Expozitie: Bombardamentele atomice de la Hiroshima si Nagasaki

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Pe 6 august, cu ocazia comemorarii a 64 de ani de la bombardamentele din Hiroshima si Nagasaki, la Muzeul de Istorie din Bucuresti a avut loc vernisajul unei expozitii foto-documentare pe tema asta.

Am mers la casa de bilete, dar cum intentionam sa vizitez doar expozitia, muzeul il mai vazusem, intrarea era libera. Am cerut voie sa fac cateva poze, doamna de la ghiseu s-a codit vizibil. Ca sa o ajut, am intins o legitimatie de presa. Treaba se schimba. Puteam sa fac poze, dar cu cerere care trebuia aprobata. Am renuntat, hartogaria a invins.

Adevarul este ca n-as prea fi avut ce fotografia. Expozitia, care ocupa sala de la capatul din dreapta al holului mare de la parter, realizata de Muzeul Memorial al Pacii din Hiroshima si adusa de Ambasada Japoniei la Bucuresti, e o suma de vreo 30 de panouri cu postere A3, care sunt colaje cu 2-3 imagini (foto, schite, scheme, diagrame) si explicatiile lor (original in engleza, traduse in romana).

Majoritatea imaginilor sunt intr-adevar de impact, mai ales insotite de povestile fiecareia:

- fotografia unei cutiute de tinichea pentru carat pranzul la scoala e de fapt povestea unui baietel gasit carbonizat, tinand strans la piept cutiuta in care mama se chinuia zilnic sa ii puna bunatati pentru pranz, lucruri pe care nu si le permitea.
- fotografia unui corp uman pe trei sferturi ars, chircit pe un pat de spital, e povestea unui baiat surprins pe bicicleta de explozie din spate, la 1,8 km de hipocentru, care a supravietuit, dar si-a petrecut 1 an si 9 luni intins pe burta, in chinuri groaznice.
- o fotografie cu o mama si o fiica, aparent sanatoase, e de fapt povestea fiicei, in stadiu de fetus pe vremea exploziei, care a fost afectata de radiatii si la multi ani de la nastere a capatat multiple tumori.

expo expo expo
sursa foto: wikipedia
Stanga: ciuperca dupa Nagasaki, inalta de 18 km
Centru: Fat Man, Grasanul, 4630 kg, 3,25 m lungime si 1,5 diametru
Dreapta: Domul de la Hiroshima, Genbaku Dome, deasupra caruia a explodat Little Man, Mititelul

Mai sunt impresionante imaginile cu orasele Hiroshima si Nagasaki inainte de A-bomb, cand erau niste orasele linistite, care au avut ghinionul de a adaposti diverse obiective strategice si dupa, cand erau rase de pe fata pamantului, camp fumegand, cu zeci de mii de cadavre carbonizate sau cu mortii vii, tarandu-se din daramaturi.

Mai jos: Gara Urakami, foto Yƍsuke Yamahata, fotograf japonez ale carui imagini se regasesc des in expozitia de la muzeu si care este cel care a documentat cel mai temeinic momentul istoric. Vezi mai multe lucrari aici

expo
Aflam si putintica istorie, doua vorbe despre Proiectul Manhattan, constructia bombei atomice de catre un grup de savanti condusi de Robert Oppenheimer, prezent si el intr-o fotografie, cercetand doua fiare de o schioapa care mai ramasesera dintr-un turn inalt de 30 de metri.

Vedem si doua schite cu sectiuni prin Mititelul si Grasanul, primul lovind Hiroshima la 6 aug. '45, al doilea cazand pe Nagasaki pe 9 aug, inca 2-3 imagini cu antologicele umbre umane lasate de arsita atomica pe pereti, poduri si pietre... apoi ne indreptam spre sectiunea video, adica spre televizorul cu 6 scaune in fata, unde ruleaza filme documentare, interesant de urmarit... daca sonorul n-ar fi inutil de jos, acoperit de cea mai timida tuse in sala. Si n-au nici subtitrari, ca sa compenseze lipsa.

In ciuda micilor lacune organizatorice, e o expozitie interesanta, merita sa va rupeti jumatate de ora in pauza de pranz sa o vedeti (pana pe 6 septembrie).

Muzeul National de Istorie a Romaniei, Calea Victoriei 12
Program: miercuri-duminica, 10-18

3 comentarii

Expozitie: Bombardamentele atomice de la Hiroshima si Nagasaki
Andreea
#1 -

Comentariu nou

Astazi intrucat eram in zona, am trecut sa vad si ce se intampla prin centrul vechi (ma refer la Art Boulevard) si n-am vazut nimic, decat foarte multe terase si 2 baieti care faceau trucuri cu carti ( 3 lei trucul, 6 lei trucul si explicatia :) ) si apoi am fost la Muzeul de Istorie sa vad expozitia foto-documentara. Am intrebat cat costa intrarea si doamna de la ghiseu mi-a zis ca trebuie sa platesc biletul de intrare pentru vizitarea muzeului; intrucat mai vazusem muzeul si chiar de mai multe ori si pe mine ma interesa doar expozitia, i-am zis ca vreau sa vad decat expozitia (care era in holul mare de la parter) si nu vreau sa intru in toate salile muzeului, in fine mi-a zis ca trebuie sa platesc biletul pt intreg muzeul, ca nu sunt preturi pt fiecare expozitie in parte...si acum citesc in articol "intrarea libera"...Pana la urma e gratis sau ba?

Expozitie: Bombardamentele atomice de la Hiroshima si Nagasaki
Cristina
#2 -

Comentariu nou

Ciudat. Cand am fost eu si am precizat ca ma intereseaza exclusiv expozitia, intrarea a fost gratuita. Foarte urat din partea lor daca fac asta dupa ureche...

Expozitie: Bombardamentele atomice de la Hiroshima si Nagasaki
Andreea
#3 -

Comentariu nou

Am mai incercat o data...:); de data asta am fost sa vad expozitia de motociclete vechi, pt care am platit 2 lei (am vazut ca ati fost si voi) si cu ocazia asta am vazut si expozitia de fotografie si n-a trebuit sa platesc biletul de vizitare a intregului muzeu, deci ieri a fost gratis...numai ca n-am putut sa urmaresc filmele documentare, scosesera televizorul din priza .

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera