De ce Rosia Montana?

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Articol scris de Cristian Neagoe; foto: Ana Topoleanu

Unii se întreabă "De ce Roșia Montană? De ce n-ați protestat când s-au vândut rezervele de petrol? Sau împotriva defrișărilor abuzive? Sau împotriva organismelor modificate genetic etc.?"

Mulți dintre noi au protestat și împotriva altor probleme ecologice și sociale. Și continuă să protesteze, dar nu la fel de vizibil pentru marile mase. Mulți dintre noi au plantat copaci în zone defrișate cu alunecări de teren (vezi Tășuleasa Social) sau au strâns gunoaiele din toată țara (vezi Let's Do It Romania), de pildă.

De ce Roșia Montană? Pentru că sătenii de acolo s-au organizat și au oprit timp de 14 ani, cu ajutorul legii, distrugerea localității lor. Au creat și un festival, FânFest Roșia Montană, la care vin anual cam 5-6000 de oameni. În timp, oamenii ăștia au ajuns să se cunoască, să comunice și să se organizeze.

Acum, Guvernul României a propus o lege specială care să treacă peste toate legile care au oprit exploatarea cu cianuri dintr-o localitate istorică. Proiectul trece peste Constituția României, peste legea mediului, legea proprietății private, legea patrimoniului, plus alte încălcări flagrante ale justiției.

Ar trebui să nu mai protestăm fiindcă nu am fost suficient de bine organizați când s-au vândut resursele de petrol ale României? E momentul ăsta mai puțin potrivit ca altele? Când vom începe să spunem NU? Când nu vom mai avea nimic de apărat?

Roșia Montană e un simbol pentru noi și îl vom apăra!

#unitisalvam #rosiamontana




Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera