Expozitia de cadavre de la Antipa ar putea fi anulata

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Va anuntam mai devreme ca biletele reduse pentru expozitia The Human Body de la Muzeul Antipa s-au epuizat in doua zile de la punerea in vanzare. In ciuda acestui lucru, nu este exclus ca expozitia de cadavre sa fie anulata.

Asa cum era de asteptat, pentru ca inca de la anuntarea expozitiei aceasta a fost contestata de multi, organizatorii au fost acuzati de lipsa de etica intr-o scrisoare trimisa de un grup de asociatii directorului institutiei muzeale.Scrisoare deschisa este adresata academicianului Dumitru Murariu, directorul general al Muzeului Antipa, si este semnata de Larisa Iftime, presedintele Asociatiei Provita Media.  In afara de lipsa de etica a organizatorilor expozitiei, se invoca si intentia unei "afaceri profitabile", avand in vedere preturile biletelor.

La finalul scrisorii deschise, se cere directorului Muzeului Antipa sa decida "blocarea acestui spectacol macabru si degradant" (probabil ca cei de la Provita nu au trecut niciodata pe la Muzeul Antipa, altfel ar sti si despre borcanele cu fetusi, care fac si au facut parte din expozitia permanenta a Muzeului).

Semnatarii scrisorii aduc in discutie o serie de articole din presa internationala. The New York Times si Daily Mail scriau in urma cu cativa ani ca trupurile umane expuse nu ar fi fost nerevendicate, ci ar fi apartinut unor prizonieri chinezi executati. Dar, bineinteles, nu exista probe clare care sa sustina aceste acuzatii.

Academicianul Dumitru Murariu a declarat ca Muzeul Antipa nu s-a ocupat de procurarea sau conservarea exponatelor si nici de realizarea expoziţiei, ci este doar o gazda a uneia dintre cele mai mari expozitii itinerante ale lumii. Acesta a mai adaugat ca expozitia este un prilej extraordinar pentru cei care vor sa cunoasca mai multe despre corpul uman.

In legatura cu acuzele de "afacere profitabila", Murariu a spus ca muzeului ii va reveni un procent de 6% din suma care va fi incasata de proprietarii expozitiei.

In februarie, aceeasi Asociatie Provita s-a numarat printre organizatiile care au acuzat Muzeul Taranului de "propaganda homosexuala".

Exponatele din cadrul expozitiei The Human Body au fascinat deja peste 20 de milioane de vizitatori din intreaga lume, fiind prezentate in orase precum: Londra, Amsterdam, Barcelona, Bratislava, Budapesta, Dublin, Kiev, Lisabona, Madrid, Praga, Torino, Viena, Oostende.
9 comentarii

Expozitia de cadavre de la Antipa ar putea fi anulata
cosmin
#1 -

mda

Nu stiam ca in Romania se va interzice Arta! Sunt satul de Asociatile astea care vor sa gandeasca in locul tau!

Expozitia de cadavre de la Antipa ar putea fi anulata
Larisa
#2 -

Aberant

Tipic pentru Romania. In ziua de azi sub scuza de "politically correct", "etica" si "morala" se emit tot felul de acuzatii aberante si de cele mai multe ori pur si simplu rautacioase si nefondate, facute de asociatii si organizatii care nu gasesc alta metoda ca sa iasa in evidenta. Si chipurile apara drepturile omului. Cui nu-i place sa nu se duca, cine vrea sa vada, sa vada. Nu asta inseamna democratia pe care o invocam atat de des?

Expozitia de cadavre de la Antipa ar putea fi anulata
i
#3 -

rusine Asociatiei Provita Media!!!

In secolul 21 vad ca cenzura si comportament tipic Inchizitiei nu au disparut!
Nu vreti eventual sa si ardem pe rug vrajitoare?? Asemenea ipocrizie si lipsa de respect fata de dreptul fiecarui individ de a cunoaste corpul uman nu am vazut! Tara din lumea a 3a esti tu Romanie!
Bataie de joc!

Expozitia de cadavre de la Antipa ar putea fi anulata
pax
#4 -

si

si de unde reiese ca expozitia ar putea fi anulata? ca din articol nu reiese (exceptand titlul).

Expozitia de cadavre de la Antipa ar putea fi anulata
Silviu
#5 -

Anulare?!

De acord cu pax, nu se confirma nicaieri in articol nici macar posibilitatea anularii. Fishing for traffic? :D

Expozitia de cadavre de la Antipa ar putea fi anulata
pax
#6 -

bogus
Expozitia de cadavre de la Antipa ar putea fi anulata
Olivia
#7 -

Incredibil!

Nu stiu daca articolul a fost scris pentru fishing sau nu, insa sunt oricum revoltata de aceasta Larisa Iftimie care a avut tupeul sa ceara anularea expozitiei! Inteleg ca poate fi greu de digerat pt unii sa priveasca aceste cadavre si n-o parea etica expoziyia, insa la fel de "ne-etic" ar fi sa faci practica pe cadavre ca studentii de la medicina. Nu e ca si cand si-ar bate cineva joc de cadavrele alea, sunt folosite in scop educativ.

Expozitia de cadavre de la Antipa ar putea fi anulata
Andrei
#8 -

Incredibila reactia multora ...

Ce mi se pare incredibil, cum spune userul Olivia, este faptul ca oamenii vor sa fie liberi sa vada oameni jupuiti expusi in public dar nu vor ca altii sa fie liberi sa afle cum au ajuns cadavrele acolo. Alarmant este faptul ca desi exista semnale alarmante ca aceste trupuri ar proveni de la oameni executati sau care nu si-au dat acordul pentru expunerea publica, totusi romanii si nu numai ei par sa treaca cu vederea peste aceste semnale. Doamna/domnisoara Olivia daca sora, mama, fiica dumneavoastra (Doamne feri) ar disparea intr-o zi si ar aparea la o expozie de "specimene" (cum s-au exprimat la conferinta de presa cei de la Antipa) ati fi la fel de "incredibila" cand cineva ar dori sa stie de unde provine cadavrul unei anumite fete, batrane??? E usor sa va separati de problema cu motivul "stiintei, a dorintei de cunoastere". Nu spun ca oamenii nu ar trebui sa invete despre corpul uman, dar problema este aici ca oamenii de pretutindeni au ajuns in halul ala incat ignora faptul ca altii au fost ucisi pe nedrept in tari precum China (din motive politice sau religioase sau altele) si e posibil ca trupurile lor sa fi fost folosite pentru satisfacerea curiozitatii sau setei pentru macabru a altora. Chiar nu e nici un semnal de alarma? Nu conteaza sursa acelor cadavre nu e dovedita? S-a ajuns pana aici... si apoi ne plangem ca oamenii sunt de asa de rai, ca societatea e decazuta.. eee bine sa stiti ca nu Boc sau Basescu sunt de vina... ci oamenii, marea majoritate... asa ca pentru mine este incredibil faptul ca oamenii ignora problema din spatele expozitiei si aleg sa vada numai "stiinta expozitiei"... probabil aspectul moral, al drepturilor omului (jupuitului) nu sunt relevante. Trist...

Expozitia de cadavre de la Antipa ar putea fi anulata
Doppel
#9 -

Ei, hai...

Andrei, să nu o dăm în "slippery slopes". :) Te folosești de apelul la sentimente, iar asta e mai degrabă o tactică, decât un argument. De unde până unde să îi dispară mama și să apară la o expoziție? Și chiar dacă ar fi adevărat zvonul cu proveniența lor, de unde până unde se trece de la niște oameni condamnați la moarte la mama lui X care se plimbă pe stradă? Nu are legătură, fiindcă ai pus problema mult prea simplu.
[E fix cum a fost panica aia irațională cu celulele stem. Ele erau preluate din placentă, după nașterea copiilor, iar alții au tras brusc concluzia că acum medicii omoară fetuși ca să preleveze celule stem.]

Poate au fost uciși pe nedrept, dar să fim serioși și să nu o dăm în teorii conspiraționiste, că nu e nici o afacere cu cadavre la mijloc, cum lași să se creadă în "argumentul" cu mama, bunica, etc.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera