Despre Viata mea sexuala

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Despre viata mea sexuala se poate spune ca e inexistenta. Raportata, evident, la personajele piesei. Titlul este o mica strategie de marketing. Daca vrei atentie si sa intorci capete, spune sex, striga sex, scrie sex, fa... o piesa de teatru care se numeste Viata mea sexuala si in care nobody's getting any. Dar nu asta e drama lor (spre usurarea publicului).

(Attention [mild] spoilers)

viata
Personajele proptea sunt imbracate a la Portocala mecanica. Ideile bune nu trebuie lasate in uitare. 

Dorina (Tania Popa) lucreaza ca vanzatoare intr-un sex shop ("nu fura, nu inseala, nu se prostitueaza, face o munca cinstita"). Are un copil din flori si este curtata de bodyguardul magazinului, de un client fidel (gay reconvertit) si pe ocolite si de patronul magazinului (Silviu Biris). Dorina are o fixatie (cu radacini in copilaria fericita) cu melodia Melc, melc, codobelc, pe care o canta obsesiv (intervine chiar si un moment muzical electro pe ritmuri de codobelc). La inceput, cand isi aminteste cum troznesc cochiliile melcilor dupa ploaie sub rotile masinilor pe drumul de langa casa bunicii, chiar intrevezi un potential psihologic de sapat.

Singura paralela care sta putin in picioare este cea dintre cochilia melcului si geamurile negre ale sex shopului, care nu lasa nimic de vazut nici inauntru, dar nici afara. Lumea ermetica. Simbol transparent si uitat repede.

Personajele sunt simpatice, cu exceptia tatalui Dorinei (Constantin Dinulescu), arhetipul batranului nostalgic dupa comunism si avantajele sale, inclusiv integritatea muncii (ideea ca fata lui lucreaza intr-un sex shop ii face "sa-i crape obrazul de rusine"). Intervine ca laitmotiv destul de agasant ideea revolutiei si a faptului ca "romanii dorm noaptea. Asa cum au facut si la Revolutie." Cat timp trebuie sa mai treaca pana sa scapam de locul asta comun si o piesa de teatru contemporana si buna sa nu se mai ingroape atat intr-un social fumat si plictisitor? ("guvernul, pensiile mici, senatorii, tara asta toata e o saracie").

viata
Tania/Dorina

Dorina, ca personaj, este destul de limitata. O femeie plafonata si fara vreun plan de viitor, are majoritatea replicilor destul de plate si fade, cu exceptia catorva ocazii in care tonul se schimba discrepant: "cand doi oameni fac dragoste, totdeauna dumnezeu e acolo"; "dumnezeu a facut omul dupa chipul si asemanarea lui. Dar femeia dupa chipul si asemanarea cui a facut-o?" - de unde, concluzia logica, "Dumnezeu e o femeie".

Acesta de fapt a fost titlul original al piesei, de pe vremea cand piesa nu exista, insa domnul Cornel George Popa (autorul) stia cum vrea sa o numeasca.

Personajul bodyguardului (Daniel Badale) marseaza pe ridicol - plangacios si smiorcait, cu speranta sa isi deschida o florarie unde sa vanda vara ghiocei si toporasi. Nu este antipatic, totusi.

Patronul magazinului, fara sa aiba cine stie ce rol de compozitie, este jucat de Silviu Biris, de un calm si o naturalete delicioase.

viata
Aurelian si Dorina / Silviu si Tania

Cuplul Gelu-Mimi reprezinta elementul disruptiv al paradisului blazat din noptile lungi in sex shop. Gelu si Mimi sunt reprezentantii grupului social "pe dupa blocuri suntem noi, care te facem pe tine". Publicul i-a iubit. De ce? Pentru ca prezinta veridic alteritatea, the otherness, cei pe care ii vezi, de care te feresti si cu care nu ai de a face, smecherul de cartier, tare in gura, violent in comportament si needucat, de care e amuzant sa razi cand esti pe partea cealalta a geamului, nu cu varful cutitului in gat.

Ah, publicul... Publicul face piesa. In mod normal piesa nu ar trebui sa fie o comedie. Publicul s-a tavalit pe jos de ras. Gelu a fost bufonul principal. Si totusi, spre deosebire de bodyguard, nu avea nimic ridicol. Gelu (Razvan Oprea) a fost teribil de autentic. Cand a urlat "Parca esti tampit, du-te dracu' de-aici!", sala a fost in delir. Parca ar fi descoperit ratiunea rasului, parca erau o gramada de domnisoare de pension care auzeau prima oara o vulgaritate. In afara de umorul de limbaj care marseaza pe cateva vulgaritati soft, mai sunt totusi cateva momente in care poti sa razi din suflet.

Nu e o comedie, am mai spus asta. Se termina prost. Adica asa ar vrea. Finalul e foarte lipsit de spectaculos si nu-ti lasa nici macar un gust amar pentru revenirea situatiei la coada de peste in care se afla la inceput.

"Viata mea sexuala" a castigat in 2004 premiul UNITER pentru cea mai buna piesa. Din program aflam cateva detalii despre procesul artistic de productie. Domnul Popa s-a apucat de piesa inspirat de premiul castigat de Petre Barbu cu Tatal nostru care esti in supermarket. O sa scriu si eu un text pentru UNITER, isi spune dl. Popa si dupa ce uita de idee, isi aduce aminte la cateva zile inainte de termenul limita si scrie piesa in 5 zile! Acum... ne putem mira ca Sadoveanu a scris Baltagul in 17 zile, insa in situatia de fata ne permitem sa nu fim surprinsi. In orice caz, ii dorim domnului Popa multe alte inspiratii de moment.

PS. Piesa e interzisa publicului sub 16 ani. Probabil din cauza lui Gelu.

foto: Augustin BUCUR
© TNB 2007 (publicate cu permisiune)

 Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera