Exclusiv: "Fasia" nevazuta din Gaza

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Carmen Gavrila, corespondent de razboi al Radio Romania Actualitati in Liban si Fasia Gaza, a decupat o bucata de realitate din Orientul Mijlociu. Ii multumim pentru relatare.

Odata ajunsa la marginea Fasiei Gaza, in partea israeliana, pasaportul mi-a fost verificat de mai multe ori, am completat cateva formulare, numele mi-a fost introdus intr-o baza de date. Fusesem dinainte avertizata ca uneori se trece foarte repede din Israel in Gaza, alteori poti astepta si jumatate de zi. Dar totul a mers repede de data aceasta si am patruns intr-un lung culoar acoperit, de cateva sute de metri, am trecut de cateva grilaje si porti bine intretinute, cu un aer eficient.

In jumatatea palestiniana, o cu totul alta atmosfera. Am trecut in doar cativa metri de la eficienta israeliana, cu soldati vorbitori de limba engleza, la starea de spirit specific palestiniana. Am intalnit cativa soldati palestinieni tolaniti pe scaune, coplesiti de caldura. O inregistrare rapida a pasaportului si o singura intrebare: "Jurnalista, nu-i asa?" Apoi a urmat drumul cu masina pana in Gaza City, intr-un peisaj dezolant, complet diferit de ceea ce tocmai lasasem in urma, in Israelul cu strazi perfecte si curatenie.


gaza9
O gramada de resturi ale unei foste colonii israeliane in Gaza

Gaza1
Tabara de refugiati palestinieni langa Rafah

Nimeni nu parea sa se grabeasca undeva. Unii barbati stateau intinsi pe saltele chiar pe trotuar. Peste 30% din populatie lucreaza aici in administratia publica si oamenii nu si-au mai primit salariile de sase luni, pentru ca, dupa ce Hamas a castigat alegerile, Uniunea Europeana a blocat fondurile pentru palestinieni, de teama ca Hamas ar putea folosi banii pentru inarmare.

Asa ca, atunci cand nu fac mitinguri, ca sa-si ceara zadarnic salariile, palestinienii asteapta. Asteapta ca blocada impusa de Israel asupra Fasiei Gaza sa fie ridicata, asteapta sa poata aduce alimente, asteapta sa se duca sa munceasca in Israel.

gaza4

gaza2

gaza3

Drumurile in Fasia Gaza sunt prafuite, de-o parte si de alta - case darapanate, resturi menajere, iar in Gaza City doar strada principala are un oarecare aer de normalitate. In rest, darapanaturi, resturi de fructe, pereti si ziduri pline de sloganuri ale diverselor militii palestiniene, oameni cu fete intunecate - rar am vazut cate un zambet.

gaza11
O umbra grabita in dreptul unui simbol al Hamas (Gaza City)

gaza


gaza5

gaza 14


gaza10
Pe tricoul pustiului e imaginea lui Hassan Nasrallah, lider Hezbollah - un simbol al luptei antiisraeliene

Palestinienii au o farama de speranta pentru ca, in sfarsit, dupa luni de ciocniri, Hamas si Fatah si-au strans mana pentru a  guvern de unitate nationala, primul pas spre normalitate si, poate, spre reluarea procesului de pace.

Ghazi Hamad - purtator de cuvint al guvernului Hamas al Autoritatii Palestiniene: "Nu e nici o problema sa il eliberam pe Gilad Shalit. Il putem elibera si miine. Dar trebuie sa avem grija si noi de prizonierii nostri. Daca Israelul are la noi un soldat, la ei sint mii de prizonieri palestinieni. Gilad Shalit e la noi cam de doua luni, dar in inchisorile israeliene sint palestinieni inchisi si de 25 de ani, de 12 ani, de zece ani. Sint chiar si batrini, femei si copii(...).In prezent sint aproximativ 4.000 de palestinieni in inchisorile israeliene, unii fara sa fi ajuns in fata unui tribunal".

gaza13

Abou Mohammad - purtator de cuvant, Brigazile Martirilor Al Aqsa - aripa armata a Fatah:
"Dupa acordul de la Oslo si retragerea israeliana din Gaza exista totusi, in continuare suferinta si moarte in Fasia Gaza, asa ca deocamdata avem dreptul sa luptam pentru drepturile nostre. (...)"
gaza6

Fotoreportaj realizat cu sprijinul doamnei Carmen Gavrila. Multe multumiri.
1 comentariu

Exclusiv: "Fasia" nevazuta din Gaza
alexandru
#1 -

documentar palestina

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera