De la ce vine "eco" in expresia "teroristii eco"?

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Articol scris de Cristian Neagoe; Desen de Dan Perjovschi

Ni se tot spune că din cauza noastră, "teroriștii eco" (cum ne numește Ionel Blănculescu, consilierul financiar al lui Ponta, supranumit și "mașina de fum a RMGC"), România are de plătit despăgubiri de 2 miliarde de euro. Ba mai mult, că "victoria" noastră ar bloca industrializarea României și ar produce o criză severă în 6 luni. Câteva observații:

1. De ce să plătească cetățenii români despăgubiri pentru încălcarea unui contract care e secret de 14 ani? Noi nu am avut acces la acest contract, drept urmare îl considerăm nul. O chestiune de interes național presupune informarea și consultarea cetățenilor.

Contractul dintre Statul Român și Gabriel Resources a fost făcut public abia azi, la 11 zile după ce jurnaliștii de la RISE Project au publicat licența de exploatare.

2. De la ce vine "eco" în expresia "terorism eco cu pistolul la tâmplă"? De la "ecologie" sau de la "economie"? Cine terorizează pe cine? Noi pe politicieni și pe bieții investitori speriați de protestele noastre pașnice? Sau politicienii, corporațiile lacome și presa mincinoasă prin încălcarea domniei legii și a statului de drept, incompetență politică, opacitate decizională, dezinformare, falsuri, campanii de denigrare, amenințări și intimidări, exproprieri, utilizarea abuzivă a forței?

3. În fine, revoluția industrială s-a întâmplat prin secolul al XIX-lea, după știința noastră. Sigur, România a avut defazarea ei față de Europa, continuată și adâncită de comuniști, care ne-au exploatat resursele tot cu tehnologii primitive. Dar astăzi suntem deja în secolul XXI, țară membră a Uniunii Europene, și nu de genul ăsta de exploatări avem nevoie pentru a ne dezvolta economia. Tehnologiile evoluează exponențial, în câțiva ani am putea încerca să ne folosim resursele fără a distruge mediul și fără a afecta viața oamenilor. Sau am putea să lăsăm naibii resursele, așa cum o fac multe dintre statele dezvoltate, și să ne bazăm pe capitalul uman, pe turism, servicii, inovație și cultură. Doar că acestea nu sunt prioritare pe agenda niciunui guvern.

UPDATE: Directorul executiv al Gabriel Resources Ltd., Jonathan Henry zice că va cere $4 miliarde pentru multiple încălcări ale tratatelor internaționale

dan perjovschi
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera