Expozitie de motociclete de epoca: O istorie pe doua roti

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Zilele trecute a avut loc la Muzeul National de Istorie din Bucuresti vernisajul unei expozitii de motociclete clasice si de epoca, Istorie pe doua roti. Curiosi, am mers si noi. Am platit biletul de intrare, 2 lei, taxa foto, 20 de lei, si am vazut vreo 20 de motociclete, prezentate in stilul sec, impersonal si lipsit de imaginatie al muzeelor romanesti.

Istoria propriu-zisa se reducea la cateva planse frumoase, color, cu imagini ale unor modele de epoca, cu 2-3 explicatii, ce ne trimiteau pentru mai multe info pe motorlife.ro. Intr-adevar, acolo gasesti mult mai multe informatii. Pacat ca muzeul, care a organizat expozitia in colaborare cu Asociatia Motociclistilor din Romania, cu Muzeul tehnic Dimitrie Leonida si cu Daytona Twins, nu a reusit sa isi aduca aportul cu mai mult de 20 de foi A4 cu specificatiile tehnice si 5 randuri de istorie a motorului, pline de greseli de tipar inadmisibile.

Motoare de epoca

Nefiind mari specialisti in motoare (ok, nu suntem deloc, dar ne uitam la batranei de expozitie cu aceeasi placere cu care mergem la targurile auto-moto cu noutati), o sa va aratam ce am vazut si o sa va sfatuim sa mergeti sa le vedeti in toata splendoarea lor. Gasiti acolo cu predilectie modele nemtesti si rusesti: de la un BMW din 1939 la IJ-uri, Mobre, MZ-uri, un Ural cu atas, un Zundapp, iar la piece de resistence este un un Triumph din 1933... pe langa cele trei modele cu care a contribuit si Daytona.

Replica dupa un Panhead 1948, 900cc, patru trepte de viteza, viteza maxima: 150 km/h, 74 cp. Proprietar: Daytona Twins Motorcycles

Motoare de epoca Motoare de epoca
 
Simson Sport 250, an fabricatie 1961, 250cc, 14cp, patru trepte de viteza, viteza maxima 120 km/h, restaurator si proprietar: Vlad Ionescu.



Motoare de epoca  Motoare de epoca
Motoare de epoca  Motoare de epoca

Stanga (sus-jos) Ducati, replica dupa motocicleta cu care Mike Hailwood a castigat cursa Tourist trophy in 1978. 900cc, 5 trepte de viteza, viteza maxima 240 km/h, 89cp, proprietar: Daytona Twins.

Dreapta (sus-jos): Indy Knuck, replica dupa Indian 1932, 1940 cc, 5 trepte de viteza, viteza maxima 135 km/h, 100cp, Proprietar: Daytona Twins


Motoare de epoca Motoare de epoca
 Motoare de epoca Motoare de epoca

Motocicleta cu atas M61 Ural din 1963:

Motoare de epoca Motoare de epoca

Stanga: Triumph TS 100, an fabricatie 1933, produs de uzinele Nurnberg intre anii 1931-1938. Motor in 2 timpi, 98cc, 2,26 cp, viteza maxima: 120 km/h. Reconditionat dupa modelele din fotografiile de epoca, proprietar: Mircea Vlad.


Motoare de epoca Motoare de epoca

Ij si BMW din 1939:

Motoare de epoca Motoare de epoca

Mopeduri (mobre) si Jawa TS 350

Motoare de epoca Motoare de epoca

MZ-uri - stanga: MZ RT 125 din 1961:

 Motoare de epoca Motoare de epoca

Cupa Atas, Mobra din '75 si Sachs nedatat

Motoare de epoca Motoare de epoca Motoare de epoca

Inca doua vorbe despre organizare, si nici acestea de lauda. Cand am platit taxa foto (pe care de obicei o cer din oficiu, pe oriunde merg), mi s-a spus ca pot fotografia si la expozitia Hiroshima. Nu mai departe de acum 2 saptamani, cand mersesem acolo, insistasem sa pot face foto, mi s-a zis ca nu am voie. "Pai daca intrebati de fotografii, vi se spune ca n-aveti voie, normal. Trebuia sa cereti o taxa foto". Duh.

Cu multe citate din Caragiale in suflet si-n simtiri, o lasa balta si plec, cu chitanta in buzunar, spre spatiul cu motoarele. Cand sa fac prima imagine de ansamblu, imi intra in cadru gesticuland periculos o doamna, care imi spune ca n-am voie foto si ca trebuie sa platesc. Urmeaza un dialog a la Ionesco, in care eu ii spun ca am luat cunostinta de taxa foto, iar ca madam de la casa mi-a luat la randul ei banii. Ma ofer sa scot din fundul portofelului hartoaga si tot ea exclama, cu obida: "pai nu credeti ca trebuia sa ne-o aratati si noua?". De acelasi tratament au avut parte alte doua fete, in aceeasi situatie, fiind apostrofate: "Un om normal vine la noi sa ne arate chitanta, ca asa e civilizat".

Nu, doamnelor, civilizat e sa purtati o uniforma, sa iesiti in evidenta intre vizitatori, sa stati la intrare sa verificati bilete si chitante, nu sa alergati ca potera dupa fiecare camera foto. Civilizat e sa spui "Buna ziua, pot vedea taxa cutare, va rog?", nu "N-aveti voie". Propun instituirea unei taxe suplimentare in muzee: taxa de buna purtare a supraveghetoarei de expozitie.


Expozitia Istorie pe doua roti se poate vedea la Muzeul National de Istorie (Calea Victoriei, vizavi de Palatul CEC), intre 20 august-30 septembrie.
Intrare: 2 lei. Taxa foto: 20 de lei.
Program: miercuri-duminica 10-18

foto si in galerie




6 comentarii

Expozitie de motociclete de epoca: O istorie pe doua roti
Rem
#1 -

Cateva adaugiri

Am fost si eu la respectiva expozitie, cu articol postat pe blog. In ziua vernisajului atat intrarea cat si fotografierea au fost gratuite. Cat despre modelele prezente, intr-adevar, cu predilectie nemtesti si rusesti, dar Mobra este cat se poate de romaneasca :D Stiti vorba, "Foarte iute mori cu cobra/Dar mai iute mori cu Mobra".

Expozitie de motociclete de epoca: O istorie pe doua roti
cornel
#2 -

Replică

Stimată doamnă/domnişoară Cristina Petrescu,
Ca unul direct implicat în realizarea acestei expoziţii, permiteţi-mi să vin cu câteva "detalii" la articolul dvs.
Am înţeles nemulţumirea dumneavoastra legată de personalul de supraveghere. Vă asigur ca situaţia se va îndrepta.
Am înţeles de asemenea faptul că, indiferent cum ar fi fost expoziţia, ceva/cineva trebuia criticat. Cred că intră în fişa postului să arunci cu noroi, înainte să te informezi.
În primul rând, contribuţia MNIR nu s-a redus la cele 20 de planşe A4, după cum afirmaţi. Dacă această expoziţie s-a făcut (aşa, seacă şi impersonală!), principalul merit îl are muzeul. Cine v-a spus altfel, v-a indus în eroare. Ideea expoziţiei, punerea la punct a colaborărilor, împrumutul obiectelor, transportul majorităţii pieselor, promovarea, întocmirea documentelor etc. - toate au fost făcute de angajaţii MNIR. Probabil că aveţi o vastă experienţă în realizarea expoziţiilor, dar aş vrea să vă spun că cel mai greu de realizat sunt expoziţiile care presupun împrumuturi de la alte instituţii.
La organizarea unei expoziţii trebuie să se ţină cont de două lucruri esenţiale:spaţiul şi bugetul. Şi dacă spaţiul este cât se poate de ok, despre buget... Mai bine să nu vorbim. S-a făcut tot ce era posibil în condiţiile date.Şi cred că a ieşit ceva frumos şi inedit.
Cât priveşte informaţiile oferite, cred că sunt suficiente, dacă avem în vedere că expoziţia se adresează publicului larg, nu numai specialiştilor sau pasionaţilor de motociclete. Şi tocmai pentru ca am avut în vedere şi acest aspect, am indicat o sursă de unde se pot afla mai multe informaţii. Aşa este corect; sunt însă unii care sunt obişniuţi să-şi asume informaţii care nu le aparţin şi să le dea drept originale.
Cât priveşte "greşelile impardonabile" acestea se rezumă de fapt la lipsa unor diacritice.
Cel mai simplu era dacă, înainte să criticaţi, întrebaţi!
Cornel Ilie, muzeograf

P.S. Planşele sunt A3, nu A4!

Expozitie de motociclete de epoca: O istorie pe doua roti
Cristina
#3 -

Comentariu nou

Nu avem obiceiul sa criticam fara motiv, iar ceea ce am spus mai sus este argumentat din perspectiva vizitatorului de rand.

Nu va contesta nimeni meritele de initiere a expozitiei si ne-am bucurat si noi, ca si cei mult mai pasionati ca noi, de eveniment.

Insa aprecierile defavorabile raman. Si daca nu am sustinut ideea de greseli in explicatii cu imagini este pentru ca nu am crezut ca este nevoie sa ne jucam de-a probele la tribunal. Daca insistati insa, o pot face, subliniind faptul ca plansele AU diacritice. Daca doriti exemple, vi le pot da pe loc: "intrun", "inspisratie" si greseala recurenta "viteva maxima".

Faptul ca preferati sa lansati cateva acuzatii voalate, in loc sa incercati sa intelegeti de ce ni s-a parut un mise-en-scene impersonal, nu va sprijina insa replica.

Va multumim totusi pentru raspuns, apreciem, ca intotdeauna, activitatile muzeului si am vrea sincer sa nu avem niciodata nimic negativ de comentat. Intelegem, pe de alta parte, si detaliile legate de buget. Se poate compensa de multe ori cu imaginatie si creativitate.

Expozitie de motociclete de epoca: O istorie pe doua roti
warhead
#4 -

taxa foto

oare cand vor intelege si muzeele romanesti ca fotografierea in scopuri personale nu ar trebui taxata? oare muzeografii romani nu au calcat in viata lor prin marile muzee ale lumii? de ce oare acolo se pot fotografia colectii inestimabile ca valoare, in timp ce in romania nu poti fotografia niste replici dupa columna lui traian (asta ca trimitere directa la MNIR) fara sa platesti o taxa uneori nejustificat de mare. oare ce cred ei, ca daca fac poze nu o sa mai revin in muzeu? incercati sa ganditi si invers domnilor "muzeografi" (ghilimelele sunt profund intentionate). poate ca aratand acele fotografii unui prieten in conving sa va treaca pragul.
nu vreau sa aud argumentul cu "lumina blitzului strica opera de arta", pentru ca odata platita aceasta taxa, nu te mai opreste nimeni sa fotografiezi cu blituzul.

am vazut ca acest articol este citit si de oamenii de la muzeu. poate va naste macar o intrebare in mintea unora. si poate acea intrebare va genera si un raspuns.

Expozitie de motociclete de epoca: O istorie pe doua roti
Calatorul
#5 -

taxa foto

Din pacate, cei de la muzeele romanesti nu inteleg ca fotografierea in scopuri personale este unul dintre cele mai bune moduri de a face publicitate. Gratuita. Inteleg ca fotografierea sa se realizeze fara flash, caci trebuie pastrata nealterata lumina din camera respectiva, etc. Sunt totusi si muzee din strainatate care au impuse aceasta restrictie, dar o au impusa complet. Adica nu iti da voie nici daca platesti.

Oricum, mai au mult de invatat cei ce pun aceste reguli prin muzeele romanesti.

Expozitie de motociclete de epoca: O istorie pe doua roti
marin mircea
#6 -

Comentariu nou

Ca unul care m-am ocupat personal de realizarea acestei PRIME expozitii de acest fel,pot spune ca toata lumea are dreptate.Dar:1.MNIR nu poate trai din recenzii favorabile sau laudative.Acestea fac bine la moral dar la intretinerea uriasei cladiri(inclusiv salariile celor ce lucreaza acolo),nu participa cu nimic.Taxa de fotografiere mi se pare corecta.Personal,cand am fost in vizita sa vad ce mai fac exponatele proprii,am platit biletul de intrare ,pentru mine si familie.Si nu consider ca am fost jecmanit.Marea cantareata si actrita ,Corina Chiriac,in anul 1974,in holul Teatrului Notara,a avut discutii aprinse  cu personalul teatrului pentru ca ea voia sa-si plateasca biletul de intrare si acestia nu voiau sa primesca bani respectivi.Dorea sa-si aduca contributia pentru munca artistilor.Nu este o "auzita" ci este o "traita"Sa invatam din exemplul ei.2.Este prima manifestare de gen din toate timpurile in Romania.A fost pregatita in doar 25 zile.3.Foarte multi din cei ce ar fi putut expune,au fost reticenti.Intai au confirmat participarea si apoi s-au razgandit.4.Greseli si stangacii cu duiumu dar pe ansamblu a iesit super.5.Anul acesta ,avand in vedere ca am invatat ceve din precedenta,asiguram pe toata lumea ca va iesi mult mai bine,din toate punctele de vedere.Si tot va fi loc de "sapuneli"parintesti din partea presei si a cunoscatorilor.Personal si din partea Asociatie Motociclistilor din Romania,va multumesc pentru ca ati fost la expozitie si pentru toate comentariile dv.din care avem ce invata.Bunu.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera