Despre ce este aceasta conferinta?

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Te duci la o conferinta care se numeste, sa zicem, "mere verzi". Vrei sa afli mai multe despre merele verzi, te preocupa subiectul, n-ai mai vazut pana acum conferinte despre acest subiect, te intereseaza poate istoria, modul de cultivare, distributia in magazine sau sucurile naturale. Nu esti neaparat un pasionat al merelor verzi, nu esti fanatic, dar esti curios.

La conferinta sunt anuntati cativa vorbitori care activeaza sau au cunostinte despre merele verzi. Te astepti, nu-i asa, sa auzi detalii, lucruri inedite, intamplari amuzante cu merele verzi, idei de campanii publicitare pentru promovarea produselor.

Primul invitat vine si iti povesteste ca a avut el in copilarie o livada. Unde nu, nu crestea mere verzi, crestea ceva prune, dar el nu prea stie multe despre asta, ca se ocupa bunicul. De fapt, pe el nu-l prea intereseaza fructele, dar in copilarie statea in livada si se antrena cu o minge de fotbal. Apoi povesteste de campionatul de fotbal si de cluburile preferate. Apropo, l-ati vazut la TV, a fost sa vorbeasca despre finala.Al doilea vorbitor spune de la inceput ca nu avea chef sa vina aici. Dar daca tot a venit, va vorbi despre sex. A, nu despre asta era vorba? Ce daca! Deci... sexul. Am citit Kama Sutra si...  Care e legatura cu merele verzi? Nu sunt afrodisiace? Cineva din public se ridica si ii spune ca abereaza. Vorbitorul il face prost si incepe sa vorbeasca despre Platon.

Al treilea conferentiar e dotat cu Power Point. In Power Point sunt cifre. Invitatul vorbeste incet, greu de inteles si scortos. Deduci ca e vorba despre productie, dar nu stii sigur. Daca avem X pomi, rezulta Y mere verzi, rezulta... Te-a pierdut pe la cuvantul pomi.

Al patrulea vorbitor e specialistul. Incepe cu denumiri in latina. Continua tot in latina. Face referinte la studii straine cu nume greu de pronuntat. Vorbeste sec, egal, fara inflexiuni, cu fraze lungi si complicate gramatical. Te informeaza ca in Evul Mediu anumite insecte (cu denumiri in latina) atacau merele verzi. Calugarii se suparau. daca vrem amanunte, a scris el o carte pe tema asta.

Ultimul invitat iti dezvaluie ca merele verzi cresc in copaci. Copacii au radacina, trunchi si coroana. Vara sunt verzi, toamna isi pierd frunzele. Merele sunt aproape rotunde. Ele reprezinta fructul. Din semintele plantate cresc alti pomi. Care fac si ei fructe. Daca vreti sa stiti totusi mai multe, tine si un training despre asta.

Nu, nu am fost la o conferinta despre mere verzi. Dar, din pacate, am fost la conferinte ce se incadrau in aceste modele. Mai exact, unde te duceai sa auzi vorbindu-se despre un subiect si aflai ce nu vroiai sa stii despre viata personala a invitatilor. Nu toate sunt asa, bineinteles, dar tendinta de a devia de la subiect este un simptom intalnit.

Discutiile offtopic in cazul  conferintelor nu sunt o exceptie.  La fel, nici cele ontopic, dar stufoase, inutile si irelevante, cu sute de referinte pe care oricum nu ai cum sa le tii minte.

Sa nu uitam banalitatile. La fiecare subiect, sunt cateva locuri comune pe care le stie orice student in domeniu sau oricine vag interesat de topicul respectiv. Ele se mentioneaza mereu si mereu, oricare ar fi audienta si la orice nivel ar trebui sa fie, teoretic, conferinta.

De multe ori organizatorii se uita jenati la vorbitor, sperand sa-si schimbe discursul. Alteori sunt prea cazuti in admiratie pentru ca VIP-ul respectiv le-a facut onoarea sa vina. Ce conteaza ce mai spune? Sau daca spune ceva?

Care ar fi solutia? De exemplu, organizatorii ar putea sa ceara slide-urile inainte, sa vada daca se potrivesc cu subiectul sau daca sunt relevante. Hm, desi i s-ar putea refuza oare vreunui VIP slide-urile ca sunt offtopic?

Apoi, ar putea sa propuna mai multe puncte de vedere asupra aceluiasi subiect, dar care sa se armonizeze intre ele si la final sa dea o perspectiva coerenta, astfel incat sa pleci de acolo cu sentimentul ca ai aflat lucruri noi sau ca acum poti sa pui problema si altfel. N-ar strica nici sa stie cum se comporta invitatul in general la conferinte.

Cat despre vorbitor, Ontopic, please! Daca vin cateva ore sa aud vorbindu-se despre ceva, as prefera sa aud vorbindu-se despre acest ceva! Research-ul n-a ucis niciodata pe nimeni. Nici structurarea discursului. Nu conteaza cat de important si destept vrei tu sa pari atunci cand asistenta casca de plictiseala sau se enerveaza ca pierde timpul.Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera