EYMD 2008 - La plimbare prin Parlamentul European

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Atunci cand spui Uniunea Europeana, spui multiculturalism. Spui amestec de popoare. Poate ca unora nu le prea place ideea, pentru ca atunci cand o duci bine, nu vrei sa ai agatat de haina pe cineva care o duce mai prost.

Insa pusi laolalta, toti oamenii care au decis sa colaboreze in numele "unitatii in diversitate" vor trebui sa faca efortul de a se accepta reciproc, in ciuda diferentelor care ii separa.

Inainte de a reprezenta un exercitiu jurnalistic eficient pentru tineri din toata Europa, European Youth Media Days a reprezentat de fapt un experiment multicultural. 200 de studenti, din 27 de tari, au participat, timp de trei zile, la 12 workshopuri organizate de European Youth Press, la Parlamentul European de la Bruxelles.

Asta a insemnat ca, indiferent ce atelier ti-ai ales, trebuia sa colaborezi cu un grup de oameni complet diferiti de tine, si mai ales diferiti intre ei, pentru a duce la bun sfarsit un proiect care se derula contra timp: o revista, o emisiune TV sau de radio, ori o serie de
fotografii pe anumite teme (printre care s-au numarat si romii din Bruxelles, in majoritate romani).

In sine, evenimentul s-a concentrat pe media traditionala, desi cu totii asteptam si un suflu de new-media pe ici, pe colo. Temele, pe de alta parte, nu au fost la fel de traditionale. Ti-ai imaginat vreodata cum ar arata un tabloid care are drept subiect extindererea Uniunii Europene? Ori o emisiune culinara in care bucatar e un euro-parlamentar? Ei bine, nici noi, initial :)

logo

Organizarea impecabila, ocazia de a lucra la Parlamentul European si de a-l studia dupa plac, toti oamenii adunati acolo de prin toate colturile si insulele Europei, au facut ca EYMD un eveniment cu adevarat fain. De-a dreptul european.

Lasand insa la o parte latura oficiala, aceea a muncii in echipa si a proiectelor, poate cea mai mare provocare a fost aceea a comunicarii intre oameni cu sisteme de valori total diferite. E greu, spre exemplu, sa ii explici o controversa romaneasca unui englez sau finlandez.

Iar cand ea implica 20 de kilograme de caltabosi si ceva tarie care sa taie greata de dupa, iti dai seama, dupa expresiile oamenilor care nu inteleg absurditatea unei mite sub forma de carnati, ca a gasi aceeasi lungime de unda cu un strain este mult mai mult decat o problema de limbaj.

Intr-o epoca in care a calatori este la indemana oricui, de la omul simplu care se duce sa munceasca, pana la milionarul care calatoreste cu avionul personal dintr-un loc in altul, ni se intampla din ce in ce mai rar sa realizam cat de mare e lumea de fapt.

Dar e bine ca mai avem din cand in cand astfel de revelatii, altfel, la un moment dat, am incepe sa nu ne mai miram atat de tare. Si atunci nici n-am mai vedea prea multe.

Toate proiectele finale ale workshopurilor aiciNici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera