EuroLiteraTur

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

E 15 septembrie. Incepe scoala. Pusti cu ghiozdane mai mari ca ei isi rontzaie sandvisurile pe la colt de strada, liceenii indragostiti se saruta impletindu-si piercingurile si agatandu-si coditele de Bob Marley in ghimpii zgarzilor de piele de la gat. Toamna e in aer.

In amintirea anilor de scoala – o vizita la Muzeul Literaturii Romane de pe bd. Dacia nr. 12, langa Piata Romana.

muzeu lit

Ca si la orele de romana, in muzeu nu e nimeni. Caut expozitiile permanente descrise pe site, nu le gasesc – muzeul e in reconfigurare. Dar eu am venit sa vad EuroLiteraTur, "expozitie interactiva multimedia". Ma asteptam sa gasesc o expozitie ampla mustinda de literatura si cultura europeana. Dar ca orice esente tari, care se tin in sticlute mici, LiteraTurul este continut "doar" in 3 pupitre cu touchscreen si casti, un retroproiector si un ecran – foto.

brosura       monitor

Lasand degetele si ochii sa se plimbe pe monitor, esti pierdut dupa primele click-uri intr-un copac stufos si metodic elaborat, plin de imagine, istorie, context cultural european, biografii, interviuri, muzica, film, teatru, e-books.

Proiectul a fost finantat de Comisia Europeana in cadrul programului Cultura 2000 al UE. Este rezultatul colaborarii a multor actori culturali din 8 tari europene si este expus in acelasi timp si in Atena, Roma, Zaragoza, Lodz si Praga. Cronologic sunt prezentate marile curente si perioade, din Antichitate, Ev Mediu, Renastere, Clasicism, Romantism, Realism, pana in Modernism si Contemporaneitate. Fiecare perioada e abordata triptic: context general istoric si literar-artistic, caracteristici si autori.

home screen

In afara de informatia scrisa, ai ocazia sa vezi interviuri (de arhiva), si filme (de exemplu fragmente din cele doua Solarisuri dupa Lem Stanislaw), sa asculti citate din diverse opere literare, si muzica (de exemplu baladele romanesti sunt insotite muzical de colinde si de Maria Tanase), sa citesti carti electronice… chiar si Biblia:

biblia

Dupa ce iti dai seama ca stai de 1 ora in picioare cu ochii zgaiti in spectacolul cartilor, usor infiorat de coloana sonora caracteristica muzical fiecarei perioade, ridici privirea si observi alaturi o expozitie foto – "Calatoria" lui Ion Cucu. Sute de fotografii – portrete alb-negru – intinse in cate 2-3 siruri memoriale pe peretii intregului etaj 1. Este o calatorie de 50 de ani in cartea romaneasca.

Iti zambesc din rame un Nicolae Manolescu de acum 25 de ani, o Blandiana aproape adolescenta, un Paunescu post-revolutionar, imbratisandu-l fara barba pe Grigore Vieru, Nichita – teatral si cald, Al George - doct si profesoral.

Este o lume alb-negru, dezbracata de varsta, o biblioteca din coperta a 4-a. Te intrebi daca fotograful a existat intr-adevar sau esti in fata memoriei colective de 5 decenii, care a revarsat sertarul cu ipostaze de-o clipire imprimate pe retina literaturii romanesti.
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera