De ce ne fascineaza periferia?

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Niciodata nu am inteles concret fascinatia unora pentru periferie. Desi eu o am.

Nu imi dau seama de ce zic wow cand vad magazine mici si vechi, cu vanzatoare obosite si apatice.

Nu inteleg de ce imi place sa ma uit la constructii neterminate sau deja "terminate" de trecerea timpului.

Nu pricep de ce stau sa privesc oameni al caror univers e propriul cartier la marginea unui mare oras, fara prea multa scoala si fara sa-i duca lipsa.

Nu realizez de ce mi se pare frumoasa o punga de Carrefour dusa de vant prin fata unui tomberon de gunoi sau prin fata unui morman de gunoi fara tomberon. Sau de ce mi se par exotici copiii imbracati in hainele fratilor mai mari. Si as putea continua...

Ne plac contrastele probabil, culoarea si imprevizibilul locurilor, lipsa sentimentului aseptic si controlat al locurilor mult prea civilizate. Periferia poate insemna "altfel", nesistematizat, necontrolat si pana la urma mai liber.

M-am gandit la toate aceste lucruri cand am fost sa vad expozitia lui Paul Albert Leitner de la Galeria Noua, numita "Magia periferiei". Paul Albert Leiner este un fotograf de origine austrica ce a calatorit in Cuba si Romania si a descoperit asemanarile frapante dintre cele doua tari.
 
Fotografie din cadrul expozitiei. Locatie: Sibiu

Mai mult, din comunicatul galeriei, am vazut ca Paul Leitner spunea: "Ma fascineaza muzica acestor doua culturi, Salsa, Son sau muzica "gipsy" din suburbiile bucurestene, precum si literatura si arhitectura. Aceste elemente ale orasului imi provocau deseori trairi de tip Deja-vu, acele prea des citate calatorii in trecut. Muchas Gracias Cuba si Multemesc Rumunia pentru aceste experiente!"

Thomas Miessgang (curatorul proiectului) completeaza: "Cuba si Romania: Asezari periferice. Zone marginale spirituale. Drumuri spre noroc alaturi de mainstream-ul vestic, fetisist si insetat de productie."


Ce face de fapt fotograful? Calatoreste, fotografiaza apoi pune cele doua lumi in paralel. Vazand fotografiile, ai de fapt senzatia ca este vorba despre acelasi lucru, doar cu mici diferente de limba si poate de culoare locala. Atmosfera e insa aceeasi.


Fotograful e interesat de detalii. Gasim aici imagini cu firme sau simboluri ruginite uitate, firme luminoase noi ce incearca sa se adapteze la modelul capitalist sau cu caini morti pe strada.


Vedem figurile oamenilor ce isi petrec viata in acel univers restrans si le construim povesti imaginare in jurul chipurilor. Sunt mici bucati din viata periferiei, a lucrurilor asa zis neimportante, dar care spun multe despre istoria si mentalitatea locului si a oamenilor care traiesc acolo.


Este interesant sa vezi autoportretul lui Leitner in Constanta si Havana, fotograful incercand sa surprinda, prin atitudini si imbracaminte, locul in care se afla, un fel de "autoportrete inscenate", cum le numeste chiar el.


Fotografie din cadrul expozitiei. Locatie: Havana


Nu credeam ca am inteles nici acum prea bine de unde vine "magia periferiei". Insa stim ca ne-au placut fotografiile expuse la Galeria Noua in primul rand datorita unghiului din care este vazuta viata orasului, cu o privire atenta la amanunte, care vrea sa surprinda cat mai mult si sa mearga dincolo de suprafata uneori insalubra a lucrurilor.
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera