Eroina necunoscuta din Romania

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Zilele trecute ne uitam la clasamentul eroilor obisnuiti de pe Discovery Romania, sa vedem cine mai e in top, cand ne-am dat seama, cu durere in suflet si mandria sifonata (in redactia metropotamului fetele sunt majoritare) ca printre eroii Discovery nu e nici o... eroina.

Si ne-am gandit sa corectam aceasta lipsa ingrijoratoare a modelelor feminine (nu a celor foto, evident), intocmind o lista cu eroine locale, de azi si de mai demult.

Cautarea nu a fost deloc usoara, mai ales ca nu exista prea multe nume care sa iti vina repede in minte la intrebarea "ce femei din Romania au facut ceva cu adevarat memorabil?", dar am considerat ca problema se afla de fapt la modul de impachetare a valorii. Cu exceptiile notabile Ecaterina Teodoroiu (eroina nationala din cartile de istorie) si Nadia Comaneci, aceasta din urma aflandu-se in top 10 al Marilor Romani in urma sondajului national, nu se cunosc prea multe romance cu ale caror fapte sa ne mandrim. Ceea ce nu inseamna insa ca ele nu exista.

In primul rand am stat sa ne intrebam ce este aceea o eroina. Daca mergem pe ideea de "deschizatoare de drumuri", adica prima femeie din Romania care... avem intr-adevar o lista destul de lunga cu realizari in diverse domenii (sport, stiinta, arte). Daca scoatem elementul intaietatii si ne "rezumam" la fapte extraordinare ale unor femei obisnuite, nici acolo lista nu e prea scurta.

Pe rand si pe categorii, iata-ne eroinele:

Sport


Prima femeie din Romania care...


... a zburat vreodata (1912), obtinand si brevet de pilot, a fost Elena Caragiani-Stoenescu (1887-1929)
... a mers pe bicicleta (in pantaloni!) a fost Maria Mihaescu, cunoscuta sub numele de Coana Mita Biciclista.
... a obtinut brevet de parasutist si a fost campioana mondiala la parasutism in 1932, cu recordul de 7233m a fost Smaranda Braescu (1897-1948).
... a pilotat un avion supersonic este Simona Maierean (13 martie 2009).
... a participat la raliul enduro Red Bull Romaniacs este Sorina Sandu.


Alte realizari:

Iolanda Balas-Soter, atleta, campioana olimpica, si-a depasit recordul mondial la saritura in inaltime de 14 ori intre anii 1957-1967.
Lia Manoliu (1932-1998), una dintre cele mai longevive atlete romane, cu medalii olimpice, multipla campioana nationala si balcanica.
Gabriela Szabo, de patru ori campioana mondiala, atleta mondiala si europeana a anului 1999.
Elisabeta Lipa, declarata in anul 2000 cea mai buna canotoare a secolului.
Daniela Silivas, gimnasta, a egalat la Jocurile Olimpice de la Seul (1988) recordul Nadiei Comaneci, de a obtine 7 note de 10 intr-o singura competitie.
Marina Stirbey (1912-2001), aviatoare, fiica printului George Stirbey, a facut parte din Escadrila Alba, unitate de avioane sanitare pilotate de femei, Romania fiind singura tara care dispunea de o asemenea formatie in al doilea razboi mondial.

Exploratoare


Prima femeie din Romania care...

... a calatorit spre Polul Nord a fost Smaranda Gheorghiu (jurnal de calatorie: O romancă spre Polul Nord (1932)
... la varsta de peste 60 de ani a atins in acelasi an (2001) cei doi Poli ai Pamantului, in doua expeditii pe schiuri, este Uca Maria Marinescu.
... care a escaladat un varf de peste 8000m (in 2009) este Teodora Vid.
... despre care speram sa putem spune in curand ca va fi terminat circiutul Seven Summits este Crina Coco Popescu, de numai 15 ani.


Stiintele si artele


Sunt si ele bine reprezentate, chiar daca fara prea multe referinte si fara "certificate" oficiale de intaietate:

- Maria Rosetti, modelul tabloului Romania Revolutionara al lui Rosenthal, a fost prima femeie ziarist si activist politic din Romania.
- Prima femeie arhitect, nu doar din Romania, dar ne place sa ne mandrim ca si din lume, a fost Virginia Andreescu-Haret (1894-1962).
- Maria Cutarida Cratunescu (1857-1919), a fost prima femeie doctor in medicina din Romania (mai multe detalii aici).
- Tot in domeniul medicinei, Sofia Ionescu-Ogrezeanu (1920-2008) a fost prima femeie neurochirurg din lume.
- Sarmiza Bilcescu-Alimanisteanu (1867-1935) a fost prima femeie doctor in drept din lume, prima femeie din Romania care a devenit avocat (in Franta, e adevarat) si prima femeie din Europa licentiata in drept la Universitatea Sorbona din Paris (1887).
- Pe urmele sale a mers o alta deschizatoare de drumuri, prima femeie care a devenit avocat in Romania, care era si o feminista ferventa, a fost Ella Negruzzi (1876-1949), militantă pentru drepturile si emanciparea femeilor.
- Elisa Leonida Zamfirescu
(1887-1973), sora inginerului Dimitrie Leonida, a impartasit pasiunea fratelui pentru tehnica si a devenit prima femeie inginer din lume.
- Soprana Elena Teodorini (1857-1926) a fost prima cantareata din Romania care a cantat la Scala di Milano (1880).


Alte realizari:

Elvira Popescu (1894-1993), actrita de teatru si film, care a facut cariera in Franta si a fost distinsa cu ordinul Legiunea de Onoare.
Hariclea Darclee (1860-1939), "privighetoarea Carpatilor", una dintre cele mai apreciate soprane ale sfarsitului de secol 19.
Maria Tanase (1913-1963), "Edith Piaf" a Romaniei.
Martha Bibesco, printesa Bibescu, sotia printului George Valentin Bibescu, una dintre primele femei emancipate social si artistic ale secolului 20.
Herta Muller, scriitoare germana de origine romana care a castigat in 2009 premiul Nobel pentru literatura.
Ana Aslan, "femeia care a invins batranetea", pionier al studiului geriatriei si gerontologiei, creatoare a tratamentului minune Gerovital.Lista e departe de a fi completa si -recunoastem- e cam saraca in nume ale eroinelor contemporane. Tu pe cine ai mai adauga in lista "eroinelor", mai mult sau mai putin cunoscute in Romania?

Poti sa propui numele si pe pagina de Facebook a Discovery Romania, sa strangem si niste eroine pe langa cei 7 eroi.Pe aceeasi tema: Am un prieten care...
2 comentarii

Eroina necunoscuta din Romania
A
#1 -

plus

Nina Casian

Eroina necunoscuta din Romania
dulce
#2 -

Sau

Rodica Ojog Brasoveanu - Agatha Christie a Romaniei.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera