Expozitie: Inventiile lui Da Vinci

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Stiam ca Leonardo Da Vinci a fost un om inteligent. Dar pana sa ajung la expozitia deschisa joi, la Teatrul National de Opereta Ion Dacian, nu cred ca am relizat cat de inteligent a fost cu adevarat.

Expozitie: Leonardo da Vinci - Inventiile unui geniu

davinci

Nu o sa vedeti acolo niciun avion in marime naturala si nici o schita a primului aparat pentru teleportare. In schimb, o sa aveti ocazia sa dati peste bicicleta, pe care artistul renascentist a gandit-o cu roti egale, dar pe care Karl Drais a simtit nevoia sa o reinventeze in 1817 sub forma de velociped, un vehicul cu roti de dimensiuni diferite.

davinci

Expozitie: Leonardo da Vinci - Inventiile unui geniu

Veti vedea primii rulmenti, colacul de salvare, reflectorul sau transmisia - lucruri ce azi ni se par absolut normale si pe care le folosim fara sa ne intrebam neaparat care a fost istoria lor. Fara sa vreau, imi imaginasem ca astfel de inventii apartin ultimelor doua secole, nu unei epoci in care a considera ca Pamantul se invarte in jurul Soarelui si nu invers te putea transforma intr-o gramada carbonizata de oase.

davinci

Expozitie: Leonardo da Vinci - Inventiile unui geniu

De altfel, Leonardo a anticipat in insemnarile sale descoperirile lui Copernic si Galilei si s-a folosit, in inventiile sale, de principiile mecanicii clasice, elaborate de Newton aproape 200 de ani mai tarziu.

davinci

Expozitie: Leonardo da Vinci - Inventiile unui geniu

Expozitia este faina din doua motive. In primul rand te pune serios pe ganduri, te face sa te intrebi unde am fi azi daca, la vremea cand aceste modele au fost puse pe hartie de Da Vinci, contemporanii sai nu l-ar fi considerat dus cu pluta, ci s-ar fi gandit la ce le-ar putea folosi. In al doilea rand, te poti juca cu ele :)

davinci

davinci

Expozitia "Inventiile lui Da Vinci" s-a deschis pe 2 octombrie, insa aveti tot timpul s-o vizitati, fiindca este deschisa pana pe 31 ianuarie, intre orele 11-22. Biletul este putin cam piperat (20 de lei intreg, 10 lei pentru elevi si studenti), insa merita. Puteti pune intrebari si vi se va raspunde cu cate detalii vreti, modelele arata foarte bine si sunt absolut uimitoare atunci cand le raportezi la epoca in care au fost gandite.

mai multe fotografii in galerie

vezi slideshow foto aici

Expozitie: Leonardo da Vinci - Inventiile unui geniu3 comentarii

Expozitie: Inventiile lui Da Vinci
linkeu
#1 -

pont?

Dupa ce am platit biletul am realizat ca TOTI cei care au bilet la opereta (mai ieftin) pot admira si expozitia din foaier, GRATIS!
Daca vreti sa vedeti filmuletul de prezentare, mai bine nu incercati - sunetul e prost si redus dramatic cand deranjeaza spectacolul, iar un reflector bate inspre ecran!
Expo e interesanta, dar daca vreti sa mergeti cu copiii pregatiti-va dinainte: explicatiile tehnice sunt prea sarace si scrise cu greseli.
Organizare romanesca, deh...

Expozitie: Inventiile lui Da Vinci
Andrei
#2 -

Leonardo

1) Organizarea unei expozitii este un lucru care inseamna f multa munca si f multi bani. 2) Este foarte dificil sa gasesti o locatie dedicata strict expozitiei . 3) Sigur , indicatiile scrise nu sunt suficiente pentru cel pasionat de creativitatea lui Leonardo , dar atunci cand se dau informatii scrise mai largi ,putina lume le citeste. 4) expozitia este o buna introducere in ceea ce inseamna INGINERUL Leonardo . 5) FELICITARI organizatorilor ! imi doresc aceasta expozitie prin toata Romania !

Expozitie: Inventiile lui Da Vinci
  leea leea
#3 -

Leonardo

trebuie sa fi cel putin naiv sa ti imqginezi ca ELa fost doar geniu a fost mult mai mult decat g.sau vizionar dar noi il vrem musai uamn din orgoliu evident

music

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera