Diseara va fi ''luna albastra'', fenomen rar

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Un fenomen astronomic destul de rar se va petrece in seara asta.

"Luna albastra", cum a fost numita in mod eronat de astronomul amator James Hugh Pruett intr-un articol din 1946, este de fapt doar o luna plina care apare pe cer de doua ori intr-o luna calendaristica.

Publicatia in care a aparut articolul lui Pruett (revista “Sky&Telescope”) a recunoscut greseala in 1999, iar astazi este folosita denumirea de luna plina. Oricum,  probabilitatea ca o "luna albastra" sa fie vizibila pe cer in toata splendoarea ei este una foarte mica.

Ultima ''luna albastra'' a avut loc in martie 2010. Conform Daily Mail, urmatorul fenomen de acest gen va mai avea loc in 2015.

Concluzia: nu va asteptati sa vedeti o luna cat de cat albastra pe cer diseara, decat daca locuiti in apropiere de un vulcan si are de gand sa erupa. In afara de photoshop, doar cenusa vulcanica si incendiile din padure pot colora luna in albastru (cum a fost dupa eruptia vulcanului indonezian Krakatoa in 1883, doi ani de zile au avut parte numai de luni albastre).

Datorita particulelor de cenusa de nivelul micronilor, exact marimea potrivita pentru a imprastia cu putere lumina rosie, razele albe ale lunii pot aparea intr-adevar printre nori albastre sau chiar verzi.

Conform NASA, pentru o luna albastra este nevoie de multe particule in aer, o idee mai mari decat lungimea de unda a luminii rosii (0.7 microni) - iar vulcanii "scuipa" asemenea nori de particule:

Cu toate astea, noi recunoastem ca o sa ne uitam pe cer diseara, de curiozitate. Poate-poate..
2 comentarii

Diseara va fi ''luna albastra'', fenomen rar
r
#1 -

astronomie

fenomenul e astrnomic nu astrologic. Astrologia e treaba cu horoscoapele (pt cine nu stie nu e o indelednicire stiintifica)
Stiinta (nu ghicitul) se numeste astroNOMIE... apar tot felul de stiri unde lumea confunda cunoasterea stiintifica cu ghicitul babelor si vrajitoarelor pentru ca cuvantul incepe la fel

Lumea nu stie...

Diseara va fi ''luna albastra'', fenomen rar
Oana
#2 -

Comentariu nou

multumim pentru observatie!

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera