Euromaniac@Atelier 35 si reactii@reactii

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Cand atingi, chiar si cu o floare, punctul sensibil, nevralgic si nervos numit "nationalism" reactiile virulente nu sunt o surpriza. Nu te poti astepta ca iubitorii feroce de tara sa inteleaga o metafora unde harta Romaniei e facuta in fel si chip. Se pare ca incepe trendul expozitiilor controversate si al artistilor anti-sistem si ca e foarte usor sa enervezi sau cel putin sa atragi atentia.

Dupa povestea cu poneiul, a urmat povestea Euromaniac, expozitia lui Benedek Levente de la Atelier 35. Ca au aparut reactii violente nu e o surpriza, surpriza e ca au aparut tarziu, la mult timp dupa vernisaj (ok, aici explicatia e ca galeria respectiva e deschisa... uneori, fara program, dupa un telefon in prealabil, ma rog, dubios si greu de atins) cand "iubitorii de arta" au aflat de ea.

Subiect bun pentru media, mini-scandalul (nu se compara, totusi, cu furtuna din jurul micutului ponei, e adevarat, atunci miza era alta) a generat ceva dezbateri, un gest de fronda prin vandalizarea peretilor exteriori ai galeriei si ceva amenintari.

Expozitia ironizeaza practic imaginea Romaniei atunci cand deschizi televizorul, o imagine legata de violenta, superficialitate, sexism si figuri publice lipsite de continut. Ceea ce, sincer vorbind, nu e departe de adevar.

Gasim in expozitie o oaie care paste pe un teren de fotbal cu insemnele Stelei, un preot care face autostopul, o harta a Romaniei plina de sange pe care scrie Stirile de la ora 5, Casa Poporului pe care scrie hotel, o alta pe care e System Failure, Corneliu Zelea Codreanu care facand sex oral samd, toate in chenarul numit harta Romaniei. Celebra imagine care a scandalizat atat de mult, cea cu harta sub forma unui organ sexual feminin, e lipita sub forma de sticker pe jos, greu de observat, doar daca o cauti.

De aici... potopul! Potopul cu invective, cu xenofobie, cu violenta si vulgaritate, un raspuns ce parea la inceput unul simpatic, desi incorect prin locurile esentiale (nu conteaza ca artistul e ungur, really, chiar nu conteaza. Dar trebuiau sa se lege si ei de ceva, ca Basescu nu e implicat in asta :) ), mai exact stickere cu Ungaria care ii face sex oral Romaniei, asta ca sa ne exprimam frumos. :)

Dar bulgarele s-a dus si s-a dus, s-a ajuns la acuze aberante si la acelasi nivel "emotionant" al discutiilor atunci cand vine vorba de problema nationala. Personal, nu m-a impresionat si nici socat expozitia, m-a facut sa zambesc amar pentru ca da, din anumite puncte de vedere, si asta e Romania. Ne place sa ne mandrim doar cu lucrurile frumoase, sa scoatem in fata o figura bine crescuta, desi uneori evidenta o contrazice flagrant.

Pe de alta parte, sper ca noile expozitii/manifestari artistice sa nu mearga preponderent pe lezarea spiritului national pentru ca asta face valva. Acte gratuite care sa atraga atentia pot fi facute la gramada, dar asta nu inseamna neaparat ca au si ceva de spus.

Apropos, blogul lui Benedek Levente e asta, celalalt este, cred, inca o parte a procesului de discreditare. Una foarte nasoala, de data asta.


Comunicat de presa Atelier 35

Uniunea Artistilor Plastici din Romania si Galeria Atelier 35 regreta reactiile aparute ca urmare a expozitiei „Euromaniac” semnata de Benedek Levente si se delimiteaza ferm de acestea.

Tanarul artist autor al acestei expozitii a declarat ca intentia sa a fost de a „reprezenta  prima sa impresie despre Romania actuala pornind televizorul” si ca a fost „interesat de o identitate falsa care este promovata si hipermediatizata in mass-media romanesti, folosind elementele si figurile reprezentative si specifice ale acestei identitati” – vulgaritate, sexism, aroganta, incultura, agresivitate. Este un demers artistic personal, care se cere a fi judecat cu argumente, cu un minim standard de civilitate.

Ca urmare a expozitiei „Euromaniac”, in data de 22 septembrie 2008, fratii Victor si George Roncea, alaturi de alte trei persoane, invocand etnia maghiara a artistului autor, au vandalizat geamurile Galeriei Atelier 35, utilizand  insemne defaimatoare si pornografice la adresa etniei maghiare din Romania si a Ungariei. Interventia a fost documentata atat video cat si fotografic, prezentata ca un act nationalist, de justitie si distribuita pe bloguri si pe youtube.

In data de 25 septembrie 2008, in cursul diminetii, a avut loc o a doua actiune la adresa expozitiei „Euromaniac” si a Galeriei Atelier 35 care a gazduit-o, pe peretii si geamurile galeriei fiind inscriptionate texte antisemite si o somatie cu amenintari. Materialele descoperite in locatia Atelierului 35 erau semnate de "Liga Antidefaimarea Romaniei” si contineau textul „Atentie, iudeu denigrat!”, urmat de steaua lui David.

In ambele situatii au fost sesizate organele de drept ale statului roman, sub forma unor plangeri la Politie, anchetele cu privire la aceste cazuri fiind in curs de desfasurare.

Mentionam ca atat artistul, cat si membrii Atelier 35 au primit amenintari scrise si verbale, prin toate mijloacele de comunicare: site-uri proprii, telefon, alte site-uri pe internet, inclusiv la locatia galeriei. Printre aceste amenintari, se mentiona inclusiv faptul ca daca nu este data jos de pe pereti expozitia, se va lasa „cu consecinte foarte grave si incontrolabile” si cu „dat foc la cladire”.

Uniunea Artistilor Plastici din Romania si Galeria Atelier 35 doresc identificarea persoanelor care se fac vinovate de asemenea actiuni, considerand ca discriminarea, actiunile xenofobe, extremiste si antisemite sunt contrare libertatii de exprimare si statului de drept. In plus, vandalizarea geamurilor si peretilor exteriori ai galeriei a produs pagube materiale pe care intre timp sunt nevoite sa le suporte cele doua organizatii afectate.
Nici un comentariu inca vrei sa comentezi?

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera