De la klingonieni la Harry Potter: limbile artificiale in film, literatura si muzica

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Nu l-ai putea imagina pe Charlie Chaplin in rolul vanatorului de vampiri Blade, personajul lui Wesley Snipes. Asa cum e putin probabil sa il vezi pe Harry Potter transformat intr-un klingonian, intr-o viitoare carte a lui JK Rowling. Si totusi, oricat de diferite sunt personajele si actorii amintiti, toti au cel putin un lucru in comun -limbile construite, sau artificiale.

Obsesiile lui Hitler si incoronarea lui Aragorn


In filmul Blade: Trinity se aude si esperanto, iar inscriptiile din oras sunt in engleza si cea mai vorbita limba artificiala. Ideea nu este noua: in "Dictatorul" (1940) lui Charlie Chaplin, firmele din ghetoul evreiesc sunt scrise in acest idiom. Sunt mai multe teorii legate de aceasta ciudatenie. Sigur este insa ca  Hitler vedea in esperanto -limba creata de un evreu lituanian- o "conspiratie" evreiasca pentru  a internationaliza si distruge cultura germana.

klingon   klingon
Sursa                                       Sursa
 
Pentru cei care se satura sa caute cuvinte sau fragmente de conversatii, exista alternativa unui numar impresionant (patru!) de lungmetraje artistice in esperanto. Poate cel mai reusit este filmul de groaza Incubus (1965).Cu imaginea semnata de Conrad Hall, laureat ulterior a trei premii Oscar, filmul merita un loc in topul celor mai blestemate pelicule. Doi actori s-au sinucis, unul dintre ei dupa ce si-a omorat iubita. Plus ca toate copiile din SUA ale filmului s-au stricat sau au fost pierdute pana la descoperirea, dupa mai mult de 30 de ani, a unui exemplar in Franta.

Blestemul nu l-a atins insa  actorul principal, William Shatner. Un an mai tarziu, el da viata faimosului capitan James T Kirk din „seria originala” a Star Trek. Shatner joaca si in primul lungmetraj Star Trek, film in care apar cele dintai cuvinte in limba klingoniana. Acest idiom a fost dezvoltat ulterior de lingvistul Marc Okrand, care l-a inzestrat cu gramatica, vocabular si expresii reflectand mentalitatea bataioasa a ”cucuiatilor”.Klingoniana este o limba artistica, la fel ca numeroasele graiuri create de scriitorul JRR Tolkien  in cele trei volume din Stapanul Inelelor. Cateva fraze si cuvinte din  limbile neozeelandezului au ajuns si pe marile ecrane, in trilogia rasplatita cu 17 premii Oscar. Astfel, de exemplu, il putem auzi pe Aragorn cantand in "elvish" la incoronarea sa.O limba mai putin simpatica este "newspeak" din romanul 1984 de George Orwell, care s-a bucurat de doua ecranizari. Newspeak este o varianta "political correct" a limbii engleze, implementata pentru manipularea oamenilor.

Harry Potter si graiul serpilor

In "Harry Potter si camera secretelor" (cartea si filmul), tanarul magician afla ca Voldemort i-a transmis, din greseala, puterea de a vorbi limba serpilor (parseltoungue). Evident, cartile lui JK Rowling nu sunt primele care mentioneaza limbi magice - sa amintim doar "limba ingerilor" a alchimistilor John Dee si Edward Kelly.In seria "Lumea disc" de Terry Prachett descoperim cuvinte din diferite limbi, inclusiv idiomul trolilor, desi acestia din urma prefera sa se exprime printr-un limbaj corporal si sa tipe. O trecere in revista a limbilor fictionale ar fi incompleta fara graiul houyhnhnm-ilor lui Jonathan Swift sau mult mai recent descoperita molvana. Aceasa este limba unui stat imaginar,  situat intre Ungaria, Germania, Slovacia si Romania.

klingon
Sursa

Daca v-am trezit pofta de a citi in limbi artificiale, incercati unul din cele peste 25.000 de titluri in esperanto sau "versiunea originala" a piesei Hamlet, "scrisa de Shakespeare" in klingoniana.O limba mai usor de inteles pentru romani este interlingua, in care puteti citi, de pilda, Biblia.

Si cum lectura poate fi mai placuta insotita de muzica, ascultati de exemplu formatia de indie pop Dolchamar, care canta in esperanto. Amatorii de muzica mai "suparata" trebuie sa stie ca unele cantece heavy metal sunt in limbi artificiale. De altfel, numele formatiei Burzum isi are originea in inscripita in "orkish" de pe inelul lui Sauron. Dar putine formatii de heavy metal folosesc vreo limba artificiala intr-o masura atat de mare ca Stovokor, trupa death de klingonieni.

klingon  klingon
Sursa                                                                             Stovokor

Cu putin noroc, la concertele lor puteti descoperi si comportamentul tipic klingonian. In traducere, sa v-o luati in freza- asa cum i s-a intamplat unui fan turbulent.

Pentru mai multe informatii despre limbi artificiale, puteti citi aici. Pentru a invata esperanto cu lectii virtuale si jocuri, puteti incerca un portal disponibil si in romana. Daca vreti sa deveniti unul dintre foarte putinii pamanteni care vorbesc fluent klingoniana, incepeti cu aceste lectii de la Klingon Language Institute.5 comentarii

De la klingonieni la Harry Potter: limbile artificiale in film, literatura si muzica
IoanaS
#1 -

Comentariu nou

cthulhu fhtagn! sa nu-l uitam pe lovecraft.. chiar daca n-a inventat decat cateva cuvinte.

De la klingonieni la Harry Potter: limbile artificiale in film, literatura si muzica
Cavalary
#2 -

Comentariu nou

Meh, asa am inventat si eu cuvintele necesare ca niste NPC-uri dintr-un joc pe care-l faceam in RPG Maker 2000 la un moment dat sa poata spune vreo 3 fraze pe care sa nu le inteleaga jucatorul. Nu cred ca se pune decat daca chiar inventezi o limba in care sa se poata comunica in general :p

De la klingonieni la Harry Potter: limbile artificiale in film, literatura si muzica
bogdan
#3 -

limba altora e o comoara

foarte interesant si impresionant articol...bine documentat...mai ales ca eu mi-am dat lucrarea de licenta in semiotica si studiu lingvistica si mi-ai dat de gandit cu subiectul asta:)

De la klingonieni la Harry Potter: limbile artificiale in film, literatura si muzica
sever
#4 -

limba fictioanala din Avatar

un nou univers fictiv-Pandora-, o noua limba artificiala: Na'vi. Detalii despre gramatica si vocabular, aici:
http://www.pandorapedia.com/doku.php/us:na_vi

De la klingonieni la Harry Potter: limbile artificiale in film, literatura si muzica
sever
#5 -

fictiOnala

pardon :)

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera