Expozitie de sculpturi mecanizate uriase din carton ondulat la Sun Plaza

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

In premiera absoluta in Romania, Sun Plaza Shopping Center prezinta, in perioada 29 mai - 23 iunie 2013, o expozitie ce reuneste o serie de sculpturi mecanizate din carton ondulat, de dimensiuni impresionante, devenind astfel cel de-al 82-lea loc mecanizat de catre artistul francez Bernard Lagneau.

Expozitia de la Sun Plaza se va numi Locul mecanizat # 82 si este o premiera deoarece artistul nu creeaza niciodata aceeasi instalatie de doua ori. Acesta utilizeaza uneori aceleasi elemente, dar in functie de arhitectura locului le monteaza de fiecare data in mod diferit. 

Expozitie de sculpturi mecanizate uriase din carton ondulat la Sun Plaza

Singurul material folosit pentru construirea masinariile grandioase este cartonul ondulat, animat cu ajutorul unor electromotoare. Acestea sunt punctele de pornire ale montajului, urmand ca artistul sa mecanizeze spatiul, transformandu-l de la ora la ora.

Lumea de carton pe care Lagneau o va construi la Sun Plaza va atinge o inaltime de 20 de metri, iar nu mai putin de un km de banda va uni cele peste 150 de rotite ale mecanismului - cea mai mare cu un diametru de 2 metri iar cea mai mica avand un diametru de 5 cm. In final, intreaga instalatie de carton va cantari aproximativ 2 tone.

Expozitie de sculpturi mecanizate uriase din carton ondulat la Sun Plaza Expozitie de sculpturi mecanizate uriase din carton ondulat la Sun Plaza

 "Sculpturile cinetice ale lui Bernard Lagneau sunt dispozitive mecanizate cu o meticulozitate inginereasca, fara a avea vreo alta functie practica in afara de aceea de a se alimenta perpetuu pe sine.

Aceste instalatii, superproductii artistice, sunt aflate in centrul unor discutii filosofice existentiale ale unei lumi post industriale cu referinte multiple la istoria artei, de la antichitatea greaca la dadaismul lui Jean Tinguely. Spectacolul oferit de ele este prezentat acum intr-o instalatie monumentala, unica, gazduita de catre centrul comercial Sun Plaza", a declarat Cosmin Nasui, critic de arta si curator.

Bernard Lagneau si-a inceput cariera ca designer de carte, ulterior specializandu-se in crearea de instalatii si sculpturi din carton. De mai bine de 40 de ani creeaza astfel de instalatii de mari dimensiuni, care se impart in patru categorii tematice: masinarii de carton monumentale, studii de peisaj, arhitecturi efemere de interior (a construit 11 orase mobile in incinta mai multor institutii de cultura) si arhitecturi temporare create pentru a fi expuse in aer liber.

Kartonwelten


Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera