"Distrugeti istoria construind un kitsch"

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Tiltul articolului reproduce ceea ce scria pe unul dintre bannerele de la mitingul de aseara din Piata Universitatii.Mai multe organizatii non-guvernamentale au protestat ieri in jurul fantanii de la Universitate impotriva distrugerii capitalei prin proiecte cum ar fi Piata Revolutiei, cladirea de langa Catedrala Sfantul Iosif sau cea de langa Biserica Kretzulescu.

Ce se cerea? Un referendum in care populatia sa-si spuna parerea despre proiectele in cauza, o linie verde prin care bucurestenii sa fie consultati in legatura cu proiectele primariei. In acelasi timp, se solicita ca proiectele in culpa sa nu fie puse in practica sau, daca deja au inceput lucrarile, acestea sa fie oprite, iar cladirile de business sa fie asezate, ca in orice capitala europeana, la periferia orasului, conservand prin aceasta centrul vechi.Cei prezenti au spus ca vor trimite scrisori deschise presedintelui Romaniei, Parlamentului, Camerei Deputatilor, primarului si membrilor Comisiei Tehnice de Urbanism din PMB.

"Speram sa rezolvam problema intre romani. Daca nu se va face un referendum real, prin televizor, daca lumea nu va fi informata si nu va vota stiind despre ce e vorba, vom merge la Parlamentul European, la Comisia Europeana, oriunde va fi cazul" - spune Mariana Duma,  PR Grupul Civic Bucuresti, organizatorul principal al evenimentului."Interesele sunt cu totul altele decat ale bucurestenilor". Videanu afirma ca este presat de un grup de "specialisti" din cadrul primariei. Ne putem intreba cine sunt acesti specialisti, din moment ce personalitati publice, academicieni sau arhitecti au luat pozitie impotriva distrugerii Pietei Revolutiei.

In acelasi timp, ne-am fi asteptat ca la un protest de acest fel sa vina macar un reprezentant al autoritatilor sa explice varianta oficiala a problemei. Se pare ca nu...

Bucurestenii nu sunt informati despre proiectele Primariei, mai spun organizatorii, si, tocmai de aceea, militeaza pentru dialog.
"Domnul Videanu nu ne demonstreaza ca este deschis unui dialog real", adauga ei.

Ce ne-a amuzat: asa arata afisul din fata......iar pe spate, era scris:Nu prea intelegem de ce se face apel al domnul Bush, dar partea simpatica a situatiei a fost (damn, si nu am reusit sa o prindem in poza) e ca prin fata bannerului de mai sus a trecut cineva pe bicicleta, care era imbracat intr-un tricou pe care scria: "Wanted: GW Bush - War Crimes". Era si cu poza. :)Pana la 6 nu venise multa lume. "O sa vina", spun organizatorii, "acum toata lumea e la servici". Autorizatia era pana la 7, dar dupa ploaia care a fost, nu prea credem ca intalnirea a avut mare succes la public.

Cine era prezent? Organizatorii, membrii respectivelor organizatii nonguvernamentale, si multi ziaristi, care cautau cel mai bun unghi de a fotografia bannerele si cereau declaratii in exclusivitate. In rest, cativa trecatori curiosi, cativa batrani pe banci care vorbeau despre Unirea cea mare si cativa tineri atrasi de subiectul protestului.

Cam subtire deci... Ce intelegem de-aici? Fie ca intr-adevar bucurestenii erau la lucru, fie ca promovarea s-a facut in graba (noi am citit comunicatul de presa in seara precedenta), fie ca oamenii nu sunt interesati de problemele urbei sau, daca sunt interesati, nu considera ca astfel de manifestari au vreun efect.Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera