Expozitie: Auto 1900, masinute centenare la Muzeul de Istorie

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Cand mai aveti drum prin Centrul Vechi (inainte de ora 17:00, ca s-a trecut la programul de iarna), sa treceti 10 minute pe la Muzeul National de Istorie a Romaniei, sa vedeti patru masinute vechi de un secol, la expozitia Auto 1900.

Auto 1900 Auto 1900

De Dion Bouton, masina frantuzeasca din 1898, din colectia Muzeului de Istorie din Galati; are o caroserie neacoperita, din lemn de frasin, trei viteze pentru mersul inainte si una pentru mersul inapoi. A devenit proprietatea muzeului in 1956 si, desi nu se stie cu certitudine, se pare ca a apartinut lui Constantin Tinc, fost primar al Galatiului.


Auto 1900 Auto 1900

Oldsmobile Curved Dash din 1901, produs in SUA (colectia Muzeului National Tehnic). Atingea 30 km/h, avea doua viteze inainte si una inapoi. Roti cu spite de lemn, cauciucuri masive.


Auto 1900 Auto 1900

FN Herstal (1900), produs de fabrica de armament cu acelasi nume din Liege, Belgia, a fost primul automobil inmatriculat in Bucuresti (vezi mai jos anecdota la Stiati ca).

Au fost produse 47 astfel de masini, in anul 1900, din care cea cu nr. 40 a ajuns in capitala Romaniei. Proprietarul automobilului, aflat astazi in colectia MNIR, a fost George Bazil Assan, inginer si explorator, primul roman care a ajuns in regiunile arctice si primul roman care a facut o calatorie in jurul lumii, ne mai informeaza muzeul.


Auto 1900 auto 1900

EGO, produs in Germania in anul 1924 (colectia Muzeului Mixt Tecuci). Din acest model de cabriolet au fost produse doar sapte exemplare, din care doua au ajuns in Romania. Unul dintre ele a fost proprietatea colonelului Gheorghe Petrascu, care l-a donat muzeului. S-ar parea ca automobilul expus la MNIR este singurul "supravietuitor" existent pe plan mondial. Masinuta a jucat si in filme, mai precis in Restul e tacere, al lui Nae Caranfil.


Auto 1900 Auto 1900

Stiati ca...?


- Romania a fost printre primele zece tari din lume care au introdus automobilul?

- Primul automobil inmatriculat in Romania, cu numarul 1, a apartinut lui Gheorghe Bazil Assan. Se povesteste ca printul George Valentin Bibescu ar fi dorit ca el sa primeasca nr. 1, insa acesta fiind deja luat, Prefectura Politiei Capitalei a gasit o solutie de compromis, astfel ca automobilul lui Bibescu a primit numarul 0. Relatiile astea...

- S-a dovedit mai apoi ca printul Bibescu si-a meritat numarul preferential, deoarece diplomatul atlet si aviator s-a dovedit si un bun automobilist, devenind primul presedinte al Automobil Clubului Roman (ACR), infiintat in 1904. Citeste aici o istorie a ACR-ului.

- Tot in 1904 printul Bibescu a castigat prima cursa de automobile (pe traseul Bucuresti-Giurgiu si inapoi), cu viteza medie de.... 66 km/h!

- Un an mai tarziu, primul roman care castiga un premiu intr-o cursa internationala era Ion Maican, locul 3 in cursa de la Chateau Thierry.

- In 1906 in Romania existau deja 150 de masini, iar in 1912 numarul lor crescuse la 850.

- Primul raliu auto din Romania a avut loc in 1907, fiind de fapt o cursa intre automobile si un... balon.

- Primul examen de conducere a avut loc la 10 iaunuarie 1908 si consta intr-o proba de... (n-o sa ghiciti niciodata) viteza, in care erau importante reflexele de franare - sa opresti brusc daca iti apare un obstacol in cale.

- Punand putin carul inaintea boilor, abia la doi ani dupa introducerea examenului, au aparut si cursurile pentru scoala de soferi, in 1910. Aflam din expozitia Auto 1900 ca teoria cuprindea doua capitole: Omorarea de oameni si Scoaterea de fum a masinilor (din pacate muzeul nu a pus mana si pe cursurile propriu-zise, ar fi fost un exponat excelent in context)

- Pentru transportul calatorilor s-au folosit incepand cu 1911 omnibuze Fiat de 12 locuri, care duceau turistii bucuresteni la munte si la bai, la Predeal si Calimanesti. Transportul public urban a aparut abia dupa primul razboi mondial.

- In 1935 uzina Ford a inceput productia de autoturisme in Romania.

- In perioada interbelica masinile (peste 25 de mii in anul 1939) care se plimbau pe strazi (mai mult ale Bucurestiului, e adevarat) erau marcile Ford T, Chevrolet Superior, Nash Four, Morris Cowley, Austin Baby, Fiat 501, Chrysler 50,  Studebacker Erskine, Packard Super Eight, Buik, Mercedes, Lancia Aprilia, samd.

Expozitia Auto 1900 se afla in holul MNIR pana pe 30 decembrie 2011.
 3 comentarii

Expozitie: Auto 1900, masinute centenare la Muzeul de Istorie
dunedenisip
#1 -

as adauga

- Gheorghe Bazil Assan a intemeiat in 1853 Moara lui Assan, prima moară cu aburi din România.
- in colectia ar fi trebuit sa apara si primul automobil aerodinamic, conceput de inginerul român Aurel Persu care acum se gaseste la Muzeul Tehnic „Prof. Ing. Dimitrie Leonida” - situat în Parcul Carol I.

Expozitie: Auto 1900, masinute centenare la Muzeul de Istorie
Cristina
#2 -

Comentariu nou
Expozitie: Auto 1900, masinute centenare la Muzeul de Istorie
Ela
#3 -

uu f interesant

romanii, ca de obicei, early adopters :)

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera