De ce merita sa vizitezi Sufrageria Regala, Sala Tronului si Scara Voievozilor de la MNAR

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Cu regret amestecat cu nostalgie ca nu suntem in anii 1930 ca sa mergem acolo la un bal organizat de curtea regala in weekend am profitat de oportunitate si am vizitat spatiile istorice recent restaurate de la Muzeul National de Arta al Romaniei: Sufrageria Regala, Sala Tronului si Scara Voievozilor.

Pentru aceasta vizita ne-am programat in cursul saptamanii si duminica de la ora 14.00, am platit 20 de lei pe bilet, si alaturi de alte 30 de persoane am pornit la pas calatoria in istoria plina de fast si stralucire, prin care a trecut si Bucurestiul, in perioada cand tara noastra a fost condusa de regi.

La intrare am fost "coplesiti" de maretia care inca pastreaza amintirea acelor vremuri, iar senzatia se accentueaza dupa ce privesti si asculti istoria portretului regelui Carol I, care a fost realizat de Alfred Schwartz..

Carol I a fost rege al Romaniei timp de 48 de ani, perioada in care a obtinut independenta tarii, a redresat economia, a dotat Romania cu o serie de institutii specifice statului modern si a pus bazele unei dinastii.

Cu sfiala am fost invitati in Sufrageria regala unde se organizau dineurile oficiale si de obicei incapeau peste 200 de persoane.

"Amplul patrulater al sufrageriei regale se distinge prin decoratia cu casete cupolate de inspiratie englezeasca (stil Robert Adam 1760 - 1800) a plafonului, prin pavimentul carioat de marmura franceza si belgiana si prin semineurile din marmura de Ruschita. Toate aceste elemente reflecta preferintele stilistice ale reginei Maria (a fost principesa de coroana si regina a Romaniei, in calitate de sotie a principelui de coroana si apoi regelui Ferdinand I al Romaniei. A fost mama regelui Carol al II-lea) si ale regelui Carol al II-lea (a fost rege al Romaniei intre 8 iunie 1930 si 6 septembrie 1940).

Accesul in sufragerie se face prin doua intrari: in partea stanga cea destinata Regelui si oaspetilor Maiestatii Sale, in partea dreapta cea destinata demnitarilor. Sufrageria regala a fost utilizata pana in anul 1990 pentru dineuri cu cel mai inalt grad de protocol".

Turul a continuat cu scara Voievozilor, care a fost construita din marmura de Carrara recuperata de la scara de onoare a vechiului palat. Monumentala scara conduce spre Sala Tronului aflata la etajul intai. Plafonul este decorat cu o scena alegorica a Unirii de Artur Verona si cu o friza de portrete realizate de sculptorul Cornel Medrea, infatisandu-i in medalioane pe cei mai importanti voievozi si regi ai Romaniei.

*Scara voievozilor si intrarea in Sala tronului regal

Si nu in ultimul rand am vizitat si Sala Tronului regal, locul unde veneau invitatii regelui sau se organizau cele mai faimoase baluri din oras. Din fericire a fost restaurata pentru ca in 1989 s-a tras asupra cladiri si multe lucrari care erau atunci au fost distruse.

*Tablouri din Sala tronului regal - plafonul din Sala tronului regal si portretul reginei Maria

"Martor tacut al ultimilor 150 de ani cladirea fostului palat regal incepe astazi sa isi recupereze propria poveste prin recompunerea unei memorii fracturate si fragmentare...Povestea acestor spatii in forma lor actuala debuteaza in jurul anului 1930, odata cu lucrarile de refacere a corpului central dupa incendiul din 6 - 7 decembrie 1926 si cu implicarea regelui Carol al II-lea in acest proces. Din momentul inaugurarii sale in 1935 si pana in zilele noastre, spatiile istorice din corpul central - Sala tronului, Sufrageria regala, Scara voievozilor, au cunoscut ravagiile razboiului, ale perioadei comuniste si ale evenimentelor din decembrie 1989.

Inaugurarea Salii tronului in 1935 a marcat si debutul procesului de reconfigurare a intregului palat. Incepand cu 1938 si pe parcursul celui de-al Doilea Razboi Mondial lucrarile de extindere a acestuia au continuat, ulterior schimbarea regimului ducand la o noua destinatie a spatiilor. In 1951 s-a deschis Muzeul de Arta al Republicii, care a functionat initial in aripa Kretulescu, iar din 1961 in aripa Stirbei, cea modificata pentru a corespunde normelor moderne impuse de o asemenea institutie. Restul palatului a ramas la dispozitia Consiliului de Stat fiind utilizat rareori pentru evenimente oficiale".

In concluzie...

Merita sa faceti o vizita ghidata la MNAR. Puteti sa faceti programari in perioada 9-13 decembrie, intre orele 10.00-16.00 pentru vizitele de:

  • sambata, 14 decembrie, de la orele 11.30, 14.00 si 17.00;
  • duminica, 15 decembrie, de la orele 11.30, 14.00 si 17.00.

Noua ne-a placut foarte mult sa descoperim lucruri noi sau sa aflam mai multe despre ceea ce stiam deja. Perioada in care Romania a fost condusa de regi este fascinanta si o sa va faca placere sa descoperiti portretele regale, cladirile recent restaurate si sa va imaginati cum era atmosfera de atunci.

5 comentarii

De ce merita sa vizitezi Sufrageria Regala, Sala Tronului si Scara Voievozilor de la MNAR
tiby
#1 -

Comentariu nou

Am vizitat si eu Sala Tronului, iată câteva impresii:

Pro:
- interesant de vizitat, un loc plin de istorie
- pe geam se vede intreaga "Piață Regală" cu BCU si Ateneul Român.
- cel mai mult mi-a plăcut Scara Voievozilor cu scena alegorica si portretele voievozilor.
- in câteva săli adiacente sunt imagini vechi cu Sala Tronului si Sufrageria Regala.

Contra:
- Sufrageria Regala si Sala Tronului sunt goale, am rămas dezamăgit mai ales ca sunt piesele centrale ale acestui tur.
- tronul este reprezentat de un poster, se încearcă reconstituirea lui ..
- turul are loc doar in al treilea week-end al fiecărei luni.
- geamurile sunt din PVC, termopane.
- ghidul a pus mai mult accent pe tablouri si arta in general decât pe istorie si regalitate.
- taxa foto este 50-100 RON, nici la Versailles, Louvru sau Orsay nu se plătește asa mult!

Recomandări:
- Muzeul ar avea mai mult de câștigat dacă ar permite fotografiatul la un preț decent, unele pozele ajung pe Internet, Facebook .. sunt vizionate de sute, mii de potentiali viitori vizitatori, prin poze muzeul si-ar face o reclama uriașă!
- taxa foto nu ar trebui sa depășească prețul biletului.
- in Sala Tronului si Sufrageria Regala sa fie afișate imagini vechi cu sala in vremurile bune, s-ar oferi o perspectiva de genul "atunci vs. acum".
- ghidul sa prezinte mai multe informații despre Familia Regala si despre perioada comunista.

Imagini vechi cu Sala Tronului si Sufrageria Regala găsiți pe:
https://secure.flickr.com/photos/charadesparty/8591381379/

De ce merita sa vizitezi Sufrageria Regala, Sala Tronului si Scara Voievozilor de la MNAR
alexandra
#2 -

Comentariu nou

Am ramas impresionata sambata când am vazut mai mult de 30 de persoane prezente la tur.
Domnisoara ghid ne-a prezentat foarte bine detalii despre istoria acestor locuri si ne-a oferit informatii legate de tablourile si imaginile din muzeu.

Muzeul este interesant, salile sunt impresionante chiar dacă sunt goale.

Pentru cei care doresc sa afle mai multe despre regalitate le recomand sa viziteze Muzeul Cotroceni, obligatoriu cu rezervare si cu buletinul in geanta.

De ce merita sa vizitezi Sufrageria Regala, Sala Tronului si Scara Voievozilor de la MNAR
adina
#3 -

Comentariu nou

Mai multe detalii despre istoria Salii Tronului pe http://rezistenta.net/2011/05/sala-tronului-sanctuarul-profanat.html

De ce merita sa vizitezi Sufrageria Regala, Sala Tronului si Scara Voievozilor de la MNAR
mc
#4 -

Porti deschise la palat

Am vizitat corpul central la scurta vreme dupa inaugurarea tururilor, prin toamna.
E o incursiune interesanta, si (nu stiu daca asta e regula) am avut norocul de a avea un curator pasionat pe post de ghid, lucru care a adaugat valoare turului.
Mi-a placut atmosfera palatului (ar fi de remarcat, fara a dezvolta, faptul ca spatiile sunt... modeste fata de cele proiectate ulterior prin structurile ceausiste) si lumea pe care o evoca.
Scara de onoare (a Voievozilor) este, in acest context, elementul central al turului. De sorginte clasicista, ordoneaza spatiul disimuland asimetriile si neajunsurile pe care i le aduce amplasamentul in palat. Ar fi interesant de pus in context cu alte scari monumentale (la Casa Poporului scra de onoare e incomparabil mai ampla si a beneficiat de materiale mai scumpe) si de remarcat succesul lui Gottereau in a echilibra proportiile si a canaliza atentia spre punctele alese de el in detrimentul constrangerilor. Sala Tronului impresioneaza prin rozetele traforate in piatra ale tavanului, dar isi pierde pozitia prin goliciune (tronurile, ajunse recuzita de film, au ars la Buftea si nu au fost inlocuite pana la acest moment decat cu un print mare).
Adiacenta salii tronului, o incapere gazduieste "Coroana" (cea de otel, turnata pe vremea lui Carol I) si povestea ca e una dintre cele trei exemplare identice...
In ansamblu, tururile sunt un succes. De imbunatatit si observatii:
1. grupurile sunt mult prea mari pentru a asigura un circuit civilizat;
2. pardoseala incaperilor, mai ales in Sala Tronului, inca mai poarta urmele obuzelor din WW2 si schijelor din 89, in prea muilte locuri pentru a fi demers deliberat;
3. signalistica e pierduta in spatiul amplu;
4. turul nu speculeaza prilejul unui mai bun demers istoricist in Monarhia Romana;
5. spatiile nu sunt integrate si accesul se face prin curte, deci "gruparea" se intampla afara desi holul galeriei romanesti e despartit de o simpla usa de accesul in aripa centrala;

De ce merita sa vizitezi Sufrageria Regala, Sala Tronului si Scara Voievozilor de la MNAR
irina
#5 -

to mc

Palatul e proiectat de N. Nenciulescu, nu de Gottereau

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera