Despre orasul in care s-a intamplat totul

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
"Interbelicii stau surazatori la cafenea, la mesele scoase pe trotuar, privind la trecatorii, surazatori si ei, iesiti la plimbare, fara nici o treaba. Poarta palarie si manusi, stiu sa salute si sa sarute mana unei doamne, circula cu limuzina. (...)

Bulevardele lor se umplu de zgarie nori, casele lor sunt tot mai confortabile, au radio si radiator, au placi de patefon sic arti frantuzesti, au magazine cu marfa adusa direct din Paris si timp pentru croitoreasa, au cofetarii cu cataifuri si socolata, au cinematografe cu aer conditionat, au butoni de aur si floare la butoniera. Sunt fericiti. Sunt inteligenti, creatori, capabili de constructii in toate planurile si la toate nivelurile:case si romane, obiecte vestimentare si coafuri, filme si transport in comun".

Aceasta e varianta frumoasa a povestii.

" Bucurestiul e un oras balcanic, cu oameni lenesi si incapabili de lucruri mari, dezorganizati, care duc la dezastru toata Romania mare. In timp ce urghezul sta zi de zi la cafenea, poarta butoni de aur si floare la butoniera, muncitorul lucreaza din greu de dimineata pana seara, e amenintat de somaj si saracie. conventiile sociale sunt sufocante si inutile, iar cei politicosi isi mascheaza sentimentele adevarate intr-o ipocrizie greu de indurat. La ce bun atat timp pierdut la croitorLa ce bun sa saluti scotand palaria/? La ce bun plimbarea pe Calea Victoriei si pasiunile dezlantuite de la Teatrul National?"

Aceasta e varianta neplacuta.

intoarcere in bucurestiul interbelic

Ioana Parvulescu se intoarce in Bucurestiul interbelic cu o naturalete pe care noi nu o avem fata de lucrurile contemporane noua. Ne povesteste despre fiecare coltisor al capitalei, despre fiecare preocupare a bucuresteanului de rand sau despre celebritatile vremii. Ai senzatia ca Ioana Parvulescu tocmai s-a intors de la o plimbare pe Calea Victoriei sau de la o cafea cu Camil Petrescu si ii face confidente unei prietene despre ce a vazut, cu cine s-a intalnit si cum era atmosfera.

De fapt, in introducere, chiar autoarea marturiseste: "asemenea romancierilor, am trait, in ultimii ani, foarte putin in realitate. Am fost pe jumatate in Bucurestiul de azi si pe jumatate in cel dintre razboaie. E ca si cum l-as fi vizitat, iar acum, cand scriu, m-am intors din strainatate."

Intoarcere in Bucurestiul interbelic este, de fapt, o poveste cu oameni si locuri. Desi foarte documentate, cartea nu da impresia de tratat istoric care bifeaza cateva domenii. E o poveste despre Bucurestiul dintre razboaie, intr-un stil literar fermecator, care te plimba pe strazi, prin parcuri sau pe stadioane, iti citeste cu voce tare scrisorile scriitorilor vremii sau iti povesteste intamplari din viata Bucurestiului, te pune la curent cu rochiile doamnelor, cu animalele de comanie preferate sau cu ziarele citite de domni.

Daca vreti sa intelegeti mai bine frumusetea si uratenia orasului "in care s-a intamplat totul", cartea Ioanei Parvulescu este cea mai potrivita, construieste o lume plina de viata si fascinanta prin diversitatea ei. O veti ca citi ca pe un roman.

Ioana Parvulescu - Intoarcere in Bucurestiul interbelic, editura Humanitas,  20031 comentariu

Despre orasul in care s-a intamplat totul
mihai
#1 -

New comment

cartea este absolut fermecatoare dar iti lasa in gura un gust mai mult decat amar.stai si te intrebi ce s-a intamplat, si dup-aia te loveste...si e trist

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera