Despre niște oameni necăjiți

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Articol preluat de pe blogul Simply Bucharest.

scris de Mini-Economicus

Ii vedem cu coada ochiului, de fiecare data cand intram: intr-un magazin, o banca, o scara de bloc mai pricopsita, un sediu de (sic!?) „corporatie”, ba chiar si pe la buticurile mai rasarite…

Lumea mistocarilor si a nesimtitilor ii gratuleaza cu denumiri ca: strajer, pandar, badengard (Sic !?), sclavi, agenti secreti, ratati, prosti, etc.

In genere sfiosi, de o anumita varsta, fara sa scoata prea multe cuvinte, se numesc, pe „numele lor de fata” Agenti de Paza!

Imbracati de cele mai multe ori „ca vai de mama lor” intr-un fel de „uniforma”, ce sta pe ei ca „un sac pe un nap”, de o culoare psihedelica, sunt cu siguranta (din pacate) niste oameni tare nefericiti!

Desigur ca numele firmei angajatoare s-a schimbat de trei ori intr-un an, dupa cum a mai taiat-o vreun sef cu banii, catre zari mai bune, asijderea si „ecritoul” afisat/lipit/cusut pe toalele lor… ale „agentilor”!

Imi vine in gand o schita a lui Caragiale, in care ofiterul isi trimite ordonanta sa-i cumpere tigari „Intim Club” de la debitul de „tiutiun”, iar bietul soldat, pe cat de mult isi repeta marca tigarilor, pentru ca sa n-o uite… pe atat stalceste numele si ajunge sa ceara vanzatorului, tigari „Aflangiu”!?

Asa se intampla si cu aceste „creatii haute-couture” (Sic!?) numite pompos uniforme; caz real, o firma odata celebra dupa ce a trecut de la B..c… la B..nc… a ajuns sa se scrie Pulic… dupa ce, trecute prin multe razboaie… au mai cazut niste litere de pe uniforme si fiecare le-a carpit cum a crezut de cuviinta!?

Despre cine sunt patronii acestor „firme de paza si protectie”, ce hram poarta, ce culoare au, de pe ce stea (stele) vin, cum isi trateaza si conduc oamenii, desigur ca nu ne putem pronunta, intrucat „ne strang ciorapii” si „nu ne este cald cu toti dintii in gura”… Asta pentru ca „elita” acestor necajiti despre care vorbim sunt cei de la „Interventii”… care vorba unui bagabont din filmele lui Nicolaescu „e iuti de mana si trage repede”!!

Revenind la necajitii nostri, trebuie mentionat ca dupa ce ca lucreaza „nenormat”(!?), ba chiar nenormal, stau in multe cazuri in aer liber, in niste conditii infioratoare si umilitoare, fara un minim acces la facilitati, recte la „cacastoare”… apa, loc de odihna, etc, isi mai si vad mizeria de salariu minim pe economie… de Pasti si de Craciun!

Culmea-culmilor, in anunturile de angajare, ce mi-au cazut sub ochi, cateva (3) „companii” se lauda (Sic !) cu… „salariu platit la timp”, de parca ar fi un privilegiu si nu un drept, statuat clar de legile in vigoare!! Deja, cred ca „supra-licitarea” cu… oferim si bonuri de masa trebuie sa-i fi facut pe doritori sa inrosasca linia telefonica a angajatorului…

In plus, aceste tragice personaje, aducand mai degraba cu caracterele lui Cehov si Dostoievski, mai cara si cu ei/pe ei cu obida un soi de „pulan” lung si imbarligat numit pompos Tomfa, precum si un „spray paralizant”.

Desigur ca bietii oameni, in marea lor majoritate nu stiu (si nu este vina lor) la ce folosesc aceste accesorii… si la o adica pulanul respectiv pe langa lungimea aberanta (in acest caz marimea chiar conteaza!) are o greutate mai mare decat ei insisi!! Despre celebrul „spray paralizant” numai de bine… este in genere expirat, iar numele corect ar trebui sa fie „spray super-basinos”, intrucat in afara de hidrogen sulfurat, nu mai are niciun aerosol in el!

In fine, sa vorbim in oarescari detalii, despre cine sunt ei cu adevarat si „ce-i mana-n lupta”?

Un prim si important potential raspuns, ar fi pura disperare de a accepta orice, pentru a putea supravietui, desi nu imi este totusi clar, cum reusesc?

In ceea ce priveste varsta lor, foarte multi sunt pensionari cu pensii mici, care incearca sa-si completeze „tentativa de pensie”… cu un alt venit; tragic este ca acesti oameni, ajunsi acum in aceasta situatie sunt exact cei ce „au muncit de le-au sarit capacele” prin ceea ce puteam numi odata fabrici si uzine (va mai aduceti aminte de ele?) si la cam tot ce s-a construit si inca sta in picioare, in jurul nostru! Exista si categoria, „fereste-ma si apara-ma Dumnezeule”, cei pensionati medical, ori cei care mai au nevoie de niste ani de munca, pentru a avea varsta minima acceptata de pensionare… Vae Victis!

Despre tinerii ce exercita/inghit cu „abnegatie” aceasta „meserie”, nu pot spune decat ca ii deplang fundamental, poate chiar mai mult, decat pe bietii pensionari; marea lor majoritate ar fi parasit mioritica de mult, dar au cate un parinte bolnav in grija ori o ruda apropiata, mai mult decat atat, multi dintre ei sunt oameni sentimentali, delicati, anxiosi si depresivi, ce nu pot suporta socul plecarii, din pacate!!

In peregrinarile mele prin Bucuresti, am avut in dese randuri ocazia de a sta de vorba cu acesti oameni necajiti – care de multe ori vin in fiecare zi cu trenul ori microbuzul de la zeci de kilometri -, ascultandu-le povestile de viata, poate de aici si sensibilitatea/empatia mea fata de ei…

Ceea ce m-a surprins, dar nu m-a mirat (chestie de nuanta) a fost numarul foarte mare de oameni tineri care, chiar au invatat carte la stat, pe bune, in varii domenii, dar vesnicul sistem PCR (pile, cunostinte,relatii) nu le-a ingaduit sa-si gaseasca macar un post de… gunoier/lucrator la „Spatii Verzi” intrucat acolo salariul e cam triplu, plus „sporul de rusine” – mai sa fie – iar spaga pentru un asemenea job aud ca bate catre 3000 EUR??

In incheiere, nu pot spune decat ca, sunt cu sufletul alaturi de ei si imi repugna total modul in care sunt tratati, umiliti si platiti!!

Profesorul Miroiu, unul dintre personajele lui Mihail Sebastian din nuvela/piesa „Steaua fara nume”, (foarte draga mie) vorbea despre „vis/visare” si puterea interioara de a-ti construi o lume numai a ta, plina de speranta si bucurie interioara… neinteleasa de ceilalti!

Ei bine… ma indoiesc ca ACESTI SEMENI AI NOSTRI mai au macar aceasta putere… si nu dramatizez de dragul vreunui efect!!

Ajuta-le, Doamne!
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera