Design your life: Luvrul si piramidele

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Ieoh Ming Pei s-a nascut in China, pe 26 aprilie 1917, fiind fiul unui bancher. Bunicul lui a fost cel care l-a indrumat in numeroase randuri. Celebrul architect, retine inca: oriunde vei merge, sa mergi cu inima sau daca intr-o zi vei face lucruri importante, mereu sa le faci condus de virtute si vei fi la fel ca Steaua Polara, care isi patreaza mereu locul in timp ce celelalte stele se invart in jurul ei.

A emigrat in S.U.A. la varsta de 17 ani, pentru a studia arhitectura la The Massachusetts Institute of Technology. In 1940 obtine diploma de licenta iar in 1946 pe cea de master, la Harvard Graduate School of Design. In timpul studentiei a fost influentat de lucrarile lui Corbusier, Gropius si Breuer.

Piramidele

Prima sa experienta profesionala se leaga de celebrul urbanist William Zeckendorf, pentru care a proiectat mari proiecte de locuinte.

In 1955 isi fondeaza propria firma, I.M.P & Associates, care devine I.M.Pei & Partners in 1966 si Pei Cobb Freed & Partners in 1989. In 1979 obtine Medalia de aur din partea Institutului American al Arhitectilor, iar in 1983, premiul Pritzker.

Le Grande Louvre, Paris

In 1983, guvernul francez ii incredinteaza lui Ieoh Ming Pei proiectul “Grand Louvre”. Arhitectul isi aminteste: una dintre cele mai importante conditii inainte de a accepta comanda a fost sa vad daca acolo as putea face ceva. Louvre-ul a fost construit in etape, incepand din secolul al XII-lea. Mai intai ca un donjon, apoi ca palat… problema care se punea era urmatoarea: cum sa-l transform intr-un muzeu modern. Louvre-ul avea, desigur, mult spatiu expozitional. La capitolul infrastructura insa, lipsurile erau importante… Dupa trei vizite secrete, private, mi-am spus: da, am sa incerc.

Ieoh Ming Pei

Designul lui Ming Pei s-a bazat pe crearea a doua curti interioare acoperite cu piramide din sticla (si cu functia de spatiu expozitional pentru sculpturi) si a inclus si excavarea altor curti interioare, pentru a creea astfel spatii necesare depozitarii si infrastructurii.

Piramidele au fost extrem de controversate. Chiar el spune: poate ca 90% din populatia Parisului se opunea existentei lor. Acum… toti le iubesc. De fapt, au ajuns chiar sa fie considerate embleme ale Parisului, alaturi de Turnul Eiffel.

Piramida de sticla este simbolul care defineste intrarea in Louvre. Este plasata in mod minutios pe centrul de gravitate al celor trei pavilioane si isi asuma functia de interconector al imensului complex de cladiri care nu aveau nici un centru.

Dar de ce piramida, de ce nu un cilindru ori un con?

I.M.Pei, raspunde: Formal, piramida corespunde cel mai bine arhitecturii Louvre-ului… de asemenea este una dintre cele mai stabile forme, ceea ce ii asigura si transparenta… Prin construirea ei din sticla si otel, simbolizeaza o ruptura fata de formele arhitecturale ale trecutului, este o opera a timpului nostru.

Spirala piramidei mari

Sursa foto: 1 ; 2 ; 3
2 comentarii

Design your life: Luvrul si piramidele
Robytsa.
#1 -

Comentariu nou

Eu am fost acolo.Arhitectura e geniala,mai ales imprejurimile,dar si locul unde e asezata piramida..
Pe acolo se intra in muzeul Louvre,si chiar devine interesant.Biletul n-a fost,din fericire,scump!
Aveau reducere pentru studenti,pensionari dar si pentru elevi.
Desi,cand te uiti de-afara la piramida,nu este chiar asa de geniala.Sticla moderna in mijlocul muzeului Louvre nu da bine... Daca ar fi fost in cartierul Champs Elise,piramida chiar s-ar potrivi!

Design your life: Luvrul si piramidele
andrea
#2 -

New comment

naspaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa lol e o porcarie eo vam intrebat unde e plasat nu ce prosti imi aratati voi

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera