Expozitii foto: Dobrogea, intre puzzle-uri vizuale si identitati neobisnuite

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Lasand la o parte litoralul, Dobrogea este o zona saraca. Dar bogata in oameni expresivi, arhitectura pitoreasca si identitati inedite, precum cele ale etnicilor italieni din satul Greci. Asa cum o demonstreaza expozitiile fotografice "Dobrogea. Identitati si crize" si "Expo Dobrogea", de la Muzeul Taranului Roman.

"Expo Dobrogea" prezinta, in urma unei selectii riguroase, creatii ale scolii de poetica fotografica Francisc Mraz.

ioan grigore Gyuri Ilinca
sursa foto si thumb

Fotografii au incercat sa surprinda vitalitatea locurilor, inclusiv a celor decazute, dar au evitat "apropierile de tip paparazzi". A rezultat o serie de imagini bune si foarte bune, precum cele de sus (de Ioan Grigore si Gyuri Ilinca).

Andrei Contiu

Un puzzle vizual care m-a derutat pentru cateva minute: unde se "potriveste" fiecare bot de cal?

expo foto

Strica insa modul de expunere, pe mai multe randuri. Iar plasarea imaginilor alb-negru langa cele altele color incurajeaza ignorarea celor dintai. Inclusiv a excelentei fotografii de Bogdan Manolescu (foto sus, dreapta). Privita pe indelete, expozitia din sala Acvariu (la parterul librariei Carturesti) spune cateva povesti. Dar nu ar fi stricat si niste texte despre locurile vizitate.

Lipsa este compensata de textele asociate fotografiilor de la etaj ("Dobrogea. Identitati si crize"), realizate de studentii Masterului de Antropologie de la SNSPA.

"Nu mai striga dupa noi 'Broastele' "
Priveste bine inscriptia funerara de mai sus. Nu, nu ai citit gresit, este in italiana! Fotografia a fost facuta in satul tulcean Greci, unde mai traiesc cativa urmasi ai pietrarilor friulani, veniti aici la sfarsitul secolului XIX. Cand se emigra din Italia spre Romania, nu invers! Acum "roata s-a intors", iar comunitatea este afectata de plecatul la munca in Italia.

lipovean baspunar

Ca si lipovenii din Carcaliu. Pe care ii descoperi in expozitie, alaturi de turcii din Fantana/Baspunar si de haholii/"mancatorii de mat de morun" din Sfantu Gheorghe.

Majoritatea fotografiilor din "Dobrogea. Identitati si crize" palesc pe langa cele din "Expo Dobrogea". Insa aici conteaza mai putin partea vizuala, cat valoarea documentara. In completarea imaginilor vin textele, unele expuse in mod nonconformist, cu informatii savuroase.

biserica lipoveneasca surcele
sursa

Aflam, de pilda, ca unii intelectuali lipoveni sunt nemultumiti de asocierea comunitatii cu semnele exterioare, cum ar fi barbile. Un urmas de friulan spune ca vecinii nu-i mai numesc pe italieni "broastele", iar altul marturiseste ca tine cu Nationala Romaniei la toate meciurile. Mai putin cele cu Italia...

"Expo Dobrogea" si "Dobrogea. Identitati si crize" pot fi vazute in sala Acvariu, respectiv "La nuiele" (in fata Carturesti MTR), pana pana pe 30 iunie.

Mai multe imagini in Galerie.Nici un comentariu inca vrei sa comentezi?

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Terasa mea preferata in 2017 este ...
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera