Evanghelistii

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Alinei Mungiu Pippidi a starnit, asa cum probabil stiti, extrem de multe controverse in mica noastra lume culturala. Atingerea unui subiect tabu a incins spiritele inca din 1992, cand piesa a castigat premiul Uniter (votata in unanimitate de membrii juriului) iar cand a fost montata la Iasi spiritele... deja au ajuns la incandescenta.Astazi, la Carturesti, textul s-a (re)lansat la editura Cartea Romaneasca si a avut loc o interesanta discutie asupra textului si a contextului. Publicul nu a fost deloc numeros (probabil de vina si ora evenimentului...12:00), dar au fost destul de multi jurnalisti (nu am inteles insa de ce de la TVR au venit doua echipe... una dupa alta).

Textul a ridicat in discutie vesnica problema a artei versus dogma (sa ne amintim doar de scandalul Rushdie sau de epitelele adresate lui Saramago) si a incapacitatii multora de a privi piesa ca pe o fictiune (pentru ca acesta este, confirma Cristian Teodorescu, un text fictional, nu canonic). De aici toate excesele ideologice si dogmatice care au urmat (de la taiatul bannerelor la convocarea unei expertize care sa stabileasca daca asta e arta sau nu....). Ca o paranteza, e interesant cum arta devine brusc bagata in seama doar cand atinge un subiect fierbinte, nu imi amintesc sa se fi suparat cineva ca... de exemplu, cartea X nu e bine scrisa sau personajul Y se contrazice de la o pagina la alta. Din acest punct de vedere, se pare ca un scandal mediatic de felul acesta nu poate sa faca decat bine unui text, pt ca il aduce in atentia opiniei publice...

Vorba lui Cristian Teodorescu, credinciosul chiar are o problema daca se sminteste doar vazand o piesa de teatru (apropo de acuzatiile aduse).Sa revenim la dezbaterea de astazi. Marian Popescu nota faptul ca miza textului se afla tocmai in felul in care se scrie si se falsifica istoria, nu in negarea unor dogme, lucru confirmat si de autoare, care spune ca daca ar fi vrut sa conteste biserica, ar fi gasit in mod sigur metode mai directe si mai eficiente. Alice Georgescu, membra a juriului in '92, accentueaza faptul ca trebuie sa primeze criteriul estetic in judecata unor opere de arta, si ca daca ar trebui sa mai dea inca o data premiul, acesta ar fi primit tot de piesa Evanghelistii (pastrand, evident, concurentii de atunci) pentru ca pur si simplu este bine scrisa si interesanta.

De ce discutia a avut loc astazi si nu acum cateva luni, in mijlocul scandalului? Simplu, raspunde Alina Mungiu, a fost plecata din tara si abia a venit, demontand astfel acuzatiile ca totul e un exercitiu de marketing pentru a isi vinde cartea.
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera