mai ales daca Scroobius Pip in persoana recunoaste ca lui nu-i prea place muzica dance. Cei doi, dj si rapper, sunt niste englezi foarte simpatici care la interviul cu membrii presei s-au purtat foarte prietenosi.

Europavox

Europavox

Europavox

Merita mentionat si cel mai "WTF!?" moment al Europavox: pauza din mijlocul recitalului The Tellers, cand cineva sau ceva a activat alarma de incendiu si lumea a trebuit sa paraseasca sala. 20 de minute mai tarziu, atat fanii cat si The Tellers erau inapoi la locurile lor. O dovada in plus ca you can't stop the rock...

Ultima seara a fost probabil cea mai memorabila. M-am simtit ciudat cand am trecut de la punk-ul suparat al Cool Kids of Death la stilul calm si atent studiat al lui Sophie Hunger. Insa un stil nu poate fi stimat mai mult decat altul. Ce conteaza mai mult si mai mult, este cat suflet pui in muzica ta. Cat esti dispus sa sacrifici din tine.

Europavox

Europavox

Europavox

Iar Camille, cantareata care a inchis festivalul, sacrifica totul. Este un artist complet, cu melodii interesante si catchy intr-un fel hipnotizant. Concertul ei a fost presarat cu beatbox, folosirea oamenilor pe post de instrumente si dansuri ciudate, aproape tribale.

Europavox

Europavox

Europavox

Europavox

O sarbatorire a creativitatii umane. Modul perfect in care sa se termine acest festival si calatoria mea pe meleagurile muzicale europene. In ciuda vremii si a unui schedule in continuu flux, mi-a placut Europavox si urechile mele sunt foarte recunoscatoare.

PS: Scuzele de rigoare tuturor artistilor pe care nu i-am mentionat din lipsa de spatiu. Merita insa sa arunci un ochi si o ureche pe toate paginile lor de myspace/site-urile lor.Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera