Felii, de Lia Bugnar, la Festivalul National de Teatru

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Recent incheiatul Festival National de Teatru a adus pe scena Teatrului Bulandra una din productiile Teatrului Radu Stanca din Sibiu, si anume aclamata "Felii", scrisa si regizata de Lia Bugnar, la care am fost si noi spectatori.
1 Actrita Ofelia Popii, pe care o puteti vedea si in productia "Breaking the waves" a aceluiasi teatru din Sibiu, face o demonstratie de forta intr-un spectacol de tipul one woman show in care interpreteaza o serie de sapte personaje feminine care sufera in urma mortii unui barbat care le indeplinea rolul de tata, sot, fiu, amant, binefacator si asa mai departe.

Trecerea de la un personaj la altul se face in cateva secunde, aproape fara sa ne dam seama, la inceput fiind putin uimiti de rapiditatea cu care Ofelia Popii se transpune fizic si psihic in altcineva. Avem o sotie posesiva, orgolioasa si vicioasa care se dezvaluie prin replici pline de incarcatura sentimentala legate de familia, viata si sotul ei disparut, avem o fiica depravata care injura si se drogheaza, o pedichiurista care cere bani pentru fiica ei invalida, o bunica care nu stie cum sa isi abordeze nepoata, o amanta care sufera dupa iubitul ei si inca doua femei care l-au iubit pe acelasi barbat. Dramele lor se construiesc treptat, prin adaugarea de episoade alternative pe parcursul desfasurarii piesei, in care fiecare isi scoate la iveala slabiciunile si fricile.

Decorul, de care este responsabil Dragos Buhagiar, este unul simplu si practic, un zid urias pe care sunt scrise randuri de mana, pe care probabil ti-ai dori sa le citesti, curios daca inseamna ceva pentru piesa. In debutul piesei avem barbatul mort intr-un fotoliu, alaturi de servitoarea amanta care nu accepta sa constientizeze ca acesta a incetat din viata, dupa care zidul foloseste drept spatiu de tranzitie intre personaje, cu ajutorul unor usi prin care Ofelia Popii intra intr-un personaj si iese in pielea altuia. 2


Tensiunea urca prin contributia fiecarui personaj, catre un final in care franturi din discursul fiecareia dintre femei ies din gura Ofeliei in mod haotic, propozitii rupte, o voce disperata si o miscare a corpului (coregrafia este semnata de Florin Fieroiu) ce dubleaza intensitatea trairilor pe parcursul piesei, toate se alatura pentru a transmite o drama colectiva a femeii neajutorate, a unei femei puternice, dar care nu poate trai fara un suport din partea unui barbat, de orice natura ar fi acesta.

Daca va atrage "Felii", o puteti vedea la Teatrul Radu Stanca din Sibiu in aceasta stagiune, urmatoarea reprezentatie avand loc chiar pe 20 noiembrie.

sursa foto: Aniko Jakab, fnt.ro

Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera