Expozitie: "Cuba Continua", fotografii de Cosmin Bumbut

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Dupa ce si-a purtat privirea asupra cotidianului cubanez, in doua ierni consecutive, fotograful Cosmin Bumbut a adus in Romania mai multe franturi din viata de acolo. Le poti descoperi in expozitia "Cuba continua", de la galeria Karousel.

... ....

In prima incapere te intampina imagini realizate in infrarosu, din care cel mai mult mi-au placut "Masina, Habana Vieja" si "Castillo del Morro, Habana Vieja". Seria in infrared nu era initial expusa la Karousel, insa a ajuns pe peretii galeriei dupa ce a avut succes la TIFF.

interior ...

In urmatoarea camera (si ultima) se afla imaginile color. Dintre acestea, "Interior, Habana Vieja" mi s-a lipit de privire si de inima (foto sus, stanga). Un batran inconjurat intre doua portrete de lideri revolutionari -Che si, probabil, Fidel in tinerete.

Poate parea un cliseu, dar mi-am imaginat un revolutionar idealist, care nu a castigat nimic de pe urma comunismului, dar a ramas fidel iluziei.

Pe locul doi printre cele expuse as plasa o imagine din Vinales. Un barbat sta intins pe podeaua unei "prispe", cu picioarele departate, iar in dreapta vedem un tanar in uniforma si o femeie asezata. Sa fie personajul din stanga in stare de ebrietate? Tocmai l-o fi impuscat tanarul? Sau o fi doar modul in care isi face siesta? O excelenta enigma vizuala...

Dar cele mai bune fotografii din Cuba, inclusiv cea de pe afis, nu se afla pe pereti, ci in catalogul de pe masa.

rolando si familia un vizitator rasfoind portofoliul Bumbut

Primul loc i l-as oferi unei imagini din seria cu taierea porcului -"Rolando si familia" (foto sus, stanga). In care un barbat si o femeie danseaza, fara griji, la mai putin de doi metri de o imensa pata de sange. Persoanelor mai sensibile le recomand "Scolar, Vinales" sau "Nemecio Leon Martinez".

O parte din imaginile din catalog au fost prezente in expozitie inainte ca aceasta sa plece la Cluj. Acolo, dar si la The Ark, au fost expuse toate lucrarile din seria "Cuba Continua", gratie spatiului mai mare, potrivit Violetei Sarbu, fondatoarea galeriei Karousel.

Expozitia lui Cosmin Bumbut isi propune sa arate o alta Cuba , "profund personala si deloc comoda", dincolo de "simbolismul turistic". Si, in mare parte, reuseste.

protret fotografii bumbut
...

Fireste, e greu sa nu "produci" fotografii cu specific local cand te izbesti adesea de el -portretele liderilor comunisti, un fumator de tigari de foi, etc. Dar, dincolo de culoarea locala, cele mai multe "personaje" sunt surprinse in contexte sociale universale, la fel ca atitudinile lor.

Apar si personaje in situatii stranii pentru noi (vezi "Rolando si familia"). Dar oamenii sunt atat de naturali in aceste situatii, incat ghicim ca fotograful a reusit sa se apropie de localnici nu doar fizic, ci si sufleteste.

Pentru a-ti forma propria impresie despre calatoria lui Bumbut catre sufletul Cubei, poti vizita expozitia pana pe 30 iunie, de luni pana vineri (12:00-20:00) si sambata (11:00-16:00). Pana atunci, vezi mai multe fotografii in Galerie.

Sursa thumb.Nici un comentariu inca vrei sa comentezi?

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera