Drepturi egale

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+


Pentru inceput, iata cum suna o stire care anunta simplu si obiectiv evenimentul din 2005: "Gay Fest 2005, festivalul dedicat minoritatilor sexuale, incepe astazi in Capitala. Manifestatia va dura o saptamina si urmareste familiarizarea societatii romanesti cu subcultura gay."

Sa fie doar o impresie faptul ca termenul de subcultura are conotatii profund negative si ca, de obicei, este prea usor asociat cu acela de minoritate? Daca ritmul normalitatii este impus de o cifra, rezulta ca restul care alcatuiesc o cifra mai mica sunt pur si simplu...anormali? Si in definitiv cine este in masura sa judece? Majoritatea?

Dupa cum am observat, tot ceea ce se opune minoritatilor sexuale si drepturilor invocate de acestea vine din setea noastra de moralitate. Iar definitia moralitatii o avem prin prisma rigorilor religioase. Cum se face insa ca invocam conceptul abstract de "moralitate" numai si numai cand vine vorba despre sex? 

Pentru ca in definitiv asta este ceea ce ne oripileaza atunci cand ne gandim la homosexuali. Ba chiar, intr-un stil si mai pervers, suntem mult mai impacati, dupa cate se pare, cu ideea de lesbianism comparativ cu aceea de homosexualitate. Si totul devine cu atat mai bizar cand constati ca, in particular, fiecare da dovada de toleranta si maturitate in gandire, insa la nivel general ne comportam ca o turma bolnava de prejudecati.

Cu acest soi de mori de vant sunt sortiti sa se lupte cei care apartin minoritatilor sexuale. Fara vreun temei obiectiv in afara de obisnuinta, fara vreun argument in afara de "legea firii" pe care dealtfel nimeni nu e capabil sa o formuleze, sa puna degetul pe textul ei sau sa isi aminteasca cine si cand a promulgat-o, ci doar cu atributul unei majoritati tulburate de izul moralitatii, homosexualii sunt considerati periculosi, scabrosi si ca atare tinuti la periferia societatii.

In anul 2006 la o noua editie Gay Fest, comunitatea gay din Romania revine cu conferinte si dezbateri pe tema includerii lor "in randul lumii." Chiar ieri in La Scena s-a discutat despre stabilirea unui cadru juridic de recunoastere a casatoriei si parteneriatului intre persoanele de acelasi sex.Argumentele logice vorbeau despre drepturile succesorale, avantajele traiului legal in comun care le poate oferi posibilitatea creditelor si achizitionarii de bunuri comune. S-a pus inclusiv problema situatiei in care, in cazul chemarii in instanta a unuia dintre parteneri, celalalt nu este obligat sa depuna marturie in proces. Lucru posibil doar in cadrul unei casnicii legale. Si mai mult decat orice, s-a lamurit si problematica actului casatoriei ca parteneriat exclusiv civil, asadar lipsit de implicatii de ordin religios.

Din nou insa devine complicat sa sustii legitimitatea casniciei fara temei religios. Este ca si cum ai afirma ca religia si societatea sunt doua lucruri complet diferite. Sunt totusi tari (precum Olanda) in care separarea aceasta a fost deja facuta, s-a trecut peste ridicolul ascunzisului de dupa deget si pretentiilor de moralitate.

Prea multa libertate strica? Posibil. Pedofilii sunt si ei o minoritate sexuala, este vorba tot de comportament sexual deviant, nu au si ei drepturi? Pana unde e valabil argumentul libertatii de gandire, cine si unde trage linie si spune "de aici incolo sunteti in afara legii."

Daca ar fi sa luam o pozitie fata de ce se intampla in lume si in Romania la capitolul minoritati sexuale, am vrea sa eliminam inainte de orice pretextul moralitatii. Dintr-un motiv sau altul avem senzatia ca ne tine in loc.

Nu despre moralitate e vorba, ci de felul in care ne afecteaza ca oameni. Este posibil ca acordarea anumitor drepturi sa duca mai tarziu la pierderea controlului si la o societate data peste cap? Daca insistam ca pana la urma "e treaba fiecaruia ce si cum face", nu ar fi suficient ca homosexualii sa isi continue viata in mod discret asumandu-si faptul ca sunt diferiti fara nici un fel de alta pretentie?

De ce este nevoie de show-off, pene infoiate, machiaj si parada pentru a te diferentia? De ce sa bati toba? Cum sustii faptul ca esti un om ca oricare altul fluturandu-ti pleoapele sclipicioase sau decupandu-ti pantalonii de piele la spate? De ce o defilare gay arata ca un circ in aer liber in care personajele isi striga dreptul la normalitate?

Pana una alta societatea romaneasca nu este pregatita si/sau suficient de matura sa inteleaga si sa rezolve eventual problemele acestor minoritati. Nici macar nu este timp pentru a-i lua in serios. Pe de o parte pentru ca suntem o natiune prin defintie extrem de ocupata, pe de alta parte pentru ca momentan problemele noastre sunt pur si simplu... altele.Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera